Niet per se kunstliefhebber om museumwinkels leuk te vinden

De feestdagen staan voor de deur. Ellen Groenveld van cultuurenretail.nl is plannen aan het maken voor de kerst. Samen koken en gezellig eten met kinderen en familie. Daar horen ook cadeautjes bij.

Je hoeft niet per se een liefhebber van kunst te zijn om te kunnen winkelen in de museumwinkel en daar voor je geliefde of vrienden het juiste cadeau te vinden. Om het winkelen wat makkelijker te maken heb ik met hulp van mijn vrienden en collega’s de vijf museumwinkels voor een feestelijk cadeau op een rijtje gezet.

Vriendin Charlotte vindt beste cadeaus in Stedelijk in Amsterdam

De winkel van het Stedelijk (zo wordt deze winkel in de volksmond genoemd) is een eldorado voor liefhebbers van boeken op het gebied van kunst, design, groen, wonen en fashion. De winkel heeft een uitgebalanceerde combinatie van de meest geweldige kunst- en kinderboeken tot geinige hebbedingetjes. Er zijn mooie design- en interieurproducten te koop, met een goede prijs-pret verhouding.

Winkel van het Stedelijk Museum. Credit: P. Rooze

Goede prijs-pret verhouding in Stedelijk. Foto: P. Rooze

Ruim kinderassortiment

Zoek je een cadeau voor je neefje of een stuk verantwoord speelgoed voor je kleinkind dan is ook de winkel van het Stedelijk de juiste plek. Je kunt die zonder toegangskaartje van het museum bezoeken.

Boekhoudster wordt hebberig van theedoeken uit Textiel Museum

Wil je je tante verrassen met theedoeken van Viktor&Rolf of een damast tafellaken met een bonte parade van dieren van Studio Job? Dan moet je zeker naar het Textiel Museum in Tilburg gaan. Ze hebben geen Hema-prijzen, maar zo’n prachtig geweven theedoek is natuurlijk heerlijk om te krijgen en geeft veel vreugde om te geven. Pas wel op, want zelfs mijn boekhoudster wordt hebberig van het schitterende assortiment tafeltextiel.

Textiel Museum. Credits: Textiel Museum

Design theedoeken in Tilburg. Foto: Textiel Museum

Ben je niet in de gelegenheid om nog naar Tilburg te gaan, dan kun je alles via de webshop kopen. Bestel wel op tijd.

Kunstvriendin Mirelle tipt mij museumwinkel Mauritshuis

Daar vind je vooral voor de wat oudere dame een mooi dienblad met afbeeldingen van bloemstillevens of replica’s van antiek glaswerk. En zelf ben ik dol op de zijde sjaals met schitterende afbeeldingen van Hollandse meesterwerken.

Museumwinkel van het Mauritshuis. Credits: Kunst uit Zeist

Museumwinkel van het Mauritshuis. Credits: Kunst uit Zeist.

Mijn collega Gerard uit Groningen is fan van het Groninger Museum

Wat hem betreft een mooi assortiment trendy artikelen in de winkel. Leuk: alles is op kleur gesorteerd. Maar voor wie een product zoekt voor die zwager die alles al heeft, is het Groninger Museum de juiste winkel. Een breed assortiment voor feestelijke verrassingen. Ook hier kleine en grote prijzen.

Shop van het Groninger Museum.

Shop van het Groninger Museum. Foto: EG

Mijn favoriete museumwinkel is in het Cromhouthuis

Die is ingericht als een Wunderkammer (Zie foto) vol exotische artikelen zoals een presspapier met een kwal of een vaas met de schildjes van de groene kever. In de kersttijd zijn er volop artikelen te koop die ook goeie kerstcadeaus zijn. De winkel van het Cromhouthuis is een lust voor je zintuigen. Dat maakt het winkelen nog leuker en daar gaat het toch om? Vrij te bezoeken zonder museumkaartje.

Heb je ook tips? stuur ze aan info@meerdanvijftig.nl!