Mijn gewicht en ik

Ongeveer een halve eeuw geleden ontstonden de eerste afslankclubs in Nederland. Overgewicht groeide uit tot een gezondheidsprobleem. Mannen maar vooral vrouwen binden sindsdien de strijd aan met hun gewicht. Of niet? De afgelopen maanden lieten we onder de titel ‘Mijn gewicht en ik’ verschillende vrouwen aan het woord. Kapper Geert Thijssen sluit als man de serie af. Dankzij intermittend fasting slikt hij nu veel minder medicijnen tegen zijn diabetes.

Geert Thijssen (69) weet het zeker, mannen hebben er soms ook moeite mee als ze te dik zijn. Maar ze laten het er vaak bij zitten, ze eten veel en vooral verkeerd. Zelf deed hij dat ook en bij zijn 1.82 meter woog hij ooit 109 kilo. De laatste tijd schommelde zijn gewicht rond de 100 kilo. ‘Ik houd van zoet, van slechte koolhydraten en elke dag gingen er de nodige wijntjes in. Het begon met een glas voor het eten, geen restaurantglaasjes maar een voller glas, dan tijdens het eten ook zo’n glas en na het eten weer.’

Hoge bloeddruk en diabetes 2

Geert werd niet alleen zwaarder maar kreeg ook gezondheidsklachten. Zo had hij een hoge bloeddruk en ontwikkelde diabetes 2.Hij slikte meerdere pillen tegen de hoge bloeddruk en bloedverdunners. Daarnaast slikte hij voor zijn diabetes Metformine.  Het breekpunt voor Geert kwam toen zijn suiker ondanks één tablet Metformine toch nog te hoog bleek. Zijn arts stelde voor voortaan twee tabletten te nemen. “Mijn arts vertelde toen dat ik nooit meer van die pillen af zou komen als ik mijn leefstijl niet veranderde…”

Geerts methode: intermittent fasting

Sinds een paar maanden heeft hij een methode gevonden waardoor hij gezonder is en gewicht is kwijt geraakt: intermittent fasting. “Daarbij eet je 16 uur niet en in de acht uur die overblijven eet je gezonde, verantwoorde voeding. Voor mij houdt het in dat ik mijn eerste maaltijd om 12 uur in de middag eet. Tussendoor kan je een yoghurtje eten maar daarna nog een tweede maaltijd voor 20.00 u. Je eet daarbij minder maar wel volwaardige koolhydraten, zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst, veel groente en magere vleessoorten of vis.”

De dag van het interview at hij bijvoorbeeld om 12 uur een salade van komkommer, tomaatjes, fetakaas, tonijn en olijven. ’s Avonds warm vooral groenten en kip. “Ik kan echt mijn buik vol eten en heb totaal geen honger. Ik hoef ook geen calorieën te tellen of punten of zo. Heerlijk.”

Geert Thijssen: “Ik voel me zoveel beter nu, dat wil ik graag zo houden.”

Geen pillen meer voor diabetes

De afgelopen maanden viel Geert 5 kilo af. Ook zijn medicijngebruik nam af, zo gebruikt hij helemaal geen Metformine meer. “Vroeger was mijn glucosewaarde soms 15, nu is het nuchter 4,7 en na het eten ’s avonds 6,0. Zonder pillen. Mijn bloeddruk zakte en werd zo laag dat ik mijn cardioloog belde omdat ik me slap en moe voelde. Die vroeg naar mijn bloeddruk en toen ik vertelde dat mijn bloeddruk die dag 87 over 56 was, mocht ik meteen met één van de pillen stoppen. Maar mijn bloeddruk bleef daarna laag. Toen heb ik op eigen houtje besloten een van de pillen door te breken en elke dag maar een half tablet te slikken. Mijn bovendruk schommelt nu tussen de 100 en 110 en de onderdruk rond de 70.”

‘Ik voel me beter’

Zoete dingen en slechte koolhydraten eet Geert niet meer. En ook de wijn laat hij staan. “Voorlopig laat ik dat zo, wellicht dat ik in de toekomst weer af en toen wat lekkers neem of een glaasje drink. Ik voel me zoveel beter en helderder nu, dat wil ik graag zo houden.”

Brigitte Leferink trapte de serie artikelen Mijn gewicht en ik af met haar eeuwige strijd met de kilo’s. Marlies Mielekamp interviewde Karin van den Wollenberg die alle diëten volgde die er zijn. En Jacqueline Coenen vertelde, dat ze ging jojoën nadat ze haar rokje maat 36 te strak vond. Stella Rademakers kreeg er in coronatijd 8 kilo bij. Marlies schreef ook over een van de eerste dieetclubs in Nederland: de Eerste Goudse Afslankclub. Ze schrijft regelmatig over gezond eten. Zo volgde ze huisarts Tamara de Weijer, die met haar leefstijl op tournee ging. Weet u nog dat het Pioppi-dieet een paar jaar geleden populair was? Marlies Mielekamp probeerde net als Geert Thijssen ook intermittent fasting uit. Bovendien schreef ze al eerder hoe gezonder leven diabetes 2 kan beïnvloeden. Karin de Lange ontdekte met haar eliminatie-dieet waarvoor zij gevoelig was.