Tot nu toe kwamen er in de rubriek In Beweging vooral sporters aan het woord. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om in beweging te blijven. Neem Paula en Herman te Paske (55) uit Aalten in de Achterhoek. Sinds de kinderen groot zijn, hebben ze hun passie voor stijldansen bij dansschool Vieberink weer opgepakt.

Demonstratie stijldansen geven voor publiek

“Vorige week hebben we samen met drie andere dansparen nog een demonstratie gegeven bij de Blue Lake Proms in Dinxperlo. Dan dansen we voor een publiek van zo’n 1300 mensen om een concert van een fanfareorkest wat op te vrolijken. Worden we af en toe voor gevraagd en dat is leuk. Maar we hebben er nooit over gedacht om ook wedstrijden te dansen. Het is voor ons plezier.”

We kennen elkaar niet van dansles

“We hadden met elkaar afgesproken dat we weer zouden gaan dansen als we geen oppas voor de kinderen meer nodig zouden hebben. Nee, we hebben elkaar niet leren kennen op dansles. We hebben wel veel nieuwe vrienden samen gemaakt, naast een eigen groep vriendinnen, die ik al 40 jaar ken, en Herman zijn vrienden.”

Zumba, dansyoga en babydraagzakdansen

“De poging om onze passie ook op de kinderen over te brengen, is mislukt. Onze oudste (nu 27) heeft het twee jaar gedaan, de tweede en derde maar een jaar en de vierde is er niet aan begonnen.  Jammer genoeg neemt stijldansen af in populariteit. Terwijl ze hier in Aalten wel heel actief zijn en met nieuwe vormen het dansen nieuw leven willen inblazen. Streetdance, kidsdance, hiphoplessen, zumba, dansyoga, zelfs babydraagzakdansen. Grappig hè, dan zien je dus vaders met een baby strak aangesnoerd tegen zich aan ritmisch bewegen. Vinden baby’s ook leuk.”

Inspanning en ontspanning door stijldansen

“De Engelse wals dans ik het liefst, zo mooi langzaam en gedragen. Als je zelf ook op stijldansen hebt gezeten dan ken je ze wel: de slowfox, quickstep, tango.  En bij latin dancing, de chachacha, rumba,  paso doble, en natuurlijk de jive, lekker swingend. Het is best intensief om nieuwe figuren te leren. Want je moet nadenken hoe je je handen en voeten beweegt. Dus het is een inspanning voor lichaam én geest. En toch lekker ontspannend, je kunt alles even loslaten wat je bezighoudt.”

Nu volgen we een salsa-workshop

“Ik doe ernaast nog aan pilates, mijn man heeft gevolleybald totdat hij geblesseerd raakte. Maar in ons melkveebedrijf krijgen we genoeg beweging. Ik help met het verzorgen van kalfjes en het melken. En in het weekeinde naar het danscafé, dat is ontspanning en gezellig. De foto (wij zijn het paar tweede van links) is gemaakt op vrijdagavond. Bij de salsa-workshop die we nu volgen!”

Meer informatie over stijldansen bij de  Nederlandse Vereniging van Dansscholen.