Onlangs startte de cursus die Brigitte Leferink speciaal voor onze lezers heeft samengesteld om te leren intuïtief te schrijven. Deze week kregen de deelnemers een speciale opdracht met betrekking tot Vaderdag. Aan de hand ervan schrijft ze nu over haar eigen vader.

‘Uitgevonden door de commercie’, vindt de één. ‘Een mooie aanleiding om je vader in het zonnetje te zetten’, zegt de ander. De meningen over de viering van vaderdag lopen uiteen. Dat geldt net zo goed voor moederdag. Ik had deze oefening in intuïtief schrijven ook een paar weken geleden kunnen schrijven.

Stil staan bij je vader

Voor mij is vaderdag een dag waarop ik extra stil sta bij mijn vader. Ik bel hem in ieder geval en als het uitkomt, ga ik die dag naar hem toe. Als dat niet goed uitkomt, mij niet of hemzelf niet, maken we ons daar geen van beiden druk over. We weten zo wel dat we van elkaar houden. Zoals mijn moeder altijd zegt: ik heb liever dat je het hele jaar leuk doet dan alleen met moederdag.

Als ik aan mijn vader denk, zie ik de foto voor me waarop we samen aan de afwas zijn. Hij wast, ik droog, staand op een stoel. Dan denk ik aan de kasten en tafel die hij voor me maakte toen ik op kamers ging, aan alle keren dat hij hielp bij een verhuizing. De vader die ik bel als de strijd om de eerste schaatsmarathon op natuurijs losbarst. Gaat hij kijken als het in Haaksbergen is?

De kleine Brigitte samen met haar vader aan de afwas.

Handige Harry

Mijn vader en ik kunnen zonder gedoe samen klussen. Hij is de ‘Handige Harry’, ik het hulpje. Samen behangen, schilderen of een schilderij ophangen. Hij heeft al het gereedschap, werkt heel secuur en rustig en heeft voor alles een oplossing. Helaas heb ik dat niet van hem geërfd. Ideeën zat, maar ik ben minder van de uitvoering. Als het op echt klussen aankomt, ben ik meer van de catering en de ‘vergeten spullen’ halen. Gelukkig heb je dat ook nodig om iets voor elkaar te krijgen.

Zou ik het anders hebben gedaan?

Soms vraag ik me af of ik het anders zou hebben gedaan als ik mijn vader zou zijn. Ik denk het niet. Hij gaf en geeft mij en mijn zussen veel vrijheid. Hij is betrokken en geïnteresseerd, je kunt gezellig een borrel met hem drinken en hij houdt wel van een geintje. Ik ben dik tevreden.

Brigitte Leferink schreef dit artikel aan de hand van één van de oefeningen in intuïtief schrijven uit ’52 Weken schrijven – Tijd voor jezelf.’ Deze week was namelijk één van de opdrachten: maak de volgende zinnen af. ‘Als ik aan mijn vader denk…’, ‘Mijn vader en ik…’, ‘Voor mij is vaderdag…’ en ‘Als ik mijn vader zou zijn…’.

Vind je schrijven leuk en wil je ook meedoen? De normale prijs voor 52 Weken schrijven – Tijd voor jezelf is € 99,00. Voor meerdanvijftig is er een speciale korting: je betaalt slechts € 89,00 voor een heel jaar schrijfplezier.

Meedoen? Maak dan € 89,00 over op bankrekeningnummer NL46 INGB 0008 4783 50 t.n.v. B. Leferink onder vermelding van 52 weken schrijven, je naam en e-mailadres. Je ontvangt daarna 52 weken lang de Tijd voor jezelf-mail met creatieve schrijfopdrachten.

Liever eerst even kijken of het wat voor je is? Klik dan hier en ontvang gratis een voorbeeld.

Meer lezen over vaders

Museumretaildeskundige Ellen Groenveld schreef over haar vader in het artikel Vaderdag is boekendag. Stella Ruisch erfde de fiets van haar vader en koestert de herinneringen. Kees Rooze memoreerde zijn vader én grootvader aan de hand van een hamer en een zaag. Wiette van Klingeren verzamelde boeken over vaders voor vaders. Brigitte Leferink vertelde eerder over de methode intuïtief schrijven aan de hand waarvan 52 Weken schrijven – Tijd voor jezelf is opgebouwd. En denk je: ‘Ik wil zelf ook een bijdrage leveren aan Meerdanvijftig.nl’, lees dan hier hoe dat kan.

Openingsfoto: Pixabay