Haagse Harry, Haagsche Bluf en een Haags bakkie…
Het seizoen van de ‘Urban Walks’; verzorgde wandelingen, diverse afstanden, pauzes voor traktaties en dat alles ook nog voor het goede doel, is volop aan de gang. Deze keer kozen Gert Nonnekes en zijn vrouw Betty voor Den Haag, inderdaad die mooie hofstad achter de duinen. Een kennismaking voor wie volgt.
Rondje om de Nieuwe Kerk
De start is om 09.00 uur in Cultuurgebouw Amare. Parkeren kan direct onder dit gebouw aan het Spui. Dat scheelt als we straks met vermoeide benen teruggaan! De bekende startboog -we liepen er al eerder onder door in Utrecht en Haarlem– staat in de grote hal. Aftellen, toeter en weg. In groepjes om de toeloop bij diverse locaties wat te spreiden. Voor onderweg vast een proteïne reep van één van de sponsors.
Eerst en letterlijk bedoeld, een rondje om de Nieuwe Kerk tegenover Amare. Meteen een bord met de eerste quizvraag: “Op welke dag was Prinsjesdag eerst?” Goeie vraag, geen idee. Het antwoord volgt een eind verderop. Lang verhaal, vaak verandert in de 19e eeuw. Zoek het zelf maar even op.
De oudste perenboom van Nederland
Door China Town naar één van de twee hofjes die we bezoeken. Het in 1616 opgerichte ‘Heilige Geesthofje’ Het oudste in hofstad Den Haag. Door een poortgebouw naar binnen, aan vier kanten leuke woninkjes en een schitterende binnentuin met de oudste perenboom van Nederland. Uniek om te wonen, maar dat kan alleen als je 45 jaar of ouder bent en alleenstaand… 40m2 voor €1.200-€2.500…
Ontmoeting met Haagse Harry in de hofstad
We wandelen door via woonwijken en winkelstraten. Niet echt boeiend. Dat is wel het beeld van: Haagse Harry op de Grote Markt! Een werkloze Hagenees. Dikke buik, matje in z’n nek. Altijd in een trainingspak met gymschoenen. Commentaar op alles en iedereen in onvervalst Haags dialect. Maar met een hart van goud. Hij is een pure stripheld…
Nog een winkelstraat en dan linksaf naar Haagsche Bluf. Ik wist eigenlijk niet dat dit behalve een toetje ook een heuse straatnaam was. Ook meer een binnenplein. We worden in alle talen welkom geheten. Veel horeca en luxe winkels. We komen uit op Dagelijkse Groenmarkt. Een straat met een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Toen was er een dagelijkse groentemarkt. Vlak voor het nog bestaande Oude Stadhuis (16e eeuw). Het Spaansche Hof aan het Westeinde laten we letterlijk en figuurlijk links liggen. Het is nu een evenementenlocatie, maar vroeger een stadspaleis met nog steeds een koninklijke uitstraling.
Het hofje van Nieuwkoop bezoeken we wel! De route loopt er doorheen. Iets jonger dan het eerdere hofje, maar op z’n minst net zo mooi. Even binnengekeken bij één van de woninkjes op dit prachtige complex. Ook hier kan je wonen als één- of tweepersoons huishouden in een enkele (50m2) of dubbele woning.
Via de Paleistuin van Paleis Noordeinde en langs de Koninklijke Stallen komen we bij museum Beeld & Geluid, de eerste stempelpost. Ik bestel een Haags bakkie… Het meisje achter de kassa kijkt me schaapachtig aan en vraagt aarzelend: “Uhhh, dat is toch een kopje koffie?” Ja, inderdaad en Haags was ie! Een half vol papieren bekertje…
Na door het museum te zijn gelopen gaan we richting Vredespaleis. Daar ben ik zo langzamerhand vaker langs gereden dan ons ‘eigen’ Paleis op de Dam en Rijksmuseum. Dat brengt mijn werk als directiechauffeur met zich mee. Wel mooi om het een keer te kunnen fotograferen.
Waaraan Den Haag de naam hofstad dankt
Daarna weer een woonbuurt. Een park, een begraafplaats. We komen terug in de binnenstad. Sterker nog, bij het Binnenhof, de plek waaraan Den Haag de naam hofstad dankt. Niet toegankelijk in verband met de steeds duurder wordende verbouwing.
Langs de Gevangenispoort en via De Passage, een mooie grote en tevens oudste winkelgalerij, komen we weer in een winkelstraat met o.a. de winkel van Decathlon. We moeten via een roltrap door de winkel om de route vervolgen. Erg onzinnig op zo’n wandeling.
We naderen de tweede stempelpost in de Koninklijke Schouwburg. Jammer, die staat in de steigers. Er doorheen lopen maakt veel goed. Prachtig plafond in de Grote Zaal bijvoorbeeld.
Meer dan 13 kilometer
Volgens de wandelapp zijn we de 13 km -dat zou de korte route zijn- al gepasseerd maar moeten nog een ommetje maken langs het beroemde en beruchte Malieveld, de tijdelijke Tweede Kamer en door het Nationaal Archief. Dan nog even het spoor oversteken: trappetje op en trappetje af. Dat viel wel even tegen zo op het einde.
Na ruim 5 uur en eerst nog door Amare te zijn gestuurd passeren we de finish. Een herinneringspin en een puntje Haagsche Kakker wacht ons daar. Voor sommigen is Haagse Kakker een scheldwoord, voor anderen een geuzennaam. Vast staat dat Hagenezen te boek stonden als krenterig maar zich als royaal wilden voordoen. Het rijk gevulde krentenbrood moest daarbij helpen.
O, o Den Haag, mooie stad achter de duinen. Dat klopt. Maar ik miste de Haagse Hopjes.
Meer lezen over Den Haag
Dit jaar staat de hofstad in het teken van 125 jaar Escher, een leuke aanleiding om ons bestuurscentrum een keer op te zoeken, zoals Kees Rooze deed. Niet alleen in het Haags Kunstmuseum maar ook in zijn ‘eigen’ onderkomen, Het Paleis. Buiten regeringscentrum herbergt de gemeente nu eenmaal ook mooie musea, zoals het Mauritshuis en even verderop in Wassenaar museum Voorlinden.
Openingsfoto: Gert en Betty Nonnekes op bezoek bij Haagse Harry. Alle foto’s: ©Gert Nonnekes
Recente reacties