De temperatuur buiten loopt op maar die van ons lichaam daalt juist. Onlangs kwamen specialisten uit de hele wereld bij elkaar om onder andere te praten over het algemeen aanvaarde gemiddelde van onze lichaamstemperatuur. Want de 37 graden uit onze jeugd is allang achterhaald…

Schoolziek

Als het streepje op de ouderwetse kwikthermometer boven de 37,5 graad kwam, wilde mijn moeder pas geloven dat er misschien iets aan de hand was met me. “Geen koorts, dan ben je niet ziek,” was anders haar diagnose koeltjes. Haar uitgangspunt was dat wij, kinderen waarschijnlijk gewoon geen zin hadden om naar school te gaan. En eigenlijk wilde ze ook pas aan een dokter denken als onze temperatuur boven de 38 graden uitkwam.

36,4 graden

Jammer, dat ik haar niet meer kan vertellen dat ik me bij 37,5 graden en zelfs een tikje meer terecht niet lekker kan hebben gevoeld. En dat er geen sprake was van ingebeelde ziekte. “Onze lichaamstemperatuur is inmiddels gemiddeld zo’n 36,4 graden,” aldus cardioloog Luuk Otterspoor op NPO-radio. Waarbij opgemerkt dat onze temperatuur gedurende de dag wisselt en bij vrouwen ook fluctueert tijdens hun cyclus. Daarnaast hebben mensen met overgewicht ook een iets hogere temperatuur.

Lichaamstemperatuur van levensbelang

De daling van de gemiddelde temperatuur blijkt zich net als de klimaatopwarming al enige decennia te hebben ingezet. En misschien wordt het dus wel tijd, dat de standaardtemperatuur wordt bijgesteld. Aldus de geleerden. Niet alleen belangrijk voor het vaststellen van schoolziekte. Bij hart- en vaatziekten kan het koelen van de lichaamstemperatuur van levensbelang zijn. En ook bij andere ziekten kan het manipuleren van ons lichaamstemperatuur helpen bij de genezing.

De daling van onze lichaamstemperatuur is dan ook een teken van toenemende gezondheid. Waarschijnlijk kampten  onze betovergrootouders ten tijde van het vaststellen van het gemiddelde veel vaker onwetend met allerlei kwalen, die een temperatuursverhoging tot gevolg hadden. Inmiddels hebben we natuurlijk ook koortsthermometers die digitaal tot achter de komma gaan…

Gedrag zegt meer dan temperatuur

Overigens meet ik nog zelden mijn temperatuur. Hoofd-, spier- of maagpijn of zelfs een zwerende vinger zeggen me genoeg. De laatste keer dat ik in paniek de huisarts belde over koorts, is dan ook zo’n 35 jaar geleden. Toen mijn peuterzoontje boven de 39 graden meette. “Is hij als een slappe vaatdoek? Of speelt hij nog?” werd me gevraagd. Dat was tot mijn verbazing nog zo, zij het met rode wangen van de koorts. “Dan zou ik me geen zorgen maken. Gedrag zegt meer dan temperatuur,” luidde de geruststelling. Een advies dat ik tot op de dag van vandaag ter harte heb genomen.

Eerder verschenen verhalen over gezondheid

Stella Ruisch schreef eerder over de tweede boosterprik. Ook aan de bedreiging door pfas voor ons lichaam, besteedde ze aandacht: ‘Mijn leven wordt in nanodeeltjes verpest.’ Marlies Mielekamp schreef onder andere over de nieuwe vinding die haar hartritmestoornis kan opsporen. En over het verloop van een staaroperatie. Ze waarschuwde tegen het gebruik van rode gist rijst. Nog meer lezen over gezondheid? Klik dan hier.

Openingsfoto: Winel Sutanto/Unsplash