Het potje vitamine-D-pilletjes staat in de vensterbank bij het keukenraam. Dat geeft deze ochtend uitzicht op een zonovergoten straat. De twijfel slaat onmiddellijk toe: zou ik nu wel écht extra vitamine D nodig hebben met dit weer? Terwijl ik het denk, zie ik ook mijn hand die naar het potje reikt. Dat is geen hand meer van een jonge vrouw en de huid bevestigt wat ik op de sites van het RIVM en de Gezondheidsraad heb gelezen: als 60plusser is mijn lichaam niet meer zo goed in staat om uit het zonlicht vitamine D te filteren, waarvoor zo’n 2 dagen staat. Ik heb méér behoefte aan vitamine D.

Slechts kwart vrouwen slikt extra vitamine

Zonlicht is een bron voor tweederde van onze dagelijkse behoefte aan vitamine D. De rest kunnen we uit voeding, zoals vlees, vis, melk en eieren halen. Tenminste als we 25 jaar oud zijn…..Een vrouw van 70 krijgt op die manier nog maar een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen. Sinds 2008 adviseert de Gezondheidsraad daarom vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar om extra vitamine D te slikken. Een boodschap die lang nog niet iedereen heeft bereikt, want slechts een kwart van de vrouwen boven de 50 neemt dagelijks een extra vitamine D-pil.

behoefte aan vitamine D
Naarmate we ouder worden, is de zon niet meer voldoende om in onze behoefte aan vitamine D te voldoen. Foto Flickr.com/Betsy Weber

Inmiddels zie ik ook belang van pilletje in

Veel moeite is er door de overheidsorganisaties nog niet gedaan om dit gebrek aan kennis bij oudere Nederlanders aan te vullen. Zelf heb ik pas twee jaar het potje op een plek neergezet, waar ik het ’s ochtends tegenkom bij mijn ontbijt. Opdat ik het niet vergeet. En dat ik het belang van het pilletje ben gaan inzien, heb ik te danken aan collega Marlies Mielekamp die er voor Meerdanvijftig.nl meer dan twee jaar geleden een artikel over schreef.

Niet alleen ouderen hebben behoefte aan vitamine D

Inmiddels zijn er steeds meer onderzoeken die de behoefte aan vitamine D ook voor andere  bevolkingsgroepen dan ouderen aantonen. Naast mensen met een donkere huid, gesluierde en zwangere vrouwen, blijkt vitamine D ook belangrijk voor mensen met diabetes en COPD.

Vitamine D voor sterke botten én spieren

Dat een pilletje met vitamine (A)D belangrijk was voor jonge kinderen in de winter, dat wist ik al. Ben zelf immers groot gebracht met een -bijna traumatische, want vieze, lepel levertraan per winterdag. Anders kregen we de “Engelse ziekte”, zoals mijn moeder de bittere levertraan probeerde te vergulden. Maar vitamine D blijkt inmiddels niet alleen maar goed voor de opname van calcium, waardoor je sterke botten en tanden krijgt. Ook je spierfunctie, toch niet onbelangrijk om op oudere leeftijd zelfstandig te blijven, en niet te vergeten je weerstand en je celdeling worden bevorderd door vitamine D.

Pilletje als spinazie voor Popeye…

Pilletje met vitamine D heeft voor mij uitwerking als blik spinazie op Popeye. Foto: Flickr.com/Thomas Hawk

Dat heel kleine pilletje, dat voorziet mij in mijn extra behoefte aan vitamine D heeft voor mij de uitwerking als een blik spinazie op Popeye. Ik voel me meteen sterker. Krijg onmiddellijk zin een uurtje de tuin in te gaan, onkruid te wieden en meteen frisse buitenlucht inademen. En ik ben inmiddels ook niet meer bang dat zonlicht plus pil een overdosis vitamine D betekent. Extreem veel vitamine D komt zeer zelden voor, blijkt. Het advies voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad is zelfs aan de veilige kant. In de VS schrijven ze de helft meer voor!