Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt even het stokje van haar over en spaart de schillen en eindjes van de asperges voor een heerlijke aspergesoep!

In een opwelling granaatappelpitjes gekocht. Ze zien er zó aantrekkelijk uit in de winkel. Maar wat kan ik er nu van maken? Er ligt ook nog een paksoi in de ijskast. Aha, het bleek een goede combinatie. Zo ontstond mijn couscous met paksoi en granaatappelpitjes. Pijnboompitten zijn standaard in huis. Ze kunnen ook vervangen worden door pompoenpitten of een pittenmengsel. Nog niet uitgeprobeerd maar lijkt me ook lekker: even geroosterde sesamzaadjes.

Paksoi. Foto: June Jung/Pixabay

Nodig voor couscous met paksoi en granaatappelpitjes

  • couscous , een beker voor 2 personen (bij supermarkt)
  • een struik paksoi
  • rode ui
  • twee eetlepels pijnboompitten
  • bakje granaatappelpitjes

Recept:

In de wok de in stukjes gesneden uit bakken in een lepel olijfolie. De in grote stukken gesneden paksoi er bij. Al roerend stoven met een scheutje water. Tot het er gaar uitziet. In een koekenpan de pijnboompitten roosteren. Even apart in een kommetje doen. Nu de couscous klaarmaken met één en driekwart beker kokend water waar je, naar wens, een beetje zout aan toegevoegd hebt. Dit 8 minuten laten staan. Hierna de couscous die al het water opgenomen heeft in de wok gooien en doorroeren. Van het vuur halen. De pijnboompitten erover strooien en daarna de granaatappelpitjes. Ik at het met in de oven geroosterde bloemkoolroosjes.

Meer lezen

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.