De dokter in de polikliniek windt er geen doekjes om: “U weet dat u hier bent om u voor te bereiden op een operatie om uw galblaas te verwijderen?” Vijf weken nadat ik in het ziekenhuis terecht ben gekomen met een alvleesklierontsteking door een galsteenaanval heb ik de hoop gekoesterd dat ik met een zelf opgelegd dieet een nieuwe galsteenaanval kan voorkomen. En ik was al zenuwachtig maar nu slaat de schik me om het lijf. Terwijl ik juist ben gekomen om te weten te komen of een dieet iets aan mijn lever- en galproblemen kan doen.

Schrikbeeld in ziekenhuis

Mijn hart klopt in mijn keel als ik zeg: ”Eigenlijk wil ik niet geopereerd worden.” De arts vraagt of ik besef welke risico’s dat met zich meebrengt. Hij waarschuwt me dat door uitstel een grote kans bestaat op een ingewikkelde operatie met complicaties door allerlei ontstekingen met verklevingen, buikdrains met langdurige ziekenhuisopnames tot gevolg. Buiten dit schrikbeeld kan hij met niets over diëten vertellen. Met de boodschap dat ik zelf de poli kan bellen voor een nieuwe afspraak nemen we afscheid.

Hoofdbrekens

Totaal in de war ga ik naar huis. Is een operatie dan echt onontkoombaar? Nu heb ik in mijn leven al gemerkt dat artsen niet alles kunnen oplossen dat ze zeker niet alwetend zijn. Dat verwacht ik ook niet van ze. Thuis besluit ik opnieuw het internet te raadplegen. Ik kom diverse leefregels tegen voor leverproblemen en zelfs galstenen maar het boek van ‘dokter’ Vogel (arts die homeopathie en kruidengeneeskunde toepaste) is het meest praktisch in wat wel en niet gegeten kan worden. Ja, lach maar, ik weet het. Het wordt alom gezien als kwakzalverij. En toch besluit ik eigenwijs, eerst eens het dieet van dr. Vogel te volgen. Op voorwaarde dat ik geen aanvallen meer krijg. In elk geval niet in de komende drie maanden. Maar liever helemaal niet meer. Overkomt het me toch, dan meld ik me aan voor opname. En natuurlijk als ik me ziek ga voelen.

Schema van maaltijden

Het dieet houdt wel wat meer in dan vetarm eten. Geen alcohol, geen koffie, geen zwarte thee, geen sinaasappelen of citroen, geen bonen, geen vlees, vis of ei, geen kool, sommige soorten fruit niet, geen suiker. Ingewikkeld. En ik heb al lactose-intolerantie. Dat laatste helpt wel mee, want daardoor zijn koekjes, gebak en lekkere broodjes, taart en ijs toch uitgesloten. Ik maak een soort schema van maaltijden die ik wel mag, met variaties. Ik bedenk zelfs tussendoortjes die ik lekker vind en die kunnen.

Vakantie zonder koffie, alcohol of vet

galsteenaanval

Balanceren tussen gezond eten en verwennen tijdens vakantie.

Na een week gaan we kamperen. En moet ik het zelfopgelegde dieet in vakantieomstandigheden zien te handhaven. Het wordt zo wel een goedkope vakantie! Toch nog twee keer op een terras uit eten geweest. En nog een keer wel wat pijn gehad en misselijk geweest maar dat ging zonder nachtelijke ellende over. De teller staat aan het eind van de vakantie op zes weken zonder aanval. Dan gaan we naar huis en onderweg zondig ik met een amandelbroodje als lunch. Halverwege voel ik al nattigheid en inderdaad na twee uur begint de gebruikelijke ellende. Normaal ben ik al blij mijn eigen bed te zien maar nu kruip ik er ook meteen in. Gedesillusioneerd. Al die moeite en nu is het toch weer mis. De twijfel slaat toe.

Toch maar het ziekenhuis in?

Van anderen hoor ik dat je na een galblaasverwijdering na een dag thuis bent en dan gewoon weer alles kunt eten en drinken. Het is natuurlijk toch een reserve-onderdeel. Je kunt het missen. Ondanks alles blijf ik er toch de voorkeur aangeven het zonder operatie te proberen. Dat amandelbroodje was gewoon een ongelukkige keuze.

Een jaar na laatste galsteenaanval

Al mijn getob in de afgelopen maanden zal ik de lezer besparen. Voor elke maand heb ik in mijn agenda een bloemetje staan. En dat zijn er nu 12. Vier maanden lang heb ik het dieet van dr. Vogel precies aangehouden. Daarna versoepelde ik. Dat vraagt evenwichtskunst en discipline. Langzamerhand voerde ik weer vet in. Plantaardig, in de vorm van een lepel olie om in te bakken of een lepel olijfolie door een portie salade. Heerlijk…weer roerbakgroente. Nu kan ik de kip en vis weer stoven met olie in plaats van koken in bouillon. Koffie heb ik pas na een jaar weer geprobeerd. En de alcohol? Zonder beviel me zó goed, dat ik mijn gebruik beperk tot drie glazen per jaar. Ik ben fitter, energieker en ik slaap ook beter. Drie glazen betekent: twee keer deze vakantie en één keer met oud en nieuw.

Het begon met mijn hernia

hernia

Het begon voor Karin de Lange met het medicijngebruik door haar hernia.

Bij het zoeken op internet ontdekte ik ook de mogelijke oorzaak van mijn galsteenaanvallen. Door mijn hernia heb ik twee maanden lang een grote hoeveelheid pijnstillers geslikt. Ook al worden galstenen daarmee niet in verband gebracht; ik las wel dat de lever door overgewicht en medicijngebruik vervet kan raken en daardoor minder goed gaat werken. Dan zou mijn lichaam dus meer gebruik hebben moeten maken van de galblaas….

Disclaimer bij remedie tegen galsteenaanval

Het zijn mijn conclusies en ze zijn niet bevestigd door mijn huisarts, moet ik hierbij als disclaimer vermelden. Ik realiseer me ook dat mijn lichaam uniek is. Wat voor mij werkt hoeft bij een ander geen resultaat op te leveren. De galblaas kan bij een ander slechter werken, het aantal galstenen kan talrijker zijn, de lever ernstiger aangetast. Het is altijd nodig om een arts te raadplegen. Het goede nieuws voor mij is dat je kan herstellen van zo’n vervette lever. Door afvallen én gezonder eten. Inmiddels ga ik 10 kilo lichter door het leven en na een half jaar heb ik de werking van mijn lever laten testen. De uitslag was goed. Langzaam krijg ik de hoop dat ik geen galsteenaanval meer zal krijgen.

Openingsfoto: Flickr.com/U.S. Pacific Fleet