Boven de vijftig betekent zeker niet altijd ‘rustiger’ aan doen. Mart Schouten (66) en zijn vrouw waren net een halve eeuw oud geworden, toen ze hun liefde voor bergwandelen vergrootten door zich te bekwamen in bergklimmen. Het enthousiasme bracht Mart ook zover dat hij nu lid is van de 50plus afdeling Klimmen van de NKBV.

Dankzij zomerkamp van zoon kennis gemaakt met bergsport

“Sportief? Dat ben ik pas na mijn 36ste geworden. Daarvoor was mijn motto : waarom zou je je in het zweet werken als je het ook zittend kunt doen? Bij een buurtbarbecue had ik me moed ingedronken toen de buurman me vroeg of ik mee ging hardlopen. En zo ben ik begonnen met een bosloop. Hardlopen doe ik nog steeds maar bergwandelen is erbij gekomen door een zomerkamp van een van mijn zonen. Daarna zijn we naar een bergsportdag van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) geweest en zo hebben we onze vleugels uitgeslagen naar Zwitserland, Oostenrijk, Italië.”

Op bergsportdag van NKBV hoorden we van klimweekenden

bergsport

Klaar voor de start om te klimmen in de Belgische Ardennen.

“Tijdens die bergsportdag van de NKBV hoorden we dat er speciaal voor 50lussers klimweekenden worden georganiseerd. Daar hebben we geleerd hoe je veilig over moeilijke passages kunt klimmen. Want gaandeweg wilden we onze grenzen meer verleggen. Met een kaart, schaal 1 op 25.000 naar een hoger punt, naar plekken waar anderen niet of nauwelijks komen. En genieten van het uitzicht en de rust van de bergen. Ook al heb ik dit jaar voor het eerst afgesproken in een klimhal, voor ons gaat het vooral om het buiten zijn.”

Verheug me op weekeinde bergsport

“Nu is het natuurlijk winter maar ik verheug me op het eerste weekeinde in mei dat er weer een klimweekeinde van de NKBV- 50plus op de agenda staat. De groep is nooit groter dan 25 man, en het aantal is gelijkelijk verdeeld over mannen én vrouwen, hè.  We klimmen op rotsen in België. Daar zijn klimroutes uitgezet.  De hoogte die we overbruggen is hooguit zo’n 50 meter. Die leggen we af met zekeringen (vaak zijn die al in de hellingen aangebracht) en een voorklimmer gaat voorop. In al die jaren is het een keer voorgekomen dat er iemand viel. Niets aan de hand, want je hangt dan in de touwen.”

Bergsport is juist leuk in een groep

“Je kan het dus ook met zijn tweeën doen maar in die georganiseerde weekeindes gaat het juist om het samen wandelen en klimmen. De klimmers van de NKBV gaan ook wel eens een week weg. Naar Corsica en de laatste keer naar Spanje. Daar kunnen we ook langere routes klimmen van meerdere touwlengtes achter elkaar.”

Er klimmen er 25 maar er gaan wel 50 mensen mee

“Tijdens zo’n weekendtrip heb ik een zware taak, haha. Ik organiseer de borrel op de camping. Zónder eten maar soms loopt het zo uit met hapjes en drankjes, dat een aantal het avondeten wel overslaat. Want de groep is dan wel niet groter dan 25 maar er gaan wel 50 mee. Omdat het zo gezellig is en veel inmiddels een band met elkaar hebben gekregen.”

Ook geïnteresseerd?

De NKBV heeft 60.000 leden, waarvan een kwart ouder dan 50 jaar is. Die houden zich voornamelijk bezig met bergwandelen. Ook geïnteresseerd? Op 29 januari organiseert de NKBV een bergsportdag in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie: www. NKBV.nl