Maak er een salade van met appel, venkel, walnoten en pijnboompitten

Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze weken zullen van haar op de social media van Meerdanvijftig.nl recepten verschijnen van deze sjieke kliekjes. Deze keer komkommersalade van appel, venkel, walnoten en pijnboompitten.

Mijn komkommer dreigt als ik nog even wacht een ‘snotskwammer’ te worden. Dit woord is een samentrekking van de ‘snotskommer’, het eten van de Grote Vriendelijke Reus (GVR) uit het het boek van Roald Dahl en de ‘kwamkammer’ zoals in mijn ouderlijk huis een zacht geworden komkommer werd genoemd. Verder heb ik altijd een fruitschaal met appels en de venkel heb ik ook nog in de groentelade van de koelkast liggen voor het echte gevoel van een knagend konijn als ik rauwkost eet. Heel klein snijden maakt dat de smaak goed mengt met de andere ingrediënten zonder dat je oren te hoog boven je hoofd uit groeien.

Nodig voor salade met komkommer voor 2 personen:

  • Appel
  • Halve komkommer
  • Halve venkel door de lengte voor wat venkelgroen in de salade
  • Twee gekookte eieren
  • Twee eetlepels pijnboompitten of een salademix van verschillende pitten en zaden
  • Tien walnoten in stukjes (zo te koop of anders in een beker met het heft van een mes of als je die hebt in een vijzel verpulveren in stukjes)

Maak een dressing bij van een eetlepel citroensap of een eetlepel (wijn)azijn en drie eetlepels extra vergine olijfolie en een eetlepel gedroogde (sla)kruiden

Simpeler kun je een recept niet krijgen:

Snijdt alles fijn. De komkommer in wat grotere stukken, de venkel in zeer kleine stukjes en de appel ook. Ik houd zelf de grootte van een pistache aan. Voeg de stukjes walnoten en pijnboompitten toe. Roer alles door elkaar met de dressing. Leg in het midden van een schaal. De gekookte eieren in plakjes ernaast leggen. Je kunt de salade combineren met pastinaakpuree of gebakken krieltjes. Hamburger, vegetarisch of rund, erbij en je avondmaaltijd is compleet. Als lunch is deze komkommersalade ook geschikt bijvoorbeeld met Indiaas naanbrood of stokbrood.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede was omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.