Vorige week is de zevende editie van ARTZUID geopend. Tot de herfst sieren 70 sculpturen van 55 kunstenaars de brede lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam. De opzet van het evenement, dat gratis is te bezoeken, sluit dit jaar bij uitstek aan bij de veranderingen in de samenleving door het coronavirus, stelt kunsthistorica Mirelle Nunes. Ze legt graag uit, waarom zij in augustus de lezers van Meerdanvijftig wil rondleiden langs deze tentoonstelling.

Door lockdown op zoek naar nieuwe ontmoetingsplekken

De lockdown veranderde ons denken over het inrichten van de openbare ruimte. Spontaan ontstonden nieuwe plekken om elkaar veilig te ontmoeten; in parken, pleintjes en zelfs op trottoirs. In deze lijn past wonderwel het bewonersinitiatief om tweejaarlijks de beeldententoonstelling ARTZUID te organiseren. Nieuwe ontmoetingsplekken bieden nieuwe inzichten. Het evenement in Amsterdam is alle dagen tot en met 17 oktober gratis te bezoeken. En de Stichting Art Zuid hoopt op deze manier kunst toegankelijk te maken voor bewoners, bezoekers, kunstliefhebbers en voorbijgangers.

Image van John Lennon als leidraad

De beelden die te zien zijn tijdens ARTZUID 2021 komen uit alle werelddelen. Ze zijn gemaakt door maatschappelijk betrokken kunstenaars die een betere samenleving voor ogen staat. Deze editie draagt niet voor niets de titel ‘Imagine’. Het is vernoemd naar het wereldberoemde nummer dat John Lennon exact 50 jaar geleden schreef.

“You may say I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you will join us
And the world will be as one.”

Kunstenaars als ‘dreamers’

Bij ARTZUID zijn de deelnemende kunstenaars de ‘dreamers’ van Lennon uit Imagine. Met hun sculpturen bevragen ze de huidige tijd: dromen-verzet, natuur-klimaat, mens-dier, eenzaamheid-arbeid, gelijkheid-vrijheid, macht-onmacht, oorlog-vluchteling en culturele identiteit. De curator van deze editie van ARTZUID, Ralph Keuning, heeft gezocht naar kunstenaars die deze vraagstukken tot onderwerp van hun werk maken.

Kamelengroep ‘The big traveler, the big watcher’ uit 2019 van Jean Marie Appriou.
Aluminium sculptuur ‘Marry with the west’ uit 2017, gemaakt door Karen Sarsgyan.

Grote namen op ARTZUID

In totaal worden 70 sculpturen tentoongesteld van 55 kunstenaars, die doorgaans figuratief en expressief werken. Speciale aandacht is er voor vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars met een migratieachtergrond. Onder de deelnemers zijn grote namen. Er is werk te zien van David Bade, Joseph Klibansky, Raquel van Haver, KAWS, Nelson Carrilho, Marieke Bolhuis en Tirzo Martha.

Rondleiding door Mirelle Nunes

Mirelle Nunes van Kunst uit Zeist geeft op dinsdag 10 augustus 2021 van 10.30-12.00 uur een rondleiding speciaal voor lezers van Meerdanvijftig.nl. U krijgt uitleg over de blikvangers van ARTZUID en u hoort over het thema, de kunstenaars en de kunstwerken. Tickets zijn voor €20 te krijgen door aanmelding bij Mirelle Nunes, Kunst uit Zeist. U krijgt dan een bevestiging en informatie over de wijze van betaling. Het vertrekpunt voor de rondleiding is het Informatiepaviljoen ARTZUID. De beeldenroute loopt langs de Minervalaan, de Apollolaan, de Zuidas, het Stadionplein en het Museumplein.

Meer lezen over beeldende kunst

Vorig jaar lukte het Karin de Lange nog net voor de nieuwe lockdown om de beelden in museum Kröller-Muller te bezoeken. Dagje Antwerpen op de agenda? Sla dan ’s werelds grootste beeldenpark Park Middelheim niet over, adviseert Kees Rooze. Ook de beeldentuin van museum Singer in Laren is om meer dan één reden een aanrader, vindt Karin de Lange.

Openingsfoto: Beeld van Huub en Adelheid Kortekaas-Engel, 1971 op de Apollolaan in Amsterdam. Op de achtergrond is LUBZAERC, 2017 van Nick Ervink te zien. Foto: ©Mirelle Nunes.