Tot mijn grote vreugde ligt er op de tafel in de boekwinkel een nieuwe bewerking van ‘Alleen op de Wereld’. Het boek ruikt lekker en ziet er prachtig uit; harde kaft, mooi papier, een groen lintje om als bladwijzer te dienen en voorzien van schitterende tekeningen. Dit is een Boek om respect voor te hebben, een Boek om verliefd op te worden!

Mijn kennismaking met Alleen op de Wereld

Vijftig jaar geleden maakte ik kennis met het verhaal. Dat verliep als volgt: “We verkleden haar als Rémi!”, riepen mijn drie oudere zussen enthousiast uit toen ik als vijfjarige thuiskwam met de mededeling dat er een verkleedwedstrijd op mijn kleuterschool werd georganiseerd. Op mijn vraag wie of wat Rémi was, kreeg ik een tamelijk chaotische uitleg, ik begreep dat er iets was met een jongetje, honden en een aapje.

Eerste prijs als Rémi in verkleedwedstrijd

Mijn zussen, die vele jaren ouder waren, gingen koortsachtig aan de slag. Allerlei zaken werden verzameld, gemaakt of geleend; een harpje, een schapenvacht, een punthoedje en óók een speelgoedaapje. Onze hond Pukkie en ik, de hoofdrolspelers van dit drama, lieten alles gelaten over ons heen komen. Denk niet dat we iets te kiezen hadden! Zoals de overgeleverde foto bewijst kon het eindresultaat indrukwekkend genoemd worden. We wonnen dan ook de eerste prijs. Gehuld in een schapenvacht waar op borsthoogte een aapje uit gluurde, met windsels om mijn kousen, een harp over mijn schouder en een hond in mijn kielzog werd ik door iedereen op straat én op school direct herkend als Rémi.
Hoewel ik de verkleedpartij mét overwinning beleefde als een spannende gebeurtenis, had ik geen flauw benul van de avonturen die de door mij uitgebeelde Rémi meemaakte in het beroemde verhaal ‘Alleen op de Wereld’.

Alleen op de wereld in boek, als strip, als tekenfilm

Inmiddels is dat hiaat in mijn opvoeding ruimschoots verholpen. Ik heb het verhaal, dat in 1877 door Hector Malot is geschreven, inmiddels op vele manieren leren kennen. Uiteraard in boekvorm, in verschillende versies, maar ook als film, tekenfilm en als stripverhaal.
Oorspronkelijk verscheen “Sans Famille” als feuilleton in een Franse krant. De eerste Nederlandse vertaling dateert van 1880.

Rémi tegen de achtergrond van harde 19de eeuwse maatschappij

Rémi is de hoofdpersoon in het verhaal ‘Alleen op de wereld’ . Als vondeling wordt hij liefdevol opgevoed door mevrouw Barberin. Op acht-jarige leeftijd verhuurt zijn pleegvader hem aan een muzikant. Deze Vitalis trekt met het aapje monsieur Joli-Coeur en drie honden, signor Capi, signor Zerbino en signora Dolce door Frankrijk. Rémi leert lezen, harp spelen en acteren. Onderweg beleeft Rémi verschillende avonturen en doorstaat vele ontberingen.
Het negentiende-eeuwse naturalistische verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de harde maatschappij in die periode. Hector Malot verwerkt zijn kritiek op die maatschappij in het verhaal en beschrijft sociaal onrecht, kinderarbeid, het zware werk in de kolenmijnen en de grote kloof tussen arm en rijk.

Klassieker opnieuw vertaald én bewerkt

Alleen op de Wereld

Penseelwinnares Charlotte Dematons maakte weer prachtige illustraties.

Nu is deze ‘klassieker’ door Tiny Fisscher vertaald én bewerkt. Je moet maar durven! De sfeer van het verhaal is bijzonder goed bewaard gebleven. Bovendien is het boek voorzien van prachtige illustraties van de hand van Charlotte Dematons, die al eerder een prachtig Sinterklaasboek maakte. Ter inspiratie volgde ze in Frankijk de route die Rémi aflegde. Dat heeft geresulteerd in prachtige, sfeervolle tekeningen en gedetailleerde landschappen.

Zin om in het voetspoor te treden van Alleen op de Wereld

De routekaarten, waar deze fraaie uitgave mee begint en afsluit, vind ik geweldig! Als lange-afstandswandelaar heb ik onmiddellijk zin om mijn wandelschoenen aan te trekken, op pad te gaan en in de voetsporen van Rémi te treden.

Inmiddels heeft mijn kleinzoon al geboeid geluisterd naar de eerste hoofdstukken. Mond open en rode wangen. Zó dus! Hij vond het prachtig en wacht vol spanning op het vervolg.

De VPRO heeft de afgelopen kerstvakantie Alleen op de Wereld als kinderserie uitgezonden, terugzien kan nog via www.vpro.nl.