In Rondje Nederland naar het noordelijkste puntje

Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? 12 weken lang laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe, is nu Groningen aan de beurt.

Noordelijkste puntje…

Er gaat niets boven Groningen

Molen Goliath.

Al meer dan dertig jaar verkoopt het noordelijkste deel van Nederland zich met de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen‘. Letterlijk klopt dat. De onbewoonde eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat vormen het noordelijkste punt van ons land. Op het vasteland is het de Noordkaap waarboven niets te vinden is. Deze grens van water en land is geliefd bij vogelaars. Voor hen is er een speciaal vogelkijkpunt. De beste plek om fraaie foto’s te maken.

Hemelpoort

De eerste keer dat ik bij de Noordkaap ben, is het een winderige dag. Ik durf nauwelijks de klim naar boven te wagen. Ik heb het gevoel dat ik zo de Waddenzee in wordt geblazen. Het kunstwerk dat er staat, de Poort, wordt niet voor niks ook wel de hemelpoort genoemd. Die wind is overigens ook niet uitzonderlijk. Even verderop, richting de Eemshaven, staat een groot windpark. Molen Goliath, valt er – ondanks zijn naam – bij in het niet.

Bijzondere namen

Een reis door Groningen voert door buurtschappen met bijzondere namen. Tijdens mijn verblijf maak ik er een sport van er zoveel mogelijk aan te doen. Ik begin in Polen, op de weg van Tweehuizen naar Nooitgedacht. Via Kolhol en Honderd rijd ik naar Doodstil (dat via een bord bekendmaakt dat dit de mooiste plaatsnaam van Nederland is) om vervolgens door te reizen naar Bethlehem. Een paar huizen, een straatnaambord en verder een weids uitzicht over het groene Groninger land. De stilte wordt slechts onderbroken door het geluid van overvliegende meeuwen en van tractoren die voren trekken in het land. Hier en daar steekt een torenspits boven een paar bomen uit. Ze lokken je naar plaatsjes als Warffum (met openluchtmuseum Het Hoogeland), Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Appingedam (met de hangende keukens boven het water) en Delfzijl, aan de mond van de Eems.

Reis door Groningen voert door buurtschappen met bijzondere namen. Foto’s: Brigitte Leferink

Eigenzinnig karakter

Wie Groningen zegt, denkt ook gelijk aan de stad Groningen. Een stad met veel gezichten. De oude binnenstad die op doordeweekse dagen bevolkt wordt door studenten op weg naar college, naar hun studentenvereniging of naar de kroeg, heeft als herkenningspunt de Martinitoren, in het Gronings d’Olle Grieze, met zijn 96,8 meter de hoogste toren van de stad. Het oude centrum is omringd door water. Je kunt kiezen voor een boottochtje door de grachten of een wandeling langs de hofjes. De gezellige Folkingestraat werd eens uitgeroepen tot ‘De leukste winkelstraat van Nederland’ en als je even wilt bijkomen van alle indrukken zijn er overal restaurants en cafés. Op een zonnige plek aan het water, op pleinen en in smalle straatjes.

Groninger Museum

Aan de rand van het centrum staat het Groninger Museum. Het bijzondere gebouw deed heel wat stof opwaaien vanwege het eigenzinnige karakter maar inmiddels is het een populaire plek voor kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland. Bij ieder bezoek aan Groningen loop ik er binnen.

Groninger museum. Een ontwerp van architect Alessandro Mendini. Foto: Pixabay/Zachtleven

Instagram hotspot

De Groningse wijk aan de Reitdiephaven bleek in 2017 dé Instagram hotspot. Op Sikkom wordt het zo verwoordt: ‘Reitdiephaven is het idyllische, pittoreske, schattige, bonte, romantische, gave, schone, fotogenieke, kleurrijke en machtig mooie haventje aan de rand van Stad’. Het is een bijna onNederlands plaatje. Door de verschillende huizen in allerlei vrolijke kleuren waan je je eerder aan de waterkant op Curacao dan in het koude noorden.

Een bijna onNederlands plaatje: Reitdiephaven in stad Groningen. Foto: Pixabay/Zachtleven

Meer tips voor een bezoek aan Groningen

Groningen heeft veel te bieden. Liefhebbers van geschiedenis, cultuur en natuur kunnen te voet, op de fiets, met de auto of op het water de provincie ontdekken. Enkele aanraders zijn

Brigitte Leferink schreef eerder over de kerken in Groningen, bakens van betekenis. Groningen was de plek waar ze voor het eerst in haar eentje vakantie vierde. Ze vertelde erover in haar boek Mevrouw De Wit. De museumwinkel van het Groninger Museum komt aan bod in Vijf museumwinkels voor een feestelijk cadeau van Ellen Groenveld.

Openingsfoto: Windmolenpark bij Eemshaven: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians