Drie bossen voor 5 euro: de tulpen en de narcissen liggen hoog opgetast in de kramen op de markt.. Het is hoogseizoen voor bloemen in de vaas. Maar hoe houd je ze zo lang mogelijk goed? Stella Ruisch heeft uit eigen ervaring 7 tips waardoor snijbloemen langer mooi blijven.

“Wat is dit??”, vraagt manlief indringend met een speld in zijn hand. Die heeft hij zojuist van de aanrecht afgehaald. Oepsj, de speld ben ik vergeten op te ruimen, nadat ik er zorgzaam een prikje mee heb gegeven onder de kop van de op de markt aangeschafte tulpen. Niet dat het uiteindelijk heeft geholpen de groei van de voorjaarsbloemen te stoppen. Dus die tip krijgen de lezers van Meerdanvijftig.nl niet van mij. Wel 7 andere tips die bij ons thuis hebben bewezen dat snijbloemen er minstens een week maar vaak nog langer mooi door in de vaas staan.

1. Houd rekening met groeiende tulpen.

“Of tulpen lang worden, ligt gewoon aan de soort”, gaf mijn Zuid-Hollandse bloemenverkoopster mij als nuchter commentaar toen ik bij haar uithuilde. Dat bewees mijn schoonzoon een weekje later die met een bos prachtige Franse lila tulpen aankwam. Die waren al lang maar bleven in een grote vaas ook lang rechtop staan voordat ze uiteindelijk -snif- zoals alle tulpen gingen hangen.

Een verjaardags-bos tulpen, per koerier door de bus ontvangen, heeft meer dan een week gestaan.

2. Schuin afsnijden

Een lief gezicht als mijn man een bloemetje voor me haalt en dan met een mesje de stelen probeert schuin af te snijden. Maar mijn hart voor bloemen huilt dan wel. Lange slierten blijven aan de stengels hangen. Ik gebruik een snoeimes en knip de stelen schuin af. Daarbij verwijder ik ook blaadjes aan de onderkant in de stelen om rotting in de vaas te voorkomen. Bij twee keer in de week een stukje eraf en vers water, houden rozen het in huis zo meer dan een, soms wel twee weken uit.

3. Gewoon kraanwater

Buiten rozen, die het best gedijen in water op kamertemperatuur, kunnen de meeste snijbloemen gewoon, zelfs ijskoud, water hebben. Seven-up voor bijvoorbeeld anjers? Echt niet nodig. Wel schijnt een beetje suiker bij het water in de vaas pioenrozen deugd te doen. Maar dat heb ik níet uit eigen ervaring.

4. Een drupje chloor

Ja, ik weet het, chloor; niet goed voor het milieu. Maar een ieniemini drupje in de vaas met water is de tip van mijn Zuid-Hollandse bloemenverkoopster die zichtbaar het water in de vaas goed houdt. Ja, je kan elke dag het water in de vaas verversen maar zo’n gedisciplineerde bloemenliefhebster ben ik niet. Wel de vaas na het weggooien van de bloemen goed schoonmaken, want bacteriën….daarvan laten álle bloemsoorten hun kopjes hangen.

Bloemen houden van mensen, dus een beetje zorg doet ze deugd.

5. Plaats bepaalt houdbaarheid

Niet op de tocht, niet in de buurt van de verwarming als deze staat te loeien en een glazen vaas leent zich beter voor bloemen dan een mooi design vaas. De reden is waarschijnlijk simpel. In glas zie je eerder dat het bloemwater aan verversing toe is.

6. Speciaal voor pioenrozen

Toen ik aankondigde dat ik mijn tips voor een vaas mooie bloemen wilde delen met de lezers, reageerde Marlies Mielekamp meteen. “Vertel dan ook, dat je de pioenknoppen in de vaas moet afspoelen onder de kraan. Dan komen ze mooier uit.” Inmiddels weet ik ook waarom. Rond de knoppen zitten een suikerlaagje die in de vaas de bloemen belemmert goed open te gaan. Raadzaam is het zelfs een aantal dagen vol te houden. Of in tegenstelling waar je bloemen normaal op uitzoekt: koop pioenrozen die al een beetje open zijn, dan weet je dat het laagje er al af is.

7. Geniet zo lang mogelijk  

Een gedeelte van het boeket is uitgebloeid? Gooi ze niet weg, herschik de overige bloemen in een andere, kleinere of smallere vaas. Of daag de bloemist in jezelf uit en koop er nieuwe bijpassende bloemen bij.

Rozen eerder uitgebloeid dan de rest? Aanvullen met nieuwe bloemen en je hebt weer een prachtig boeket.

Van oude bloemen

Het komt natuurlijk door Van Gogh met zijn beroemde schilderij van uitgebloeide tulpen. Maar persoonlijk vind ik het kronkelig verdrogen en verkleuren van snijbloemen als tulpen ook een boeiend gezicht. Sommige rozen komen dan wel niet helemaal uit maar krijgen ook een schilderachtig randje. Dus kieper de vaas niet te snel  leeg in de kliko maar probeer eens met een andere blik naar te kijken. Mooi oud worden, dat kunnen wij immers ook!

Mooi oud is niet lelijk voor rozen….

Meer tips?

Openingsfoto: Franklin Heijnen/Flickr.com