Gert Nonnekes traint met zijn vrouw Betty en jongste zoon Elmer voor de 20 kilometer Dam-tot-Damloop in september. Zij steunen daarmee het werk van Pink Ribbon voor vrouwen met borstkanker. Daarom maken ze nu maandelijks een paar wandeltochten, variërend tussen de 10 en 20 kilometer. Afgelopen weekeinde deden ze mee aan de midzomernachtloop die Natuurmonumenten jaarlijks op diverse plekken organiseert. Wandelen in het donker blijkt een bijzondere ervaring!

Wandelen bij buitenplaatsen van ’s Graveland

We hebben er weer eentje gedaan. Een wandeltocht van 10 km dit keer. En niet zomaar eentje. Dit keer een Midzomernachtwandeling -mooi scrabbelwoord- bij de buitenplaatsen van ‘s Graveland.
Toevallig hebben wij er alle drie vorig jaar overdag al een keer gewandeld. Een erg mooi gebied met prachtige en goed onderhouden buitenplaatsen met namen als: ‘Boekesteyn’ en ‘Schaep en Burgh’. Het park, c.q. de tuinen van de buitenplaatsen en de bossen er omheen zijn uitnodigend. De infoborden zijn interessant om te lezen. Zij geven een goed beeld van wat je ziet en hoort.

Gert, zoon Elmer en vrouw Betty bij de start van de Midzomernachtloop.

Fietslichtjes geven route aan van midzomernachtloop

Maar ja, zien is er niet echt bij dit keer… Rond tien uur nog wel, maar het wordt donkerder en donkerder. We volgen de fietslichtjes die op stokjes zijn geplaatst of aan een tak hingen. Slim idee maar bij sommige is de batterij bijna leeg… Oeps, dat is dus wel een beetje opletten. Vooral als het écht helemaal donker is. We volgen eerst de witte, gaan dan over op de rode en tot slot voor de laatste twee kilometer weer de witte. Voor de duidelijkheid als we wit helemaal zouden volgen, is de route 5 kilometer.

De start is bij het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten. Met de inschrijving steun je automatisch deze belangrijke en goed werk verrichtende organisatie. De boswachter ontvangt ons met alle egards. Even melden dat we er zijn, even gegevens uitwisselen. Mijn mobiele nummer versus een noodnummer van de organisatie. “Niet vergeten af te melden hoor, anders bellen we u om drie uur uit bed!” Haha, goed geregeld.

Vleermuizen moeten wachten

We hebben er vanaf het begin goed de pas in. Lopen achter de buitenplaatsen om het bos in en worden even verderop opgewacht door twee vrijwilligers van Natuurmonumenten. Die geven de nodige info over het gebied, de vleermuizen en andere wetenswaardigheden. Maar wij lopen door… We zijn immers in training en elke stop haalt ons uit het ritme. Sorry, vrijwilligers, een andere keer.

Oppassen voor nekkenbrekers

Na een klein uurtje hebben we er al 5 km op zitten en gaan over op rood. Het wordt steeds moeilijker om te zien waar je loopt. Op de normale weg gaat dat nog wel. Op de bospaden wordt het minder. Veel boomstronken, af en toe een steen en hier en daar een kuil. Pfff, nekkenbrekers om zomaar te zeggen. Zaklantarens werden afgeraden om de dieren te beschermen. Maar onze enkels en benen moeten toch ook beschermd worden? Ik ben dan toch zo vrij om af en toe het lampje van mijn telefoon te gebruiken. Het is echt aardendonker. We zien alleen nog maar de lampjes.

midzomernachtloop wandelen in het donker
In het schemerlicht is de splitsing gelukkig nog goed te zien.
‘Fiets’lampjes verlichten de brug

We komen terug bij de splitsing tussen 5 en 10 km. Nog twee kilometer. En juist hier op het laatst veel lastige paden. Om je heen hoor je: oeiiii, jeetje wat is dat, ahhh en meer. Lachen, gieren, brullen. Maar de kikkers aan de waterkant overstemmen het. Die zijn niet blij met al die reuring. Maar wel mooi om te horen.

Sterrenwacht is ook geopend

Het is bijna half een. Na 2,5 uur netjes afgemeld. Nog even een kopje thee, een ginger ale en warme chocolademelk. Goed, dat het restaurant nog open is. Een kopje soep of een tosti is zelfs mogelijk en we kunnen ook nog naar de sterrenwacht. Ook die is geopend tijdens deze wandeling in het donker.

Ook wandelen in het donker?

Natuurmonumenten organiseert jaarlijks een midzomernachtloop. Maar ook onder leiding van Staatsbosbeheer zijn de komende maanden is het mogelijk te wandelen in het donker. Zo is er op Schouwen-Duiveland de mogelijkheid om op zaterdag 27 augustus de Nacht van de Vleermuis mee te maken. Op diverse data en plekke kunnen er ook vollemaanwandelingen worden gemaakt. En wie de donkerste plek van Nederland wil bezoeken, kan de komende maanden op een aantal data wandelen bij het Lauwersmeer. Voor meer informatie, klik hier.

Of maak een mooie wandeling overdag

Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling naar het historisch beladen Westerbork. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes