Saus of soep als sjiek kliekje

Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt het stokje van haar over en maakt deze week met overgebleven paprika’s een basis voor een lekkere saus of soep.

Invriezen? Ik weet iets veel lekkerder!

Soms is de verleiding te groot op de markt. En kopen we in een opwelling een hele zak met rode pepertjes voor een euro of zoals laatst een zak met paprika’s voor een soortgelijk bedrag. De overgebleven rode pepertjes vries ik in (ook al vind ik vers altijd het lekkerst). Maar wat doe ik met die zak verschillende kleuren paprika’s waarvan ik er maar een of twee heb gebruikt?

Van exotische groente tot Hollandse kost

Ik kijk naar de verschillende kleuren paprika’s en realiseer me hoe gewoon een paprika in de Hollandse kost is geworden. Een collega van me verhuisde begin jaren ‘80 naar Friesland en verbaasde zich toen bij de plaatselijke supermarkt. Voor de ingang stond een tafeltje met een bordje paprika’s met het opschrift ‘exotische groente’.

Paprika’s voor basissaus

Sindsdien zijn onze kookboeken uitgebreid met tientallen recepten, waarin een paprika wordt verwerkt. Als ik ze niet fijn gesneden of gevuld wil eten, maak ik er een geconcentreerde saus van die lekker is bijvoorbeeld bij vis als kabeljauw of als je hem verder verdunt met bouillon ook een lekkere paprikasoep oplevert. Zowel saus als soep zijn in koelkast/diepvries lang goed te houden.

Basis voor paprikasaus of paprikasoep

Nodig (voor 2 personen):
  • 2 rode en/of gele paprika’s (gemiddelde grootte)
  • crème fraiche naar smaak
  • ongeveer 3 dl. (groente)bouillon,
  • Peper, zout, peterselie
  • staafmixer
Bereiding:

Grill de paprika’s in hun geheel in de oven op de hoogste stand. Het ene recept schrijft voor ze eerst nog in te smeren met olie, de ander juist niet. Ik heb zelf het idee dat mèt olie het vel eerder zwart blakert en al die zwarte snippers verwijderen is een lastig karweitje. Het geheim zit ‘m dus in op tijd uit de oven halen (als het vel donkerbruin maar niet pikzwart is. Dit duurt maximaal een half uur) en dan vooral: laten afkoelen in een afgedekte doos of plastic zakje.

Mijn zakje paprika’s van de markt.

Sinds ik dat ontdekt heb, gaat ontvellen een stuk gemakkelijker. Verwijder ook steelaanzet en zaadlijsten.

Paprika’s worden zoeter

Door het grillen winnen paprika’s aan smaak en worden ze zoeter.Dat proef je als je de paprika in stukken snijdt en in een staafmixer tot pulp mixt. Voor een basissaus verdun je de pulp (die je eventueel ook nog een keer kan zeven voor een nog fijnere structuur) met crème fraiche. Voeg peper, zout toe en als je het direct gaat gebruiken evt. ook peterselie. Wil je er soep van maken? Houdt dan 1 eetlepel puree op 1 eetlepel bouillon als verhouding aan.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Iets bewerkelijker maar ook lekker: bloemkool-walnotenlasagne. Stella Ruisch weet van het restant champignons, bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Eerder gaf Karin de Lange ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor de zoveelste corona-persconferentie.

Openingsfoto: Sshootz/Unsplash