In China kun je bij het ochtendgloren een groep oudere mensen op een plein aantreffen. Daar doen ze samen Tai Chi. In Enschede doet Anne Oppers (66) hetzelfde maar dan in een zaaltje. Voor haar is Tai Chi echter niet alleen een oude Chinese vechtkunst maar heeft deze ook een meditatieve component waardoor malende gedachten verdwijnen…

Bewegen is goed voor ons. Helemaal voor vijftigplussers. En écht, we kunnen veel meer dan dat we denken. Dat bewijst onze rubriek In Beweging telkens weer. Deze week vertelt Annie Oppers over hoe Tai Chi haar weer in balans bracht. Eerder verschenen in de serie In Beweging José Abel over yoga, Bernadette Thomas over pilates en Truus Doornhegge over haar passie voor wielrennen.

Door Tai Chi raakte Annie haar malende gedachten kwijt

Tai Chi

Annie Oppers gaat haar cursisten voor in blauwe trui en vest.

“Zo’n 20 jaar geleden zat ik door een burn-out niet goed in mijn vel. Een kennis raadde me toen aan Tai Chi lessen te gaan volgen. Voor heftige sporten was mijn energieniveau in die tijd te laag. Omdat je je lichaam bij Tai Chi op een zachte manier beweegt kon ik dat goed volhouden. Tai Chi heeft ook een meditatieve component: je doet de oefeningen met aandacht. Daardoor leer je je te concentreren op de beweging waardoor ik allerlei malende gedachten die ik in die tijd had, kwijtraakte. Ik deed ook nog andere therapieën, maar mede door Tai Chi overwon ik mijn burn-out.”

Werken met water, vuur, aarde, metaal en hout

“Twee jaar nadat ik met Tai Chi begon, stopte onze docente met lesgeven. Een medecursist vond het erg jammer en besloot de docentenopleiding te gaan doen. Ik dacht: waarom zou ik dat ook niet gaan doen?’ Samen met haar ben ik met de docentenopleiding begonnen zonder dat het mijn insteek was om les te gaan geven. Er ging daar een wereld voor me open. Zo leerde ik meer over de achtergronden en het werken met de elementen water, vuur, aarde, metaal en hout. Op die elementen worden de bewegingen geoefend. Ik vond het inspirerend om al die vormen te leren kennen.”

Elke les  geeft me rust en ontspanning

Op het einde van de opleiding vroeg mijn vroegere Tai Chi-docente of ik twee lessen van haar wilde overnemen. Zo ben ik toch les gaan geven. Momenteel geef ik vijf lessen per week. Elke keer als ik voor mijn groep sta en de verschillende vormen meedoe, brengt het me rust en ontspanning. Daarnaast houdt het me vitaal, juist omdat ik er zoveel uur in de week mee bezig ben.”

Tao is geschikt voor 50plus

“Tai Chi komt oorspronkelijk uit China en heeft verschillende vormen. Ik geef les in Tai Chi Tao style, dat is de makkelijke weg waardoor het ook geschikt is voor de mensen ouder dan 55 jaar waaraan ik les geef. Daarnaast heb je de Tai Chi Chuan style. Die is veel ingewikkelder omdat je 24 oefeningen achter elkaar moet doen. Dat is voor de oudere doelgroep waar ik mee werk lastiger om onder de knie te krijgen. Ook zelf streef ik daar niet naar. Mijn motto is: ‘Doe mee zoals je mee kunt doen en probeer zoveel mogelijk mee te bewegen. Door zelf je grenzen te bepalen, blijft Tai Chi heerlijk om te doen. En brengt het mijn cursisten hopelijk wat het mij heeft gebracht…”

Voor meer info over Tai Chi Tao: www.taoist.org/nl