‘Een paar maanden wachten’ staat er op de engelenkaart die ik trek uit de stapel die gastvrouw Monique Massaro me aan het eind van de avond meditatietraining voorhoudt. Het is het antwoord op de vraag die ik aan de kosmos heb gesteld. Eigenlijk wel een logische reactie. Want ik snap dat het leger engelen moeite heeft met een antwoord. Die wisselt nogal met mijn stemming en ik heb sowieso een issue met kiezen. Zet een schaal vol lekkere koekjes voor me neer en ik raak al in de war. Dus mentaal kreeg ik de juiste formulering van mijn vraag deze avond niet voor elkaar. Toch verlaat ik na liefst drie uur op bezoek geweest te zijn en een poging tot meditatie te hebben ondernomen, merkwaardig rustig het adres in Amsterdam-Zuidoost.

Geestverruimende ervaring

Tijdens een drankje na het tennissen heeft Stella Ruisch zich laten overhalen om mee te gaan naar een meditatie-avond. Op zoek naar balans in hun leven zoeken Meerdanvijftigers steeds meer heil in alternatieve methodes. Vindt de een het in Tai Chi, zweet een ander het uit tijdens bikram yoga, een derde zoekt het in een mentale ‘reset’. Verslag in twee artikelen van een geestverruimende ervaring.

Dankzij Happinez niet langer meer ‘zweverig’

In het voorstelrondje aan het begin van de avond had Monique Massaro al geconstateerd dat op mediteren geen taboe meer rust. “Sinds een aantal jaren kan ik gewoon vertellen, dat ik meditatie training en workshops meditatief schilderen geef. En ik kan er zelfs een serieus gesprek over hebben. Daarvoor werd, zelfs in eigen familiekring, raar aangekeken tegen mijn ideeën over bewustwording. Dankzij o.a. bladen als Happinez is wat ik doe gelukkig niet langer maar ‘zweverig’. ”

Mediteren om van Bèta naar Alfa te gaan

Met een theemok in de hand, luisteren we naar Monique die ons eerst aan de hand van een flipover uitlegt wat meditatie voor ons kan betekenen. De bedoeling is dat we in de staat van Alfa raken, terwijl de meeste bezoekers in Bèta verkeren. Bèta is bezig zijn met je uiterlijk, hoe denken mensen over me, heb ik controle? In Alfa kun je loslaten en zijn zorgen niet langer zorgen.

Persoonlijkheid als ijsberg

Ze verduidelijkt dat nog eens aan de hand van een ijsberg die onze persoonlijkheid moet voorstellen. Alleen het topje is voor onze omgeving zichtbaar, het grootste deel daarvan is onzichtbaar maar juist dáár hebben we door de jaren heen positieve en negatieve emoties en ervaringen opgeslagen.
Stel dat we in onze jeugd door een jongetje met blond piekhaar en een bril zijn gepest en we komen in ons latere leven een collega -blond met bril- tegen, dan kunnen we niet met hem opschieten zonder dat we ons het waarom realiseren. “Meditatie kan helpen die negatieve ervaring met positiviteit neutraliseren. Wordt er dan een pijnlijke onderwerp aangestipt, dan kunnen we reageren zonder zelf geraakt te worden”, belooft Monique.

Coach Monique weet wat stress en burn-out is

Monique Massaro: geen alleswetende coach.

De Amsterdamse coach stelt zich niet op als iemand die overal een antwoord op heeft. Monique maakt duidelijk dat ze net als de 5 vrouwen om haar heen, de nodige stress heeft gekend en geworsteld heeft met problemen uit haar jeugd. “Ik ben begonnen als leerkracht op een basisschool maar daar heb ik mijn burnout niet opgelopen. Gek genoeg is dat gebeurd toen ik les ging geven aan asielzoekende kinderen. Dat was zo dankbaar en motiverend dat ik over al mijn grenzen ging. Uiteindelijk draaide ik helemaal dol, zat ik op het bovenste niveau van Bèta.”

Meditatie leverde schilderijen en inzichten op

“En ja, ik heb het ook geprobeerd met reguliere therapie. Maar ik trof een psychiater die vroeg uit of mijn vader nog leefde, terwijl ik net had verteld dat die was overleden. Daardoor ben ik zelf op zoek gegaan. Ik ben gaan schilderen, zo fanatiek dat ik merkte dat ik in een soort trance raakte. Maar daardoor ontdekte ik ook wat me eigenlijk dwars zat en kon ik loslaten.” Het mediteren leverde naast de grote doeken in rode en gele tinten in haar kamer ook inzichten op. “Zo heb ik me afgevraagd: wat maakt mij nu blij? Mijn hele leven lang voor andere mensen gezorgd en nu weet ik dat het uitgangspunt is dat je goed voor jezélf moet zorgen. En als dat betekent dat ik blij word door voor anderen te zorgen, prima!”

In rust vind je de oplossingen voor problemen

Een paar minuten in een uur aan niets anders dan iets leuks denken, leveren ook fysieke voordelen op. Monique geeft een voorbeeld uit de waslijst die ze later nog zal doorsturen: “Meditatie brengt je hartslag omlaag, heel goed dus bijvoorbeeld voor mensen met een te hoge bloeddruk. Ik heb iemand met kanker gehad, die door meditatie zonder pijnstilling kon. En juist in rust, vind je de oplossing voor je problemen.”

Volgende keer: mediteren kun je overal

Voor meer informatie over Monique Massaro:

www.morefuncreations.com (meditatie)

www.mo-creations.nl (schilderworkshops)