Rondje Nederland deel 3

Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat ook niet meer op. De komende 12 weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland en Brabant deze keer aandacht voor Zuid-Limburg

Dinsdag 12 september 1944 komen de geallieerden Nederland binnen via Mesch, het meest zuidelijke puntje van Nederland. Hier zetten ze voor het eerst voet op Nederlandse bodem. De bevrijding van Nederland start hier. In het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren (in Zuid-Limburg dus eigenlijk al 76 jaar), een mooie aanleiding een bezoek te brengen aan het prachtige heuvelland.

75 jaar bevrijding

8301 graven. 8301 witte kruizen en gedenktekens met een davidster. In het bevrijdingsjaar kun je bij een bezoek aan Limburg de Amerikaanse Begraafplaats Margraten niet overslaan. Officieren en soldaten liggen naast elkaar. Het is een indrukwekkend gezicht als je (voor het eerst) deze begraafplaats bezoekt. Ik krijg kippenvel. Zoveel jonge mensen die hun leven gaven zodat wij nu in vrijheid kunnen leven. Niet iedereen vond hier eeuwige rust. Eén van hen, Joseph Fletcher Hill is in 2001 op verzoek van zijn dochter teruggebracht naar Amerika. Zijn graf is nu leeg.

Begraafplaats Margraten. Foto: Pixabay/Valdas Miskinis

Op een steenworp afstand van deze begraafplaats start een fietstocht ’75 jaar bevrijdingsroute Zuid-Limburg’ die onder andere naar Valkenburg en Beek voert. Je kunt de route hier bekijken en downloaden. Op visitzuidlimburg.nl vind je nog meer fietsroutes langs bezienswaardigheden uit de oorlog.

Route des vins

Wijn hoeft niet van ver te komen. Je kunt gewoon terecht in de gemeente Gulpen-Wittem. Een mooie wandeling voert je tien kilometer lang tussen de wijnranken door van wijngaarden met prachtige namen als Cunibertus, Hubertus of Domaine Salamander. De bewegwijzerde Route des vins heeft als extraatje borden vol informatie en weetjes over (de productie van) wijn. Het leukst is natuurlijk als je ook wijn kunt proeven, liefst met een mooie presentatie of uitleg erbij. Dat kan o.a. op wijngoed Fromberg en daar is sinds 15 juni ook weer het borrel-terras geopend…Kijk op routedesvins.nl voor meer informatie over de route en mogelijkheden bij de verschillende wijngaarden.

Limburg…wijn van dichtbij… Foto: Pixabay/Marc Benedetti

De hoogte in

In Limburg kun je alle kanten op: onder de grond de grotten in. Op de grond rijden, fietsen en wandelen en boven de grond de hoogte in. De kabelbaan in Valkenburg brengt bijzondere herinneringen met zich mee. Een foto in het album van mijn ouders, twee jonge mensen in de vroege jaren zestig, in een stoeltje van de kabelbaan. Eenzelfde foto zo’n vijftien jaar later als mijn ouders mijn zussen en mij meenemen op vakantie naar Valkenburg. Bij de voorbereiding van dit artikel moest ik natuurlijk even checken of je nog steeds vanuit de hoogte een blik op het Limburgse land kunt werpen, en ja hoor, dat kan. De kabelbaan brengt je 68 meter hoger naar de in 1906 gebouwde Wilhelminatoren. Vanuit die toren kun je bij helder weer België en Duitsland zien liggen. Wil je weer naar beneden, dan is de rodelbaan een optie. Het lijkt misschien eng, maar de snelheid bepaal je zelf.

Mooie logeeradressen

Bewegend door het heuvellandschap van onze zuidelijkste provincie, waan je je soms in het buitenland. Niet alleen door de on-Nederlandse heuvels, maar ook door de prachtige vakwerkhuizen. Hout, stro, leem en stenen  waren tot midden negentiende eeuw de materialen waarvan de huizen in het heuvelland werden gebouwd. Wil je het echte Limburg-gevoel krijgen, dan is logeren in een vakwerkhuis of -hotel een aanrader. Of je zoals wij in de jaren zestig met een ouderwetse of nu met een moderne harde koffer op wieltjes gaat.

Logeren in een vakwerkhuis voor het echte limburg-gevoel. Foto: Pixabay/Jan Baars

Meer tips voor een bezoek aan Zuid-Limburg

  • Maastricht, met een boottocht over de Maas, een drankje op het Vrijthof en een kijkje in Boekhandel Dominicanen.
  • Vanaf 1 september zijn de meeste bezienswaardigheden weer geopend. Bijzonder: een bezoek aan het schuilkeldermuseum.
  • Golfen op een van de banen in het glooiende landschap.
  • Vlaai eten, ze zijn er in allerlei smaken, met fruit, pudding of rijstebrij. U kunt ze natuurlijk kopen maar ook zelf leren maken. Via visitzuidlimburg.nl worden diverse mogelijkheden geboden. Check de website i.v.m. mogelijke beperkingen door het coronavirus. Eet smakelijk!
blauwe
De Maas bij Maastricht. Foto: Kees Rooze

In Limburg is in zoveel seizoenen wat te zien en te beleven. Meerdanvijftig.nl schreef er al eerder over in St.Pietersberg biedt nog meer natuur, Zuid-Limburg wandelparadijs en Lekker in Limburg.

Openingsfoto: Pixabay/MarjanNo