Beter nadenken over tabletje dat we slikken bij een pijntje

Een vage hoofdpijn aan de zijkant van mijn hoofd houdt me ‘s nachts uit mijn slaap. Het draaien en woelen zat, besluit ik hulp te zoeken in de medicijnla. In het donker tast ik naar de paracetamol maar ik houd uiteindelijk ibuprofen in mijn hand. De volgende dag realiseer ik me dat ik nauwelijks het verschil weet tussen de twee pijnstillers, die ik ook nog wel eens in zijn algemeenheid -fout- aanduid als aspirine. Daarmee ben ik immers opgegroeid. ‘Lang niet alle consumenten zijn op de hoogte van de risico’s en gevaren van pijnstillers’, constateert de drogisterijbranche bij de nieuwste cijfers.

En dat terwijl we steeds meer zijn gaan slikken. Het afgelopen jaar hebben 11 miljoen Nederlanders net als ik een greep in de medicijnla gedaan. Ruim 80 procent denkt het allemaal te weten maar bij doorvragen over veilig gebruik, blijkt bijna een derde van de mensen te veel paracetamol te slikken, lees ik deze week in De Telegraaf.

Ibuprofen en aspirine liggen bij de meeste mensen in het medicijnkastje. Foto: Pixabay/Hilbert Kuipers

Thuisarts.nl: niet zomaar aan de ibuprofen

Waarom is aspirine, de beroemde pijnstiller van Bayer eigenlijk in onbruik geraakt? Op zoek naar betrouwbare informatie, vul ik bij het loepje op Thuisarts.nl ‘aspirine’ in. Niets te vinden. Bij ‘paracetamol’ kan ik eindeloos blijven klikken, zoveel verwijzingen zijn er. Bij Ibuprofen schrik ik me een hoedje. Die kunnen veel meer bijwerkingen hebben dan paracetamol. Zomaar naar de ibuprofen grijpen, zoals ik die ene nacht heb gedaan, is niet voor herhaling vatbaar. In deze pijnstillers zit acetylsalicylzuur, dat tast de beschermende bekleding van maag en darm aan en daardoor kunnen bloedingen ontstaan. Niet fijn. En hé, die stof is ook de bouwsteen van aspirine! Vandaar dat paracetamol zo populair geworden is en aspirine in de onderste la van de apotheek terecht is gekomen. Paracetamol heeft die bijwerking niet.

‘NSAID’-pijnstillers

Raar eigenlijk, dat zulke pijnstillers als ibuprofen en naproxen (wie zich erin verdiept, komt nog veel meer soorten en merken tegen), zogenaamde NSAID’s, zomaar te koop zijn bij drogisterijen. En dat zoveel mensen, zoals tot voor kort ik zelf, pijnstillers zonder nadenken slikken. Alleen al in Nederland worden zo per jaar 2 miljard poeders, pillen en drankjes paracetamol geslikt. En het aantal tabletjes ibuprofen zal daar niet ver vandaan liggen.

Filmpje o.a. op Thuisarts.nl waarschuwt tegen onbezonnen gebruik van pijnstillers.

Ibuprofen bloedverdunnend

Onwetend van bijwerkingen, bekende ik bij de bloedafname van Sanquin, dat ik de week ervoor een ibuprofennetje had geslikt. “Geeft niet,” zei de controlerend arts, “Maar daardoor is je bloed niet meer voor alle doeleinden geschikt. Want ibuprofen werkt bloedverdunnend.” Nooit geweten, dat dus mensen die al bloedverdunners slikken, extra gevaar lopen en dat ik misschien daardoor een stollingsprobleem heb als ik me ergens stoot… Het beeld van een groot rood kruis op mijn zakje met bloedgroep A-positief staat sindsdien in mijn hersens gegrift.

Ik moet dus toch wat beter nadenken voor welk doeleinde ik pijnstillers slik. “Altijd beginnen met paracetamol”, adviseert Thuisarts.nl. Maar misschien trekt die lichte hoofdpijn ook wel vanzelf weg…

Meer over gezondheid

Marlies Mielekamp waarschuwde op ons website eerder ook tegen het gebruik van rode gist rijst om je cholesterol naar beneden te krijgen en bepleitte ze het slikken van injecteren van vitamine B12 onder begeleiding. Stella Ruisch bracht het advies van de Gezondheidsraad nog eens onder de aandacht in ‘Vitamine D met de D van doen’. Gezondheid houdt onze leeftijdsgroep meer dan gemiddeld bezig, daarom besteedt Meerdanvijftig.nl er regelmatig aandacht aan. Klik hier om meer te lezen.

Openingsfoto: Pixabay/Tumisu