Maak een wandeling door het Noordhollandse IJmuiden en je krijgt 150 jaar Nederlandse geschiedenis in een notendop. Jammer dat het stadje aan de monding van het Noordzeekanaal de laatste tijd alleen in het nieuws komt vanwege de naburige Hoogovens. Dan gaat het om luchtvervuiling en gezondheidsproblemen. Stella Ruisch waagde het erop en deed met dochter en kleinzoon in de buggy mee aan de IJmuidense Vissenloop. Een wandeling van 10 kilometer ten bate van het KWF, dat wel.

Tragische geschiedenis van een stationschef

Mussen tsjilpen, een bij zoemt voorbij als we onder een fijn zonnetje en een fris windje langs een zandpad omzoomd door bosjes omhoog klimmen. Gaan we nu de duinen in? Welnee, het is de opgang naar het oude spoor dat hier ooit heeft gelopen. En meteen worden we geconfronteerd met een Vroeger en Nu-bord waarop de tragische geschiedenis van stationschef Herman Pieter de Noo valt te lezen.

De stationschef liet zich tijdens de april/meistaking in 1943 bij de groenteboer ontvallen dat ‘als iedereen staakte, de spoorwegen wel moesten volgen.’ De opmerking werd gehoord door de echtgenote van de NSB-ringleider. Zij briefde de opmerking door met als gevolg dat De Noo op 2 mei werd gearresteerd en onmiddellijk geëxecuteerd.

Bunkers in IJmuiden

De Tweede Wereldoorlog is op verschillende plekken in IJmuiden nog volop aanwezig. Al is het maar door het bunkercomplex dat midden in de monding van het Noordzeekanaal oprijst en waarop nu fier de Nederlandse vlag wappert met de kleuren in de goede volgorde. IJmuiden maakte deel uit van de Atlantikwall die de Duitsers aan de kust hadden gevormd om te voorkomen dat de geallieerden onverhoeds zouden kunnen binnenvallen. Er is nu een museum gevestigd dat op een aantal dagen in het zomerseizoen kan worden bezocht.

Noordzeekanaal

We lopen verder op de spoorbaan, die parallel loopt langs het Noordzeekanaal. Gegraven op het hoogtepunt van de industrialisatie in de tweede helft van de 19de eeuw. Niet met graafmachines maar met een gewone schop, door duizenden arbeiders. En waaraan IJmuiden in 1876 zijn ontstaan heeft te danken.

Het Noordzeekanaal met op de achtergrond de Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel.

Vroeger-en-Nu wandelroutes

Daarvoor troffen bezoekers slechts een duinvallei, de Breesaap aan, met verstrooid wat boerderijen. Hoe we dat weten? Langs de route staan een handvol van de eerder genoemde Vroeger-en-Nu borden die we steeds vaker aantreffen op onze wandelingen.

Zo leer je al wandelend over de lokale geschiedenis.

Leuke informatie over de omgeving die de wandelaar doorkruist. Voor geïnteresseerden zijn op internet op diverse plaatsen een aantal Vroeger-en-Nu routes te vinden.

Zevende editie van de Vissenloop

Ook IJmuiden kan de wandelaar zo verkennen. Maar vandaag lopen we de zevende editie van de Vissenloop samen met nog zo’n 1900 deelnemers. De een loopt 40, de ander 25 en wij dus de 10 kilometer. De verhalen die Gert Nonnekes schrijft over zijn Urban Walks werkten aanstekelijk! Fijn, die medewandelaars, vooral als je met een buggy in het oude dorp de trap af moet van de dijk. Achter ons ligt de ferry naar Newcastle te lonken voor een tocht naar verre einders, voor ons is er de nodige horeca en andere winkeltjes in een oud industrieel complex aan de Halkade om ons af te leiden.

Visafslag

We lopen tussen magazijnen en opslagplaatsen via de visafslag (hier kun je doordeweeks prima terecht voor heerlijke verse vis) weer terug naar IJmuiden, waar zo te zien nog veel mensen domweg gelukkig wonen. Ondanks fijnstof en CO2-uitstoot.

Op 28 juni organiseert Ontdek Oud IJmuiden een wandeling door IJmuiden onder leiding van een gids. Op de website staan ook wandelroutes die individueel kunnen worden gelopen.

Meer wandelingen

Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door Utrecht, Haarlem en het mooie historische dorp Sloten maar ook naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop, die eerdaags weer gelopen kan worden. Nederland verder te voet verkennen? We beleefden de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.

Alle foto’s: ©Ariane Nonnekes-de Groot