Sjiek kliekje met een boodschap

Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Dit keer, in het kader van Internationale Vrouwendag, een recept dat de naam van een beroemde vrouw heeft gekregen: Agnès Sorelsoep.

Morgen, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een mooie reden een sjiek kliekje te maken op basis van een recept dat de naam van een vrouw heeft gekregen. De beroemde Franse chef kok Auguste Escoffier noemde een aantal gerechten naar Agnès Sorel, de maîtresse van de Franse koning Karel VII. Zo is er een kipfilet bereidingswijze die haar naam draagt en noemde Escoffier een omelet naar haar.

Droevig einde

Agnès was in de vijftiende eeuw een echte trendsetter. Zij voerde aan het Franse hof het decolleté met ontblote schouders in. Veel vrouwen volgden haar voorbeeld. Het verhaal gaat dat Agnès een gunstige invloed op de koning had en hem afhielp van zijn manische en depressieve buien. Haar einde was minder glorieus. Men vermoedt dat ze vergiftigd is door de kroonprins, de latere koning Lodewijk XI. Ze overleed op zevenendertigjarige leeftijd. Haar grafmonument is te bezichtigen in de kapittelkers Saint-Ours in het Kasteel van Loches in de Loirevallei.

Champignons en kipfilet voor Agnès Sorelsoep

De basis voor de Agnès Sorelsoep zijn wat champignons en een restje kipfilet. De andere ingrediënten heb je meestal wel in huis, behalve misschien de gerookte ossentong. Je doet Escoffier wellicht tekort als je de ossentong weglaat maar je hebt dan nog steeds een lekkere soep. En als je toch nog boodschappen moet doen voor je de keuken ingaat, kun je even langs de slager om de ingrediëntenlijst compleet te maken.

Agnès Sorelsoep verdient een mooie terrine…
Foto: Pixabay

Kijk voor het complete recept voor dit sjieke kliekje op smulweb. Serveer de soep in een fraaie terrine om in ‘royale’ stijl te blijven. Eet smakelijk!

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap. Alle recepten kunt u nalezen door hier te klikken.

Openingsfoto: portret van Agnès Sorel van een anonieme 16de eeuwse schilder.