Brigitte Leferink doet al jaren mee aan IkPas/Dry January en leest ze elk jaar minstens één boek per week. Van 10 tot en met 16 juni doet ze voor het eerst mee aan de Nationale Suiker Challenge: een week lang zonder toegevoegde suikers in je eten of drinken. Gelukkig houdt ze dus van uitdagingen!

In bouillonblokje zit….suiker!

Doe je wel eens een schep suiker in de pan als je groentesoep maakt? Ik niet. Dat dacht ik tenminste. Vaak gebruik ik een bouillonblokje voor een snel-klaar soep en daar blijkt dus suiker in te zitten. In de groentebouillonblokjes die ik gebruik zit gewone suiker, in de kippen- en rundvleesbouillonblokjes zit karamelsuikersiroop.

Sinds ik me aangemeld heb voor de Nationale Suiker Challenge bekijk ik alles wat ik in huis heb met een kritische blik. Net als bij Dry January is het fijn als je zo min mogelijk in de verleiding wordt gebracht als de challenge eenmaal van start gaat. In december koop ik geen extra wijn, nu verban ik alle zoetigheid uit mijn winkelkar. De stroopwafels die ik nog op voorraad had, zijn inmiddels op en worden niet meer aangevuld.

Koken zonder pakjes en zakjes

Geen koek en snoep is duidelijk. Het verraderlijkst zijn de verborgen suikers. Zoals in die bouillonblokjes, maar ook in een pakje Tuc, rode currypasta en een potje mango chutney (43,6 gram suiker op 100 gram chutney). Ik schrik elke keer als ik een verpakking bekijk. Koken doe ik zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes en nu weet ik weer waarom. Naast allerlei andere toegevoegde stoffen zit ook bijna overal suiker in.

Zonder suiker: voel het verschil

Ruim 75.000 mensen doen dit jaar (weer) mee aan de challenge. Geen toegevoegde suikers eten zorgt ervoor dat je je fitter voelt, beter slaapt en minder kans hebt op overgewicht en op diabetes type 2. Eigenlijk dezelfde voordelen als in Dry January. Niet zo gek, want in alcohol zit ook veel suiker. Als je denkt aan de voordelen, wat let je dan nog om het hele jaar door op je suikerinname te letten? Deze week maakt je extra bewust en het Diabetes Fonds helpt je daarbij. Met een magazine vol handige tips en recepten. Met iedere dag een ondersteunende mail. Met achtergrondinformatie.

Laten we eerlijk zijn: zo ziet suikervrij er lekker uit

Ook meedoen? Schrijf je nu in en ondervind wat minder suiker met je doet. Een week moet lukken. Toch?

Meer lezen over gezondheid

Overgewicht en diabetes 2 grijpen in Nederland om zich heen. Gelukkig is er in veel gevallen wat aan te doen. Marlies Mielekamp schreef er een aantal artikelen over. Zoals Diabetes 2, 11 tegen 3 dat je het hebt en Diabetes 2, eerst een dieet en dan pas medicijnen. Brigitte maakt lekker eten klaar uit kookboeken tegen diabetes.

Openingsfoto: Pixabay