Naar Watteau in het Teylers voor een meesterlijke Fête galante

Welkom bij Jean Antoine Watteau, de 17de eeuwse schilder van de fête galante! Fête galante zijn kleine gezelschapjes in feestjurken of bal masqué kleding in een amoureuze setting. En juist dat spreekt de verbeelding van de kijker aan. Waarom zijn ze zo mooi aangekleed? Wat gaan ze doen? Het Teylers Museum toont tot 14 mei een overzicht van tekeningen en schilderijen van de veel te jong overleden Watteau. Een tentoonstelling om even je verbeelding te laten gaan.

Antoine Watteau, Inscheping voor Cythera (1709-1712) Städel Museum, Frankfurt am Main.

Watteau’s Inscheping voor Cythera (1709-1712). Städel Museum, Frankfurt am Main.

Bevallig plooitje bekend als plis Watteau

Jean Antoine Watteau was een ‘selfmade’ man. Door hard werken creëerde hij een eigen stijl in de Franse Rococo. Dat dwong respect en bewondering af bij zijn tijdgenoten. Naast het portretteren van die groepjes bevallige dames en heren, is hij ook bekend om ‘le plis Watteau’ een plooi in de rug van Franse japonnen die zich in de 18de eeuw tot een heuse modetrend ontwikkelde.

Tentoonstelling Watteau en zijn navolgers

Teylers houdt de tentoonstelling niet zonder reden. Het museum heeft veel tekeningen van Watteau in zijn collectie, voorstudies die Watteau later allemaal in zijn schilderijen verwerkte. Die tekeningen in zachte pastels vormen nu de basis voor ‘Watteau en zijn navolgers.’

 

Antoine Watteau Jonge vrouw op een chaise longue, ca. 1718 Rood en zwart krijt; 21,7 x 31,1 cm Fondation Custodia (collectie Frits Lugt), Parijs

Antoine Watteau, Jonge vrouw op een chaise longue (ca 1718). Fondation Custodia, Parijs

Teylers Museum in Haarlem

Het Teylers Museum is Nederlands oudste museum. Een museum uit de tijd van de Verlichting, de tijd van onderzoek en wetenschap. Een tijd waarin verzamelingen werden aangelegd om onderzoek te doen. Ben je nog nooit in het Teylers Museum geweest? Dan moet je je zeker even onderdompelen in deze heerlijke omgeving van schilderijen, kristallen en fossielen.

Het Teylers museum uit de tijd van de Verlichting

Het Teylers museum uit de tijd van de Verlichting.

Volg onze vlogs!

Mirelle en ik zijn beiden geïnteresseerd in kunst. Nou weet Mirelle er veel meer van dan ik als kunsthistorica, dus ik ga graag met haar mee. Zij wijst me op de Teylers-meisjes. Die het museum heel passend laat zien tegen een achtergrond van flessengroen en oudroze. Studies van vrouwen die dienden om de beroemde Robe à la Française onder de knie te krijgen. Beiden zijn we blij dat we de jurk in bruikleen van het Rijksmuseum kunnen zien. Nu is nog duidelijker wat een plis Watteau is. Wil je dat ook weten, kijk dan naar onze vlog. Een leuk voorproefje van de tentoonstelling.

Tips voor je bezoek aan het Teylers Museum:

. De conservator van het Teylers tipt zelf het boek van Hannah Rothschild: The Improbability of Love.

Alleen de museumwinkel is het al waard om even in rond te neuzen.

Na de tentoonstelling kun je goed koffie en thee drinken in het museumcafé. Het museum café heeft een grote glazen pui, waar je heerlijk in het licht kunt nagenieten. En heeft Watteau je interesse gewekt, dan biedt de museumwinkel genoeg te lezen over de Franse schilder. Alleen die winkel is al de moeite van een bezoek waard voor een cadeautje voor jezelf of je kind. De conservator van het Teylers tipt zelf het boek van Hannah Rothschild: The Improbability of Love.

Het Teylers Museum ligt ongeveer 11 minuten lopen vanaf het Stationsplein in Haarlem. Kijk goed op Google Maps, want je kunt snel van de route afwijken.