Groningen; Brigitte Leferink raakt er nooit op uitgekeken. Een paar keer per jaar gaat ze naar onze noordelijkste provincie om vrienden te bezoeken. Ze maakt dan gelijk gebruik van de gelegenheid om de omgeving te ontdekken. De mooiste plekjes in Groningen deelt ze graag met Meerdanvijftig.
Fraeylemaborg
Net als veel andere Groninger borgen (stenen landhuis) is de Fraeylemaborg in Slochteren als steenhuis begonnen en in de loop der eeuwen uitgebreid en aangepast. De ontstaansgeschiedenis wordt verteld in een grappig animatiefilmpje dat je in de grote zaal van het landhuis kunt bekijken, op een stoeltje waar anders bruiloftsgasten zitten. De Fraeylemaborg is behalve museum ook een trouwlocatie en te huur voor andere evenementen.
Niet alleen een van de mooiste maar ook een lekker plekje in Groningen….
Via een mooie oprijlaan met zandstenen tuinornamenten uit de 17e en 18e eeuw loop of fiets je het ruim 23 hectare grote terrein van het landgoed op. Recht vooruit zie je de borg, net voor de brug staan links het voormalige schathuis, nu restaurant en rechts het voormalige koetshuis, nu museumwinkel annex galerie. Het terras is uitnodigend. De kaart vanwege personeelstekort beperkt, maar de Groninger mosterdsoep en de bitterballen met frites laten zich goed smaken. Een goede plek om de vele bezoekers te bekijken. Gezinnen met kinderen die het Blotevoetenpad willen lopen (je ziet ze later met bemodderde onderbenen terugkeren), wielrenners die genieten van een korte pauze, verliefde stellen die hand in hand een van de paden nemen om het in Engelse landschapsstijl aangelegde park te verkennen en cultuurliefhebbers die vooral benieuwd zijn naar de binnenkant van het landhuis.
Helaas is de originele inrichting geveild. De Gerrit van Houten Stichting, eigenaar van de borg, probeert zoveel mogelijk terug te kopen en vult het huis daarnaast met ander passend meubilair.
Boerderijwinkel Meinardi
Een walhalla voor liefhebbers van streekproducten. Dat is de boerderijwinkel van Meinardi in Noordbroek. Net als in hun winkel in Winschoten, verkoopt de familie Meinardi hier haar eigen aardbeien en asperges, zelfgemaakt brood en gebak, kant- en klaar maaltijden en allerlei andere ambachtelijk gemaakte producten. Groninger worst en mosterd, bier van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, bakjes met brokken hakhoning van Hannie’s hakhoning uit Nieuwe Pekela maar ook pindakaas in allerlei varianten van de Pindakaaswinkel uit Amsterdam. Je kunt de basissmaak zelf ‘tappen’.
Naast de flessen advocaat staan de potten boerenjongens en boerenmeisjes. In de ‘Boerenbruiloft’ zitten de jongens en meisjes bij elkaar. Je komt ogen te kort en de winkelkar is al gauw te klein. Of je nu komt voor je dagelijkse boodschappen of op zoek bent naar een cadeau(pakket), je slaagt altijd. Meinardi verkoopt ook wijn, maar als je nog meer keuze wilt, loop je even binnen bij de buurman, Jos Beeres Wijnkoperij. Eigenaar Wietze Snaak ken je wellicht van het programma Businessclass, waar hij zijn wijnen aanprijst.
Ik was in juli bij Meinardi. Na het aspergeseizoen. Volgend jaar probeer ik ín het aspergeseizoen te gaan, dan kun je ze ter plekke eten. Iets om nu al naar uit te kijken.
Museum De Buitenplaats
Dit museum stond in het lijstje, dat ik in juni samenstelde voor Meerdanvijftig. Ik was vooral nieuwsgierig naar de beeldentuin en die overtrof mijn verwachtingen. Al voor we het museumpaviljoen binnenlopen valt mijn oog op drie bronzen krukken/stoelen: het zijn de dames van Het Bestuur. Gemaakt door Guus Hellegers, net als de fraaie deurkrukken bij de ingang van het museum. Hierop staan de gezichten van Adam en Eva, de appel en de slang. Ze verwijzen naar de paradijselijke tuin van Museum De Buitenplaats. En paradijselijk is de beeldentuin. We komen ogen te kort. De 35 beelden staan in een schitterende stinsentuin, in de Spiegelvijver, historische appelboomgaard, onder een romantische rozenboog en in de Dwaaltuin. Ook voor tuinliefhebbers zeer de moeite waard.
Het museum bestaat 25 jaar. In het paviljoen is een selectie te zien van de Nederlandse realistische en figuratieve kunst van na 1945 die Jos en Janneke van Groeningen in de loop der jaren verzamelde. De portrettenreeksen van Pieter Pander (leerling van Matthijs Röling van wie ook werk te zien is) spraken me het meest aan.
Hofjes kijken in Stad
‘Stad’, zo noemen Groningers de hoofdstad van hun provincie. Er heerst altijd een gezellige drukte maar als je die even wilt ontvluchten is een wandeling langs de hofjes een prima oplossing. In een kleine 2,5 uur (zonder pauze) loop je de 7 kilometer. In de oasen van rust waar vroeger armen, weduwen en zieken wonen, huizen nu particulieren. Bij sommige hofjes kun je alleen de buitenkant bewonderen, bij andere mag je – met respect voor de bewoners – de tuin binnenlopen.
Bij de VVV is een gidsje te koop waarin de route langs hofjes en gasthuizen staat. Een van die gasthuizen is het St. Geertruidgasthuis. Het is moeilijk voor te stellen, dat mensen vroeger voor een paar centen door de tralies naar ‘de gekken’ die er woonden mochten kijken. Een geliefd uitje voor de Stadjers op zondag.
Meer over mooiste plekjes en mooie Groningers….
Meer tips voor een bezoek aan ‘het hoge noorden’? Vorig jaar schreef Brigitte Leferink voor ons Rondje Nederland over de vele (ver)gezichten van Groningen. Eerder kregen de Groninger kerken, bakens van betekenis al aandacht. Stella Ruisch schreef over het boek van de Groningse revue-artieste Samiera. Een boeiend verhaal over buikdansen, vuurspuwen, slangen bezweren en meer.
Op Brigitte’s lijstje voor te bezoeken musea staan er meer dan alleen Museum de Buitenplaats. Informatie over de andere, verspreid over heel Nederland, lees je hier.
Openingsfoto: De Fraeylemaborg
Recente reacties