Bijna 13 jaar geleden overleed chansonnier en levenskunstenaar Ramses Shaffy (76) aan slokdarmkanker. Maar zijn muziek leeft nog steeds voort. In zanger/acteur Maarten Heijmans die hem vertolkte in de televisieserie Ramses, die een Emmy award kreeg. En die deze week met zijn band op het podium in Groningen en Rotterdam een eigentijdse vertolking van zijn liedjes brengt.  Stella Ruisch zag eerder in Utrecht hoe meerdanvijftigers eendrachtig met twintigers en dertigers genoten.

Eigentijdse vertolking van Ramses’liedjes

‘Hoog, Sammy, kijk omhoog Sammy’ zong Ramses Shaffy in 1966 maar wij zitten hoog én droog in de grote zaal van het Utrechtse Tivoli Vredenburg. En we kijken juist omlaag naar het vooralsnog lege podium. Daar verwachten wij Maarten Heijmans en Band met de voorstelling ‘Ramses’, een eigentijdse ode aan het muzikale fenomeen.

Die peuk in zijn mond vervult me van nostalgie

“Twee jaar wachten,” zegt Maarten als hij eindelijk op het podium staat en refereert aan de coronajaren die zijn optreden in de weg stonden. ‘En een half uur,’ zeggen twee bezoekers op de rij naast me erachteraan. Maar het chagrijn verdwijnt snel als de band op gang komt. De kopersectie klinkt fantastisch de gitaristen die Maarten begeleiden laten de snaren trillen. De optredens deze weken waren eigenlijk gepland als promotie van de cd die Maarten in 2019 uitbracht. Dat was precies 10 jaar na de dood van Ramses.

Een van de laatste optredens van Ramses, zo vervlochten met leven…en Amsterdam.

Op de promotiefoto staat Maarten á la Ramses met een peuk in zijn mond. Nostalgie vervult me. Zo jaren zestig, toen roken nog onbezorgd kon. Vrijheid betekende blijheid, drinken, experimenteren met seks en drugs. Het voelt alsof onze generatie de afgelopen decennia zijn onschuld is verloren. Maar dat is natuurlijk schijn.

Terwijl Ramses met zijn vriend Joop Admiraal naar Italië afreisde om zijn geluk te beproeven in Cinecitta, het Hollywood van Europa in Rome, woedde er al oorlogen o.a. in  Vietnam. En in Frankrijk, Duitsland en ons eigen land roerden de studenten zich.

Ramses’ nummers passen zo in deze tijd

Maar als Maarten/Ramses ‘5 uur’ zingt, denk ik alleen maar aan het krieken van de dag in een verlaten stad na een nacht waar alleen drank, liefde en weemoed centraal staan. Hulde aan het toneellicht dat de kracht van het lied nog eens onderstreept. ‘5 uur’ is nota bene de b-kant van het singletje ‘Sammy’, een van de hits van Ramses. Een nummer dat Maarten overigens niet vertolkt. Wel ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Alle nummers krijgen een draai die de liedjes een halve eeuw na dato zó laten passen in deze tijd.

Maarten Heijmans en band….ze zullen doorgaan!

Onder de indruk van de toegift, het a-capella door de hele band gezongen ‘We zullen doorgaan’ verlaten we Utrecht. Ramses gaat in ieder dóór. In de persoon van Maarten Heijmans. Voor de liefhebbers: er zijn nog kaarten te koop en anders kan thuis luisteren ook. “Ik woon al twee jaar tussen de cd’s”, zegt Maarten.

Onder de indruk van optreden van Maarten maar zeker ook zijn band.

Op de dag van zijn optreden lees ik het nieuws dat hij een rol heeft gekregen in de aanstaande verfilming van Arthur Japins ‘Een schitterend gebrek’. We gaan niet alleen nog meer horen maar ook zien van Maarten Heijmans.

Meer lezen over muziek

Ongetwijfeld heeft multi-instrumentalist René de Lange wel eens een nummer opgezocht. Nog niet gehoord van Rondé? Kees Rooze zag ze al optreden in de Amsterdamse Tolhuistuin en maakte ons opmerkzaam op hun talent. En we kunnen weer genieten van de blues in Grolloo. Of check de agenda op Jazz by the Sea. En schroom niet werk te maken van je eigen talent. Voor muziek is geen leeftijdsgrens.

Openingsfoto: stil uit Youtubefilmpje van Maarten Heijmans en Band.