Iedereen weet het inmiddels wel: twee tot drie keer vette vis per week eten komt onze gezondheid ten goede. Maar wat als je absoluut niet van vis houdt? Capsules van visolie kunnen dan het antwoord zijn.

Visolie of lijnzaadolie

In vis, schaal- en schelpdieren zitten omega 3 vetzuren, waarvan bekend is dat ze beschermen tegen hart en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. In vis zitten eicosapentaeensuur (EPA) en docothesahexaeenzuur (DHA). Naast deze visvetzuren is er nog een plantaardige omega 3-vetzuur: alfa-linoleenzuur (ALA) waaraan vooral lijnzaadolie (maar ook sojaolie, walnoten en plantaardige (dieet)margarines) rijk is.

Gezondheidseffecten omega 3 vetzuren talrijk

Uit onderzoek aan verschillende samenwerkende Nederlandse universiteiten blijkt dat extra visolie na een hartinfarct de veroudering van de nieren remt. Door een hartinfarct treedt een versnelde veroudering van deze vitale organen op.
Het Voedingscentrum ziet nog andere gezondheidseffecten. Het eten van, liefst vette, vis zoals haring, zalm en makreel geeft niet alleen minder kans geven op hart- en vaatziekten. Ook zou het de bloeddruk verlagen en het ‘goede cholesterol’ (LDL-cholesterol) verhogen. In de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van de baby. Het Voedingscentrum stelt dat in het laatste geval het eten van, liefst vette, vis de voorkeur heeft boven het slikken van visoliecapsules. In vis zitten wellicht nog andere stoffen die dit effect op de baby teweegbrengen.

Liever vis dan supplement

Ook apotheker en orthomoleculair deskundige Gert Schuitemaker vindt dat verse vette vis de voorkeur heeft boven een supplement. In zijn boek Alles over Vitaminen, mineralen en voedingssupplementen maakt hij echter een uitzondering voor mensen die geen vis eten. Voor hen is het wél verstandig extra visoliecapsules te slikken. Hij adviseert 500-1000 mgr. visolie per dag waarin 300-600 mgr. omega3-vetzuren zitten, aangevuld met vitamine D3.
De dosering die de Gezondheidsraad adviseert ligt aanzienlijk lager: 200 mgr. per dag. Dat is verklaarbaar, want Schuitemaker gaat uit van 3 porties vis per week, terwijl volgens de Gezondheidsraad 1 portie, liefst vette, vis per week voldoet.

Nadelen visolie in capsules

De belangrijkste bijwerking van visoliecapsules zijn maagklachten en misselijkheid. Daarom is het verstandig de capsules na de maaltijd in te nemen. Of in te vriezen zodat de olie pas in de darm vrijkomt. En net als altijd is alles waar ‘te’ voor staat niet goed, zo kan een teveel aan visolie leiden tot bloedingen. Verder is het belangrijk dat de visolie niet uit vervuilde vis is gewonnen. Dit om zware metalenvergiftiging zoals met kwik te voorkomen.

Misschien toch beter weer een keer proberen of u vis toch kunt leren waarderen? Op internet zijn genoeg lekkere recepten te vinden!

Openingsfoto: Shutterbug75/Pixabay