Maandenlang maakten Gert Nonnekes, zijn vrouw Betty en jongste zoon Elmer regelmatig wandelingen tussen de 10 en 20 kilometer. Bedoeld als training voor de 20 kilometer Dam-tot-Damloop, die dit weekeinde wordt gehouden. Met hun deelname aan de loop (gisteren wandelaars, vandaag hardlopers), steunen ze het werk van Pink Ribbon voor vrouwen met borstkanker. Gisteren was het zover.

Emotionele loop

Het was voor mij een uitdaging. Haal ik met m’n slechte heup die 20 km wel? Maar ook voor Betty en Elmer. Voor hun beiden was, net zoals voor mij, de afstand ‘nieuw’. Wij hebben wel vaker gewandeld maar dat hield dan op rond de 12-15 km. Maar bovenal was het gisteren de loop die werd ingegeven door de borstkanker bij onze schoondochter Ariane (vrouw van Elmer) en de gedachten bij mijn eigen Betty en vele anderen die borstkanker hebben gehad. Alles bij elkaar maakte het voor mij een emotionele dag… vooral in de laatste twee kilometer.

Een geëmotioneerde Gert ontmoet zijn vrouw Betty en zoon bij de finish.

13.000 wandelaars zag ik voorbij lopen

“We did it!’ De uitroep kwam uit onze tenen. Betty en Elmer waren een uur sneller dan ik. Maar dat was ook de afspraak. Ik zou m’n eigen tempo blijven lopen en zij ook. Zij gingen mee in de flow van de andere 13.000 wandelaars. Ik zag ze alleen maar voorbij lopen… “Gaat het wel meneer?” “Wat loopt u moeilijk?” “Heeft u blaren?” Een dame was zelfs naar zo’n parcourscontroleur gegaan en had gezegd: “Ik zou die meneer die eraan komt maar even vragen of het gaat…”. Ik loop langzaam, ik maak per stap maar 60 cm (2 stoeptegels dus…) en mijn afzet heeft geen kracht, terwijl het pasritme gelijk is aan de andere lopers. Misschien een gek gezicht als ik loop, maar goed… Ik doe het wel!

Muziek zweept je op

Over de Dam-tot-Damloop? Die was prachtig! Mooi stuk door Amsterdam. Leuk met de pont naar de overkant. Af en toe een buitje maar ook een heel zware bij stempelpost 1. Niet getreurd achter de wolken schijnt de zon! Gezellige straten met mensen met ‘Koek en Koffie’. Her en der muziek. Dan weer uit luidsprekers, dan weer een heus fanfareorkest of koor. Af en toe een zanger. De muziek zweept je op.

Toe gezongen worden onder het wandelen.
En dan in Zaandam langs die mooie Zaanse huisjes.

Dam-tot-Damloop: medaille en ervaring rijker

In Zaandam nog een colletje van de tweede categorie: de Den Uylbrug. Pfff… kuitenbijtertje. Maar de finish komt in zicht. Begonnen op de Amsterdamse Dam, via de Zaandamse Dam naar het Dam tot Dam-park. 5,5 uur later. Een medaille én ervaring rijker. Om met Mart Smeets te spreken: “Mag ik het zeggen? Ja! Ik mag het zeggen!” Ik ben toch wel een beetje trots op mezelf.

Met een slechte heup 20 kilometer lopen en 5,5 uur later finishen: dan mag je trots zijn.

De spierpijn valt mee en overmorgen gaat dat al weer beter. Op 15 oktober staat de volgende wandeling al gepland: de Amsterdam City Walk. Die is maar 17,5 km…

Meer lezen over wandelen

Een aantal van de wandelingen die Gert maakte, heeft hij op Meerdanvijftig.nl beschreven. Zoals de midzomernachtloop, een wandeling door het dorp Sloten, bij kamp Westerbork en het Rondje Braassemermeer. Nog meer tips over mooie wandelroutes? Klik dan hier.

Alle foto’s: ©Gert, Betty en Elmer Nonnekes