In Rondje Nederland deze keer Overijssel

Veel Nederlanders vieren deze zomer vakantie in eigen land. En waarom ook niet? In twaalf weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland, Brabant, Zuid-Limburg en Gelderland is nu Overijssel aan de beurt in ons Rondje Nederland.

Er ligt tussen Dinkel en Regge een land
Ons schone en nijvere Twente
Het land van de arbeid het land der natuur
Het steeds onvolprezene Twente

Zo begint het Twents Volkslied. De tekst ervan hangt in de hal van mijn appartement in Waddinxveen. Ik kreeg het cadeau in 1989 en het hing aan de muren van vijf huizen, waarin ik woonde. Sinds deze week ook in mijn nieuwe onderkomen. Twente, waar mijn wieg stond en waar ik nog steeds graag terugkom. Voor deze ‘hunkertukker’ was het dan ook gemakkelijk te bedenken waar de vakantie-in-eigen-land-editie Overijssel over moest gaan: Twente. Een mooi gebied dat bekend staat om het prachtige coulissenlandschap.

Uitvalsbasis Haaksbergen

Ik kies mijn geboortedorp, de ster in Twente, als uitvalsbasis. Zoals in zoveel Twentse plaatsen staat de kerk in het midden van de markt en kun je op een van de terrassen genieten van een hapje en een drankje. Ten zuiden en oosten van Haaksbergen vind je verschillende natuurgebieden met bos, heide, veen, zandverstuivingen en water. Het Lankheet, Haaksbergerveen, Witte Veen en Buurserzand zijn alle een bezoek per fiets of te voet waard. Tip: wip in het Witte Veen even de grens over naar Duitsland voor stop bij restaurant de Haarmühle.

Stoomtreinliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Museum Buurt Spoorweg.

Twente is rijk aan watermolens en ook in Haaksbergen staat er één: de Oostendorper Watermolen. De dubbele, door water aangedreven molen met een oliemolen met één rad en een korenmolen met twee raderen staat aan de Buurserbeek.

Museum Buurt Spoorweg voor stoomtreinliefhebbers. Foto: Pixabay

Natuurgebied Buurserzand. Foto: Truus Leferink-Van der Kuil
Waterpark Het Lankheet in Haaksbergen. Foto: Brigitte Leferink

Diepenheim: Oranje, kunst en tuinen

Het stedeke Diepenheim, het kleinste stadje van Twente, is één van de acht middeleeuwse steden (groot woord) van Twente en maakt deel uit van de Oranjeroute. De plaats wordt omringd door zes kastelen en een watermolen. In één van die kastelen, Warmelo, woonde prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard zur Lippe Biesterfeld. De tuinen zijn in de zomer vrij toegankelijk. Er is ook een Oranjemuseum met de grootste collectie Oranjeborden.

Huis Diepenheim. Foto: Pixabay

Diepenheim is ook bekend om de antiekwinkels en kunstgalerieën en verschillende tuinen zoals de Hostatuin, de Non Urban Garden en de Tuinen van Diepenheim. Een dag is nauwelijks genoeg om alles te bekijken.

Kunst in Ootmarsum

Een ander dorp dat vermaard is om de kunst is Ootmarsum, in het noordoosten van Twente. Een stadje met een beschermd stadsgezicht dat oogt alsof de tijd sinds de middeleeuwen heeft stil gestaan. Wandelend door de straten kom je veel galerieën, musea en ateliers tegen. Wie rust zoekt, kan in het buitengebied genieten van het essenlandschap dat ook bezongen wordt in het Twentse volkslied.

Herbouw Roombeek

In 2000 vaagde de vuurwerkramp in Enschede de wijk Roombeek grotendeels van de kaart. Bij de wederopbouw werd besloten de ruimte te geven aan particulieren. De inwoners werden nadrukkelijk betrokken. De nieuwgebouwde wijk heeft aansprekende en bijzondere architectuur. Het is een levendige wijk geworden.

Bijzondere architectuur in Roombeek. Foto: Pixabay

Enschede heeft de mooiste terrassen van Nederland, zeggen de inwoners van de grootste stad van Overijssel. De Oude Markt, met ook hier de kerk in het midden, wordt omzoomd door restaurants en café’s. De Kater is mijn favoriet. Ik bracht er heel wat uren door toen ik in Enschede op school zat. Een bezoek aan Enschede is voor mij niet compleet zonder daar iets gedronken te hebben.

Tot besluit

Nederland is prachtig. Maar mijn hart ligt in Twente. Zo treffend verwoord in het laatste couplet van het volkslied:

En voert ons het lot ook uit Twente soms weg
Wij blijven het immer gedenken
Geen andere landstreek hoe schoon ze ook zij
Kan ’t zelfde als Twente ons schenken
Wij drukken elkaar in de vreemde de hand
Gedenkend ons klein, maar zo dierbare land
En moge ons huis in de vreemde ook staan
Ons hart blijft toch altijd in Twente 

5 tips om meer te doen in Twente

  1. Stadswandeling in Delden met bezoek aan Zoutmuseum
  2. Vissen in het Almelo-Nordhorn kanaal, of een fietstocht langs het kanaal, een industrieel monument uit het begin van de 19e eeuw
  3. Museum Eungs Schoppe in Markelo
  4. Zwemmen in Het Rutbeek bij Enschede of Het Hulsbeek bij Oldenzaal
  5. Klootschieten, een typisch Twentse sport.

Brigitte schreef eerder over haar Twentse roots: Sprak ik maar Twents en ze vertelde over het ultieme gevoel van vrijheid: Reizen zonder doel. Haar zomertip: ga je op pad, neem je picknickmand mee.

Openingsfoto: Almelo-Nordhorn kanaal. Foto: Pixabay