Traditiegetrouw vieren we op de derde zondag in juni, deze keer 18 juni, ‘Vaderdag’. Een dag in het teken van vaderlijke plichten, vaderschap en de invloed van vaders in de samenleving. Sommige vaders krijgen dan een cadeautje. Hier wat suggesties: Boeken over vaders voor vaders. Je kunt er, desgewenst, een boodschap in verpakken.

Meerdanvijftigers houden van films en van boeken. Daarom geeft Wiette van Klingeren ons regelmatig 5 tips om te lezen of te zien!

Mijn vader door Toon Tellegen

vadersAls je dit (kinder)boek op Vaderdag cadeau krijgt, mag je het zien als een groot compliment!
Jozef is trots op zijn vader. Dat is te begrijpen, want zijn vader is de slimste, sterkste en vooral de grootste man ter wereld; Hij kan alles! Mijn kleinzoon van zes jaar is dol op het verhaal waarin er een boef onder het bed van Jozef ligt, die hem wil kelen. Zijn vader lost het probleem adequaat op; hij slingert de boef het raam uit. ‘Hij heeft daarna een plank onder mijn bed getimmerd, zodat er daar geen plaats meer was voor boeven. ‘Eventuele boeven,’ zei hij.’
Korte, soms absurde, verhaaltjes, met prachtige tekeningen van Rotraut Susanne Berner over een vader die op een voetstuk staat. Als je die positie bent kwijtgeraakt, is het de hoogste tijd om eens kritisch naar je gedrag te kijken.
Uitgeverij Querido, 1999

De tolk van Java door Alfred Birney

vadersIn deze autobiografische roman over zijn gewelddadige vader uit Nederlands-Indië beschrijft Birney het leven van zijn vader. Geen leuke vader, laat dat duidelijk zijn. Zijn vader, uit Indonesië uitgeweken om aan executie te ontkomen, mishandelt zijn kinderen en slaat zijn vrouw. ’s Avons tikt hij op een oude Remington zijn memoires, een akelig relaas over mishandeling en oorlogsmisdaden in Nederlandse dienst. Ik heb bladzijden over moeten slaan van dit boek, zoals je bij een film, of in je eigen leven, je ogen sluit omdat het onmogelijk is om te blijven kijken. Terechte winnaar van de Libris Literatuurprijs 2017, maar zware kost.
Uitgeverij De Geus, 2016

Scheepsberichten door Annie Proulx

Moeder Petal verkoopt haar dochtertjes, Bunny en Sunshine, aan een pedofiele fotograaf. Vervolgens komt ze bij een verkeersongeluk om het leven. Vader Quoyle, een grote, onhandige man, met ‘een lichaam als een groot en vochtig brood’, wordt al snel herenigd met de twee meisjes, die gelukkig ongedeerd zijn gebleven. Om een nieuwe start te maken verhuist hij met zijn dochters én tante Agnis naar zijn geboortestreek. In het kleine dorpje Killick-Claw, in Newfoundland, gaat hij bij de plaatselijke krant de ‘scheepsberichten’ en de ‘auto-ongelukken’ verslaan. De woeste natuur en het primitieve dorpsleven hebben een helende invloed op Quoyle; Hij leert dat ‘de liefde zich soms voordoet zonder wee en droefenis’.
Sinds het lezen van dit boek, wil ik op reis naar Newfoundland! Absoluut één van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb!
Uitgeverij De Geus, 1995

Karakter door F. Bordewijk

Een onmogelijke vader! Dat is deurwaarder Dreverhaven. Zijn onwettige zoon is verwekt nadat Dreverhaven zijn achttienjarige dienstmeisje heeft overweldigd. ‘In het zwartst van de tijd, omtrent Kerstmis, werd op de `Rotterdamse kraamzaal het kind Jacob Willem Katadreuffe met de sectio caesarea ter wereld geholpen.’ Moeder Joba weigert de verschillende huwelijksaanzoeken en voedt haar zoon alleen op. Ondanks alle mogelijke tegenwerking van zijn vader, weet Katadreuffe zich op te werken tot advocaat. De personages in dit klassieke, tijdloze boek zijn prachtig uitgewerkt en komen beeldend tot leven. Wat een geluk als je dit boek nog nooit gelezen hebt. Opnieuw lezen kan natuurlijk ook! Uitgeverij Nijgh&Van Ditmar, 1938

Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker

vaders‘Vader had een heel oud, heel klein autootje. Ooit hadden we twee auto’s, die heel oude, heel kleine, en een grote glanzende. Moeder was op een dag in de grote, glanzende weggereden en we zagen ze allebei nooit meer terug.’
Vader Gerard blijft achter met de drie jongens, de tweeling Klaas, Kees en het jongste kind, Gerson. En met de hond Daan. Ze zijn verdrietig, maar proberen hun leven weer op te pakken. Na het auto-ongeluk met dramatische gevolgen, wordt dat extra moeilijk.
Een aangrijpend verhaal, dat afwisselend wordt verteld door de tweeling en de hond.
Uitgeverij Cossee, 1999

Weet u nog boeken over vaders (of moeders) voor Wiette?

Voor iedere vader een geschikt boek, lijkt mij! Weet u ook nog goede boeken over vaders? Of over moeders? Stuur dan even een mail met uw tip (graag met de reden waarom) naar info@meerdanvijftig.nl. Ik lees ze graag voor een volgende bespreking.!