Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Zo maakte Stella een curry van rode linzen met kokosolie die al máánden over de datum is. Kan dat? Ja, dat kan. Want kokosolie is veel langer houdbaar dan de THT-datum aangeeft.

In een opwelling granaatappelpitjes gekocht. Ze zien er zó aantrekkelijk uit in de winkel. Maar wat kan ik er nu van maken? Er ligt ook nog een paksoi in de ijskast. Aha, het bleek een goede combinatie. Zo ontstond mijn couscous met paksoi en granaatappelpitjes. Pijnboompitten zijn standaard in huis. Ze kunnen ook vervangen worden door pompoenpitten of een pittenmengsel. Nog niet uitgeprobeerd maar lijkt me ook lekker: even geroosterde sesamzaadjes.

Paksoi. Foto: June Jung/Pixabay

Nodig voor couscous met paksoi en granaatappelpitjes

  • couscous , een beker voor 2 personen (bij supermarkt)
  • een struik paksoi
  • rode ui
  • twee eetlepels pijnboompitten
  • bakje granaatappelpitjes

Recept:

In de wok de in stukjes gesneden uit bakken in een lepel olijfolie. De in grote stukken gesneden paksoi er bij. Al roerend stoven met een scheutje water. Tot het er gaar uitziet. In een koekenpan de pijnboompitten roosteren. Even apart in een kommetje doen. Nu de couscous klaarmaken met één en driekwart beker kokend water waar je, naar wens, een beetje zout aan toegevoegd hebt. Dit 8 minuten laten staan. Hierna de couscous die al het water opgenomen heeft in de wok gooien en doorroeren. Van het vuur halen. De pijnboompitten erover strooien en daarna de granaatappelpitjes. Ik at het met in de oven geroosterde bloemkoolroosjes.

Meer lezen