Wat is de E-bike toch een mooie uitvinding! We rijden daardoor niet alleen fluitend langs de lange file die op deze dag van Nijmegen naar het Duitse Kleef staat. Maar we genieten ook van de mooie fietsroute, waarvan ik andere Meerdanvijftigers graag deelgenoot maak. Goed te doen vanaf het station van Nijmegen en natuurlijk ook geschikt voor wie geheel op eigen kracht 50 kilometer wil fietsen. Een beschrijving met leuke aanbevelingen!

Gelderland

De meeste kranten en tijdschriften worden gemaakt door mensen uit de Randstad. Daarom zijn we zo blij met Marlies Mielekamp die vanuit Oost-Nederland haar licht laat schijnen op uiteenlopende onderwerpen. Zo schrijft ze veel over gezondheid maar ook over mooie initiatieven in haar omgeving: het inloophuis voor mensen met kanker  of Liesbeth van Helmond die haar vrije tijd inzet voor scholen in Oeganda. En ze wijst ons ook graag op de prachtige omgeving, waar zij het voorrecht heeft om te wonen!

Via Gladiola

De bloemen bij de finish van de Vierdaagse hebben de St.Annastraat haar bijnaam gegeven.

Vanuit station Nijmegen fiets je naar het Keizer Karelplein waar je de tweede afslag neemt. Dit is de Sint Annastraat, de laatste dag van de Nijmeegse vierdaagse beter bekend als de Via Gladiola. Bij de kruising van deze straat met de Scheidingsweg/Grootstalselaan, net voordat de gemeenste Nijmegen eindigt, ga je linksaf. Deze weg rijd je tot na de spoorwegovergang. Daar duik je rechtsaf het bos Heumensoord in (Biesseltsebaan). Deze mooie bosweg volg je tot je weer een spoorwegovergang tegenkomt. Dan ga je rechtsaf en neemt het snelfietspad naar Groesbeek door de zogeheten Spoorkuil.

Muurtje en tunnels voor gladde slang

Gladde slang beweegt zich niet meer zo snel over fietspad….

Zo’n drie jaar geleden wilden mijn man en ik ook deze snelfietsroute nemen maar toen bleek die afgesloten. In dit gebied zou de zeldzame gladde slang voorkomen. En er was een risico dat die doodgereden zouden worden door fietsers. Nadat er een 750 meter lang betonnen muurtje werd geplaatst met om de 75 meter tunnels waar reptielen doorheen konden, werd de snelfietsroute alsnog opengesteld voor publiek. Gelukkig, want je rijdt nu midden door de natuur naar Groesbeek.

Proostende Duitsers op een ‘draisine’

Proost, maar om vooruit te komen moet er wel worden gewerkt!

In Groesbeek aangekomen rijd je rechtdoor en aan je linkerkant passeer je dan het Draisinenbüro. Met zo’n fietslorrie (draisine) kan je met een groep over de oude spoorlijn Nijmegen-Kleef naar het Duitse Kranenburg . Fietsend naast de spoorlijn, komen we halverwege een stel vrolijke Duitsers tegen. En ze hebben er niets op tegen proostend gefotografeerd te worden.

Tiergarten en Schwanenburg

Aan het einde van dit fietspad kom je uit in het Duitse Kranenburg. Hier draai je rechtsaf het fietspad naar Kleef op. Na ongeveer 8 kilometer langs de dorpjes Nütterden en Donsbrüggen  kom je in Kleef aan. Links rijd je dan langs de Tiergarten. Een kleine dierentuin waar we al vaak met onze kleinkinderen hebben genoten van de zeehondenshow, de geitjes die je zelf mag voeren, de ‘echte’ wilde dieren en de fijne speeltuin. De entreeprijs is – zoals zo vaak in Duitsland – schappelijk: volwassenen 5 euro, kinderen tot 13 jaar 3 euro. Als je immer gerade aus gaat, kom je uit in het centrum van Kleef. Geliefd bij Nederlanders omdat er andere winkels zijn dan bij ons maar ook de mooie Schwanenburg. En dat is maar één van de bezienswaardigheden van Kleef.

Restaurant Altes Landhaus en ijssalon Panna & Cioccolato

Vaste pleisterplaats Altes Landhaus.

Op de terugweg doen mijn man en ik altijd Restaurant Altes Landhaus aan om er te lunchen. Probeer vooral de ‘Gulaschsuppe’ of de ‘Bratkartoffeln’ daar, echte ‘gut bürgerliche Deutsche Küche’!
Neem er geen toetje, want daarvoor kan je het best op de terugweg even stoppen in Nütterden. Als je in het dorp bij de verkeerslichten linksaf slaat, vind je op een pleintje de Italiaanse ijssalon Panna & Cioccolato waar je een fantastisch Italiaans ijsje of coupe ijs kan eten, opnieuw goedkoper dan in Nederland!

Twee routes: een vlak een heuvelachtig

Daarna kan je dezelfde route weer naar het station in Nijmegen fietsen, ook al kan je ook gewoon rechtdoor gaan in Kranenburg op het fietspad. Dan zie je aan je rechterkant het -voor dit kleine dorp – grote winkelcentrum met een Aldi, een DM drogist, de REWE en de Penny. Allemaal winkels waar je meer landgenoten dan Duitsers zult tegenkomen. Want drank, sommige levensmiddelen en drogisterijartikelen kosten vaak maar de helft van wat ze in Nederland kosten. En natuurlijk gooien al die Nederlanders dan ook hun tank vol. Benzine in Duitsland varieert in prijs maar is altijd zeker 15 cent goedkoper per liter dan in Nederland.

Tweede fietsroute met een verhaal

Even bidden voordat je langs de Duivelsberg fietst.

Volg je de tweede route, dan kom je nog door het dorpje Wyler waar een van mijn voorouders is gedoopt in de eeuwenoude Sankt Johannes Baptist Kirche. En langs de Duivelsberg waar het zou spoken, om uiteindelijk op de rotonde in Berg en Dal uit te komen. Deze route is veel heuvelachtiger als de heenweg en soms niet ongevaarlijk. Dat komt door de smalle wegen met eveneens smalle fietspaden. Op de rotonde bij pannenkoekenhuis De Heksendans ga je dan linksaf en daarna rechts om weer op de Scheidingsweg uit te komen. Vandaaruit fiets je dan weer naar het station.  Met een voldaan gevoel, omdat je én een mooi stukje Nederland én een mooi stukje Duitsland  hebt verkend.

Nog meer toeristische tips? Kijk op visitnijmegen.com