‘En toen?’ Terug in de tijd; boeken over het verleden. Dat is het thema van de 66e Kinderboekenweek, die gisteren is begonnen. Een mooie reden om weer eens een blik te werpen op de historische verhalen die we lazen toen we zelf kind waren. Brigitte Leferink dook in haar boekenkast.

Het officiële filmpje van de Kinderboekenweek.

Terug in de tijd

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman won in 1974 de Gouden Griffel. Een spannend geschiedenisboek over Dolf die door een fout van een tijdmachine in het jaar 1212 belandt en zich aansluit bij de kinderkruistocht. Het is nog steeds één van mijn favoriete jeugdromans. Ik heb het verslonden net als andere historische jeugdromans van Thea Beckman zoals de trilogie over de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk: Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde en Rad van fortuin. Pjotr van Lenteren schrijft in de Volkskrant van 26 september 2020 dat de boeken enigszins gedateerd zijn. Dat mag zo zijn, toch worden ze nog steeds verkocht.

Trailer van de verfilming van Kruistocht in spijkerbroek uit 2006.

Al meer dan 100 jaar geliefd

3 jaar geleden verscheen deze prachtige bewerking.

In mijn boekenkast vind je ook boeken die niet als historisch kinderboek geschreven zijn maar klassiekers uit de jeugdliteratuur die zich afspelen in tijdperken die al lang achter ons liggen. Het boek van Ot en Sien, bijvoorbeeld. In 1904 geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart. De verhalen en tekeningen schetsen een beeld van het dagelijks leven rond 1900, net als in Afke’s tiental van Nienke van Hichtum. Een andere klassieker is Alleen op de wereld van Hector Malot. Ik hing aan de lippen van de juf die de avonturen van de vondeling Remi en de Italiaanse rondreizende artiest Vitalis voorlas. Wat een ontberingen moesten ze doorstaan.

Verboden boeken

Sinds kort zijn aan mijn boekenverzameling twee exemplaren toegevoegd die ik na lang speuren via Boekwinkeltjes.nl heb bemachtigd. Boekjes die ik begin jaren zeventig op mijn katholieke lagere school las: Kodjo de zoon van het opperhoofd en Komla gaat op zoek naar regen. Als tienjarige vond ik ze reuzespannend, de verhalen over missionarissen in donker Afrika die te maken kregen met afgoderij en bijgeloof. Gevechten met tijgers en panters. Dappere zonen van opperhoofden en medicijnmannen. Over honger en dood. Toen vond ik deze verhalen die geschreven waren door pater Bernard Eerden en uitgegeven door de Sociëteit voor de Afrikaanse missiën prachtig. Nu zouden ze verboden worden. De manier waarop over de zwarte bewoners van het Afrikaanse continent gesproken wordt is stuitend. Gelukkig zijn deze boeken uit het onderwijs verdwenen, maar ze geven wel een goed tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. 

Schrijven voor jeugd en volwassenen

Voor mijn interview met Simone van der Vlugt in 2019 las ik onder andere Zwarte sneeuw, een boek uit de kast van mijn zoon die al net zo’n leeshonger heeft als ik. Simone startte haar schrijverscarrière als auteur van historische jeugdromans. Na 2009 is ze hiermee helaas gestopt. Sindsdien legt ze zich toe op het schrijven van romans voor volwassenen. Ook heerlijk om te lezen.

Tweede Wereldoorlog

In dit overzicht van geliefde kinderboeken die zich afspelen in het verleden mag Alleen beer mocht mee van Vivian den Hollander niet ontbreken. Hierin vertelt Vivian het waargebeurde verhaal van het meisje Trudi dat in een Jappenkamp wordt geïnterneerd. Over de Tweede Wereldoorlog zijn veel jeugdromans verschenen, maar weinig over Nederlands Indië. Dit boek verdient in het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren extra aandacht. Bij deze.  

Waargebeurd verhaal speelt zich af in Jappenkamp.

Meer lezen?

Leesfanaat Brigitte schreef eerder over haar deelname aan Boek per week. Ze interviewde Simone van der Vlugt en publiceerde in eigen beheer een boek over haar belevenissen na haar scheiding.

Stella was in de Kinderboekenweek 2016 voorleesoma op de crèche van haar kleinzoon.  Wiette schreef in dezelfde Kinderboekenweek over haar eerste leesliefde: Floddertje van Annie M.G. Schmidt en ze schreef een ontroerend verhaal over de nieuwste bewerking van Alleen op de Wereld.