Zandvoort is niet alleen leuk om aan het strand te liggen. Een frisse neus halen langs de zee is ook heerlijk. En er worden voor de echte sportievelingen ook langere wandelingen georganiseerd. Zoals volgende week de ’30 van Zandvoort’, waarvoor zich nu al meer dan 5000 deelnemers hebben geregistreerd. Zoals Gert Nonnekes. Hij nam alvast een voorproefje tijdens de ‘Zandvoort Light Family Walk’, samen met vrouw, zoon en kleinzoon.

Walk on!

Na mijn heupoperatie heb ik het wandelen weer helemaal opgepakt. Onbelemmerd maak ik weer kilometers. De ene keer alleen, de andere keer met mijn vrouw Betty en jongste zoon Elmer. Laatst zelfs de ‘Zandvoort Light Family Walk’ met 8-jarige kleinzoon Thijs erbij! Volgende week loop ik 18 kilometer tijdens de ’30 van Zandvoort’ en op 7 april heb ik weer 14 kilometer in het vooruitzicht tijdens de Cruyff Legacy 14K. En ook hebben Betty en ik het plan om het Westerborkpad verder te lopen, waar we na 2 etappes zijn gestopt. Kortom: Walk On!

Avondje uit…

Hoe leuk wandelen is, bleek vorige maand tijdens de ‘Zandvoort Light Family Walk’. Een aanrader voor iedereen die eens een ander soort avondje-uit zoekt. Het is een jaarlijks terugkerende korte familiewandeling van 6 km (er zijn ook andere routes van 10, 14 en 18 km). Dit keer bewust gekozen omdat onze 8-jarige kleinzoon Thijs graag wilde mee lopen. Dat ging hem goed af! Het is niet niks, om met je korte beentjes in het donker over mul zand, een schuin aflopend circuit en door de duinen te lopen. Terwijl het eigenlijk al bedtijd is…

We parkeren de auto op de boulevard en lopen naar het centrum. Met de door de organisatie verstrekte wandelcap met lampje staan we rond half zeven ’s avonds klaar. Samen met nog zo’n 2.000 mensen die ‘verlicht’ aan de start verschijnen: kerstslingers in alle kleuren, zaklampen, ‘Glow in the Dark’-attributen, brillen en haarbanden met lampjes. Het is een prachtig schouwspel. Onze knipperende veiligheidslampjes om ons arm en het veiligheidshesje met lampjes van Thijs sluiten er goed bij aan.

Vermaak onderweg.

Lichtgevende bloemen op het strand

De muziek zwelt aan. De omroeper zweept ons op. We mogen! Vanaf het Stadhuis via de Kerkstraat richting het strand. Thijs heeft de pas erin en passeert zonder kijken de mensen. “Wel je richtingaanwijzer uitdoen hè!”, zegt een van de wandelaars tegen hem Waarop Elmer zegt: “Hij rijdt BMW…”. We lopen lekker door. In de verte al de eerste lichtjes. O, nee, die zijn van de schepen op de rede van IJmuiden. Op het strand mooie papieren bloemen van lichtgevend papier. Een bloemenmeisje danst in het rond. Een viskraam -die werken vandaag wat langer door- met veel verlichting. Grote verlichte pijlen. En de met lampjes versierde boot van de KNRM, het sponsordoel van deze wandeling. Ik heb een bijdrage geleverd bij de inschrijving. De 6.700 wandelaars hebben net iets meer dan €3.000 opgebracht…

Het is voor het eerst sinds vele jaren dat ik weer over mul zand loop. Het gaat me met mijn nieuwe heup hartstikke goed af. Dat biedt perspectieven voor de 18 km tijdens de ‘30 van Zandvoort’ op 23 maart! Beetje vergelijkbare route, maar dan wat langer over het strand.

Wandelend over het circuit van Zandvoort

De vele glazen potjes met waxinelichtjes wijzen ons de weg over het donkere strand naar de boulevard. Vanaf de boulevard lopen we richting het Circuit van Zandvoort. Die hoort er natuurlijk bij als je zo’n wandeling in Zandvoort doet. Een vuurspuwer bij de ingang. Een mooi rijtje raceauto’s. Koffie bij de stempelpost omlijst met gezellige muziek van een DJ in een Fiatje. We lopen door de Arie Luyendyk Bocht en Bocht 13. Erg schuin. Dat loopt niet lekker. De grasstrook biedt uitkomst. Thijs vindt het geweldig. Vooral de ‘grindbak’. Lichtshows begeleiden ons. Eerst op het circuit, maar ook als we het circuit verlaten en de duinen in lopen.

Afstempelen en over het circuit van Zandvoort. Dat loopt niet lekker in de Arie Luyendykbocht!

Daar komt de cap met lampjes goed van pas! Over pikkedonker gesproken… Op het voetbalveld in de duinen zijn de lijnen zichtbaar met dezelfde potjes met waxinelichtjes als op het strand. Leuk gedaan!

Na een voor mij nog zwaar ‘duintje op en duintje af’ komen we weer in de bewoonde wereld. Het hartige koekje als verrassing na het zoete koekje en de autodrop smaken goed. We zien nog wat lichtobjecten, een verlichte vrouw op stelten en een man op een stoomfiets. Na twee uur en een kwartier passeren we de finish. Ontvangen door de mascotte van de KNRM, een speldje in de vorm van een schoen met een lampje als leuk aandenken, een stempel en een sticker voor ons wandelboekje. Voldaan wandelen we nog een kilometertje terug naar de auto. Er trekt nog een hele lange verlichte stoet over het strand. Van de terugreis naar huis heeft Thijs niets gemerkt….

De lange verlichte stoet langs het strand van Zandvoort.

Meer lezen

Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door Utrecht, Haarlem, Den Haag en het mooie historische dorp Sloten maar ook naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? We beleefden in voorgaande jaren de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes