Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Maakte ze vorige keer iets lekkers van cantharellen, deze keer wordt het een ander herfstgerecht: kastanjecrème. Gemaakt van de ‘restjes’ uit de natuur.

Paddenstoelen kun je bij de groenteman het hele jaar door vinden maar de meeste soorten vind je toch echt in de herfst. Paddenstoelen in het bos en op het bord, schreef Stella Ruisch al eerder. Champignons, oesterzwammen en shiitakes zijn er 365 dagen per jaar maar cantharellen kun je alleen maar nu krijgen. Grijp die kans! Deze keer kwamen ze bij niet terecht in een kliekje maar in een heus gerecht. Wel met ingrediënten die ik al in huis had.

Het lukt me maar niet om een weekmenu te plannen. Ik koop wat ik lekker vind, zoals de cantharellen en maak dan combinaties per dag. Twee regels: eten wat het eerste op moet en liefst zo vers mogelijk. Aan deze rubriek te zien, lukt me dat vaak niet. Maar de cantharellen waren in dit ter plekken bedachte gerecht snel op!

Omelet met cantharellen, rode ui en verse koriander

Nodig:

  • Olie/bakboter/ vloeibare boter
  • Rode, gele ui of 2 sjalotjes
  • Verse koriander, peterselie of dille
  • bakje cantharellen
  • 3 eieren
  • peper, zout en evt. tabasco

Bereiding:

Maak de cantharellen schoon met een doekje, borsteltje of keukenpapier. Paddenstoelen moet je nooit wassen, want dan worden ze zompig. Snipper de ui. Verhit de olie in een koekenpan. Vooral niet teveel, want dan trekt al het vet in de cantharellen. Fruit de ui. Zijn ze glazig of al lekker aan het bruinen, doe dan de schoongemaakte cantharellen erbij. Laat drie minuten smoren terwijl je het mengsel omroert. Kluts de eieren. Knip, snijd of hak de verse kruiden (handig: stop het in een beker en knip met een schaar fijn) en meng ze door de eieren. Voeg peper en zout toe en een druppeltje tabasco, als je van pittig houdt. Giet de eieren op het ui- en cantharellenmengsel. Laat vijf minuten met een deksel op de pan op laag vuur de eieren stollen. Combineer voor de lunch met geroosterd brood of voor het diner met rijst, quinoa of couscous. Verse salade of groente erbij maakt de maaltijd ook wat vitamines betreft compleet. Wij aten er, zoals op de foto te zien sperzieboontjes bij.

combineren met rijst, quinoa of couscous, salade of groente.

Meer lezen over sjieke kliekjes

Eieren behoren bij de basisvoorraad in de keuken. Want ze lenen zich uitstekend voor het opmaken van restjes. Zoals we al schreven in ‘oude eieren en tortilla’ en in ‘Omelet met bosui, tomaatjes en nori’. Ze kwamen Karin de Lange ook van pas in haar kliekje van ‘Sperziebonen in een Indonesisch jasje’. En bij de spinaziesoufflé waren ze zelfs allesbepalend. Ze helpen ook het oude brood opmaken als wentelteefjes. Nog meer lezen over de andere sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Cantharellen met ui en peterselie. Foto’s: ©Karin de Lange