De natuur begint in je achtertuin, met die boodschap wil de Vereniging Natuurmonumenten bereiken dat we breken met de trend om het lapje grond bij ons huis te betegelen. Daartoe is de Vereniging zelfs een Nationaal Tuinonderzoek gestart. . Met een ‘tegel eruit, groen erin’ wordt je tuin of zelfs je straat aangenamer voor mens en natuur en bovendien veel mooier! Maar ja, als die tegel er dan uit is, wát zet je er dan in? Wiette van Klingeren doet niets liever dan tuinieren én maakt van de wereld graag een betere plaats. De komende weken voorziet ze ons van tips. Zo gaat de allereerste tegel eruit voor een Vlinderstruik!

Alle begin is saai!

Grote plannen beginnen met kleine stapjes. Een paar tegels bij een buitenmuur zijn snel verwijderd, een goede vierkante meter biedt al voldoende ruimte voor de meeste planten. Waarschijnlijk komt er scherp zand onder de tegels tevoorschijn. Daar gedijen de meeste planten niet zo best op. Dat wordt dus scheppen, zo diep mogelijk, en vervangen door een flinke hoeveelheid potgrond. Goed voorbereid ben je nu klaar voor het leukere werk.

Groen erin…..wát dan?

Wanneer op deze vrijgemaakte plek de zon regelmatig schijnt en er ook af en toe een beetje schaduw is – zon tot halfschaduw- dan is dit een fantastische plek om een Buddleja te planten. Vlinders zijn dol op de nectar van de prachtige bloemen die er in de zomer aan groeien. De Nederlandse naam is dan ook Vlinderstruik. Ze zijn in vele formaten en kleuren te koop bij tuincentra en natuurlijk ook online.

Mijn absolute favoriet is de Buddleja davidii ‘Black Knight’. Deze struik wordt zeker 170cm hoog en krijgt in juli en augustus prachtige donkerpaarse bloemtrossen. De vlinderstruik is een heester met houtachtige takken. Extra steun heeft hij niet nodig. Wel wat ruimte, want de struik kan breed worden. De Vlinderstruik is een sterke, gemakkelijke plant. Als het langere tijd droog is geef je natuurlijk wat extra water.  

Groen blijven maar hóe dan?

In de winter is de Buddleja  kaal met wat verfrommelde blaadjes en uitgebloeide bloemtrossen. Omdat de plant bloeit op éénjarig hout moet er elk voorjaar flink gesnoeid worden. Knip daarom begin maart alle takken van de plant terug tot 30-50 cm boven de grond. Als je knipt boven een nieuwe scheut, dan vormen zich vanaf daar de nieuwe takken.  Maak de grond eromheen schoon en geef wat compost of wat nieuwe aarde. In de zomer zal de plant opnieuw prachtig bloeien.

Met een Buddleja in de tuin, ontvangt u ook zo’n mooie gast… Foto’s: © Wiette van Klingeren

Eerder verschenen verhalenover tuinieren: