Duur en elitair, zo dacht Peter de Kok (65) net als veel anderen over golfen. Tot hij twee jaar geleden samen met zijn vrouw lessen nam. Nu staan ze in de zomer samen drie keer per week op de golfbaan.

Golf was in eerste instantie te duur

“Jarenlang tennisten mijn vrouw en ik. Wegens knieklachten viel zij als eerste uit. Toen ik na de wekelijkse zaaltennisavond met vrienden steeds vaker last van mijn heup kreeg, zijn we op zoek gegaan naar iets dat we samen konden doen. Ook met het oog op ons pensioen over twee jaar. Tien jaar geleden hadden we al eens golflessen genomen. Maar eigenlijk hadden we er niet voldoende tijd voor. Bovendien kostte het een vermogen om in Zeeland, waar we toen woonden, om je bij een vereniging in te kopen. Dus zijn we na een half jaar gestopt.”

Prachtige golfbaan vlakbij ontdekt

“Na de verhuizing naar Groesbeek, zagen we dat vlakbij onze nieuwe woonplaats een prachtige golfbaan was. Daar zijn we twee jaar geleden opnieuw begonnen met het nemen van lessen. We haalden al snel ons golfvaardigheidsbewijs (GVB) en werden lid van die golfvereniging. In de zomer golfen we zo’n drie keer per week. Omdat we beiden nog vier dagen per week werken, golfen we in de winter minder. Als we van ons werk komen, is het al donker en in de weekenden staan vaak andere afspraken.”

Fijne buitensport, die techniek vergt

“Voor een buitenstaander is golf niet zo’n interessante sport; je slaat een balletje en loopt er achteraan tot het 18 keer in een gat verdwenen is. ‘Knikkeren voor senioren’, zeiden wij altijd spottend. Maar golf is een onvoorstelbaar technische sport waardoor je wordt uitgedaagd het goed te doen. Verder is het een fijne buitensport waarbij je door prachtige natuur loopt. Het is ook nog eens goed voor je conditie want het golfterrein is heuvelachtig en je trekt daarbij een karretje van 8 tot 10 kilo voort. Tijdens het lopen heb je tijd voor sociale contacten, ook dat is fijn.”

Via Marktplaats goedkope uitrusting

Als we met pensioen zijn lijkt het ons heerlijk om in Zuid-Frankrijk – waar we elk jaar naartoe gaan – een baan te huren en te gaan golfen. Sommige mensen zien golf als een dure, elitaire sport. Maar je kunt op kleine oefenbaantjes tegen een redelijk tarief golfen. Je uitrusting kan je via Marktplaats kopen en aan golfkleding en schoenen ben je niet veel meer kwijt dan aan een gemiddelde tennisuitrusting.”

Voor meer informatie: Golf.nl

Eerder verschenen in de serie In Beweging: