Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Brigite Leferink kwam met een Deense delicatesse terug van vakantie dat ze vooral kaasliefhebbers kan aanraden: zo gemaakt van een restje port, rozijnen, krenten en wat abrikozen.

Het geheim van de kok

Het overkomt me niet zo vaak maar soms eet ik in een restaurant zoiets lekkers dat ik graag het recept wil. De meeste koks zijn echter niet scheutig met hun recepten, noemen hoogstens wat ingrediënten maar houden de finesses voor zich. Het geheim van de kok blijft vaak geheim.

Deze zomer was ik in Denemarken. Voor het eerst. En het is me goed bevallen. Niet in het laatst door de smakelijke keuken. Het verbaast me niks dat het nummer 1 restaurant van de wereld, Geranium, in Kopenhagen staat. Daar ben ik niet geweest, maar de restaurants waar ik wel at, waren ook prima.

Hvalpsund Faergekro is een hotel, herberg en restaurant in Hvalpsund, een klein plaatsje aan het Limfjord. De keuken is fantastisch en vermaard in de omtrek. “Als we wat te vieren hebben, gaan we daar altijd naar toe”, vertelde een keramiste die ik in haar atelier bezocht. Ik geef haar geen ongelijk. Het dessert dat op de kaart stond als ‘Chocolade – Framboos – Drop’ kon ik als dropfan niet weerstaan. Ik was erg benieuwd naar deze combinatie. Het was verrukkelijk. “Ik zou een moord doen voor het recept”, antwoordde ik de gastvrouw, toen ze vroeg hoe het smaakte. Ze moest erom lachen, nam het als compliment in ontvangst, maar het recept voor deze Deense delicatesse kreeg ik niet.

Van deze Deense delicatesse kreeg ik wèl recept

Een paar avonden later koos ik als besluit van het diner een kaasplank. Die ging vergezeld van een schaaltje met iets lekkers dat ik niet thuis kon brengen. Het schaaltje was zo leeg gelepeld, de kaas was nog niet op, toen de gastvrouw kwam informeren of alles nog naar wens was. Ik sprak mijn waardering uit voor het goedje in het schaaltje en informeerde of zij het zelf maakten of ergens kochten. “We maken het zelf”, vertelde ze. “Ik breng je nog meer, als je het zo lekker vindt”. En deze keer kreeg ik wel het recept. Supersimpel te maken en o zo lekker.

Supersimpel te maken en heerlijk bij kaasplankje.

Gedroogd fruit met port

de perfecte toevoeging bij een kaasplank.

Nodig:

  • Een restje port
  • Wat gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, krenten, mag één soort zijn of een mix)
  • een af te sluiten potje, bijvoorbeeld een weckpotje of een leeg jampotje.

Bereiding:

  • Snijd het fruit in heel kleine stukjes.
  • Doe het in het potje.
  • Voeg zoveel port toe tot het fruit ‘onder water’ staat.
  • Sluit het potje af en bewaar het minimaal een week zodat de port en het fruit goed met elkaar kunnen mengen.

Meer heerlijke sjieke kliekjes als dessert

Natúúrlijk eten we gezond maar soms mag je ook iets lekkers. En dan is het juist leuk als je dat van restjes kan maken! Zo maakte Brigitte Leferink van gerimpelde appeltjes een heerlijke plaatkoek. Overrijpe bananen werden een heerlijk bananenbrood. Stella Ruisch maakte van overgebleven oliebollen een variatie op tiramisu. En teveel eiwitten? Van deze Haagse bluf krijgen Rutte en Kaag geen genoeg! Ook andere recepten voor sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Foto’s: © Brigitte Leferink