Voor de achtste keer is Amsterdam-Zuid omgetoverd tot grootschalige kunstroute van de tweejaarlijkse Sculptuur Biënnale ARTZUID. Een beeldententoonstelling in de openbare ruimte, voor iedereen toegankelijk: gratis kunst. Curator Jasper Krabbé, beeldend kunstenaar, selecteerde 50 beelden van ca. 46 (inter-)nationaal bekende kunstenaars. En kunsthistorica Mirelle Nunes van Kunst uit Zeist vertelt tijdens (instap)rondleidingen op een prettig, toegankelijke manier over de beelden en hun beeldende kunstenaars.

Dorpskarakter

In 2008 sloegen de oprichters van ARTZUID samen met buurtbewoners van Zuid de handen ineen. Zij richtten Stichting Art Zuid op in Berlages Plan Zuid

plattegrond van ARTZUID

Deze buurt, stammend uit de jaren ’30 met haar statige bomenlanen, wilde men door middel van kunst wat vriendelijker maken, een beetje meer dorps.

Om dat te bereiken werd deze gratis toegankelijke, openbare beeldententoonstelling opgericht en door wisselende curatoren iedere editie ingericht.

Achtste biënnale ARTZUID

Inmiddels is op 19 mei jl. de achtste editie van de tweejaarlijkse beeldenroute geopend. Deze richt zich dit jaar op het zoeken naar verbinding met de jeugdcultuur. De kunstwerken refereren daarom aan de kunststromingen (Neo)-Popart, Arte Povera en Nouveau Réalisme. Deze kunststromingen ontstonden in de jaren ’60. Toen stond het voor openheid, vrijheid en saamhorigheid en waren nauw verweven met de jeugdcultuur destijds. Maar nog steeds zijn zij relevant. Veel hedendaagse kunstenaars hebben er een echo van in hun werk.

‘Fat car’ van Erwin Wurms.

Street art curator

Jasper Krabbé (1970) is gevraagd als street art curator. Hij groeide op in Amsterdam Zuid en kent de buurt goed. Zo zette hij in de jaren ’80 als graffitischrijver JAZ zijn tags. Dit zijn een soort kunstzinnige handtekeningen met spuitbusverf opgespoten op min of meer openbare plaatsen in de stad. De door Jasper gekozen beelden en de uitingen van Street Power liggen dicht bij de belevingswereld van jongeren. Kunststromingen met veel kleur, herkenbare objecten, banale kunstwerken en reflectie op de maatschappij.

Door -gratis- kunst in gesprek met jongeren

De wereld is op dit moment op veel vlakken in beweging en dat maakt vooral de jeugd onzeker. Zeker ook na de lockdowns van de afgelopen jaren door het coronavirus. Daarnaast is de invloed van social media groot te noemen en het voldoen aan vluchtige roem is een haast onneembare vesting voor hen. En juist met de gekozen beelden en installaties hoopt ARTZUID de jeugd te motiveren om het gesprek aan te gaan met de kunst om zich zo te manifesteren en hun identiteit te ontwikkelen.

‘Love’ van Robert Indiana.

ARTZUID is tot en met 24 september te bezoeken.

Meer lezen over kunst

Is er een biënnale dan schrijven we op Meerdanvijftig.nl over ARTZUID. De gratis kunst op straat maakt het gemakkelijk voor het grote publiek kennis te maken met beeldende kunstenaars. Heeft de kijker de smaak te pakken, dan is het KröllerMuller museum op de Veluwe of museum Voorlinden een mooie volgende stap naar beeldende kunst kijken. Erover lezen kan ook natuurlijk! Kijk dan terug naar voorbije tentoonstellingen in Wassenaar van Giuseppe Penone of Living the landscape in Heerenveen. Een rondleiding of een lezing boeken van Mirelle Nunes kan natuurlijk óók.

Openingsfoto: Jongeren op een vergulde bank van Jan des Bouvrie. Foto: Facebookpagina ARTZUID. Alle overige foto’s: ©Mirelle Nunes