Blik op Noord-Holland in Rondje Nederland

Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De komende 12 weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland, Brabant, Zuid-Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen is nu de beurt aan Noord-Holland, de woonstee van veel van onze teamleden. Zoals Wendy die een loflied zingt op de West-Friese Omringdijk.

“Wauw….”

Volgens mij heb ik het al eens eerder gezegd: ons ‘nieuwe’ dorp ligt uitzonderlijk mooi. Op de dijk (niet aan, groot verschil!) van het Markermeer. Wij zijn er eindelijk wat aan gewend. Wellicht ook omdat iedereen om ons heen ons aan die schoonheid herinnert. Van de visite die ons nieuwe thuis voor het eerst ziet tot de pakketbezorger: ‘Goh, wat woont u hier prachtig’. En anders wel door de vele fietsers, wandelaars en oldtimer clubs die tot stilstand komen op het moment dat, eenmaal bovendijks, het meer zich voor hen ontvouwt: ‘Wauw, wat mooi… is dat nou Hoorn aan de overkant?’

Eenmaal bovendijks, brengt het uitzicht wandelaars, fietsers en oldtimers tot stilstand: is dat Hoorn aan de overkant?

Ik moet u wel waarschuwen, oorspronkelijk ben ik niet van ‘hier’. Noord-Holland bedoel ik daarmee, het deel dat tegen West-Friesland aanschurkt. Mijn roots liggen veel lager, in het Zuid-Hollandse Den Haag om precies te zijn. In de loop der jaren ben ik echter steeds verder noordwaarts en meer naar buiten getrokken. Dubbele oorzaak: de liefde en de liefde voor de natuur. Ons nieuwe huis – zo mag ik het nog noemen, we zijn het eerste jaar nog niet rond – is hopelijk wel mijn laatste stap die kant uit. Nog noordelijker en ik word Friezin. Dat lijkt me als Haagse niet de bedoeling.

Fantastisch gebied om te wandelen of te fietsen

De dijk waarop wij wonen grenst in het noorden aan de West-Friese Omringdijk, een eeuwenoude dijk die als provinciaal monument is beschermd. Ooit in 1250 ontstaan als kleine lage dijkjes, die vaak onvoldoende bescherming tegen het water boden. Later werden de dijken hoger en ontstond er een met elkaar verbonden dijkenstelsel. De West-Friese Omringdijk was geboren!

Plattegrond van de eeuwenoude West-Friese Omringdijk. ©Leidraad Landschap & Cultuurhistorie, Provincie Noord-Holland


Aan de westzijde van deze dijk ligt de Noordzee (kunstenaarsdorp Bergen en Schoorl met bekende klimduin zijn hier bekende dorpen) aan de oostzijde het IJsselmeer (waaraan o.a. Medemblik, Enkhuizen en Hoorn). Daarmee heeft de geschiedenis van deze streek altijd in het teken gestaan van de strijd tegen het water. Dit West-Friese landschap van terpen, molens, oude havenstadjes, stolpboerderijen en heel veel (écht veel) water maken het een fantastisch gebied om wandelend of fietsend te ontdekken.

Weidse uitzichten, weidevogels en drooggemalen polders

Zelf heb ik op het toeristische en bezienswaardigheden-vlak nog niet zoveel kunnen zien, als ik van plan was. Natuurlijk heb ik met onze hond Bink de directe omgeving al uitgebreid bewandeld maar hij mag niet overal loslopen of mee aan de lijn (want schapen, koeien, hazen en vogelbroedgebieden), dus geen West-Friese Omringdijk voor onze viervoeter. Wandelaars zonder hond kunnen echter hun lol op. Als je zou willen, kun je over het streekpad de gehele dijk rondwandelen, in zo’n 8 etappes van elk gemiddeld 19 kilometer. Of je nou in Hoorn of Alkmaar begint of ‘slechts’ een van de etappes loopt, de dijk leid je langs weidse uitzichten over het Marker- of IJsselmeer, het uitgestrekte achterland met zijn enorme aantallen weidevogels en de symmetrie van de drooggemalen polders van de Schermer.  

Weidse uitzichten vanaf de Omringdijk. Alle foto’s: ©Wendy Voois

“Dames en heren, eet meer appels en peren”

Wel hebben we met het mooie weer best al ’s gefietst in de omgeving. Niet de 155 kilometer tellende fietsroute die over de gehele dijk loopt, maar we hebben heus al wat gezien: van de ingepolderde Middenbeemster (let op de wind voor je gaat fietsen, er is geen ontkomen aan in de polders!) tot Oosthuizen waar Fruitteeltbedrijf de Proeftuin zelfgemaakte jam en vruchtensappen verkoopt. Het reclamebord op het erf vind ik vooral goud: “Dames en heren, eet meer appels en peren”. Zo maken ze de slogans tegenwoordig niet meer 😉

In de buurt van het Markermeer.
Koeien zijn naast schapen en vogels hoofdbewoners van het gebied.
Even langs de Proeftuin…

In Oudendijk maakt Zuivelboerderij Verdegaal heerlijke kaas en boter en bij Eetcafé Les Deux Ponts kun je – naast borrelen en mijmeren op het terras – ook hun sloep huren om vanaf het water de weilanden in je op te nemen. En Hoorn natuurlijk, de stad van de Gouden Eeuw waar het Museum van de 20e eeuw – gehuisvest in de voormalige gevangenis op het Oostereiland – een ware trip on memory lane is. Het West-Fries museum, zij het van een andere orde, schijnt ook zeer de moeite waard te zijn.

Er valt voor mij nog veel te ontdekken in dit deel van ons land. Aangezien we voorlopig geen plannen hebben om te verhuizen, ga ik ervan uit daarvoor nog alle tijd te krijgen. Wat me tegen die tijd dan zeker leuk lijkt om te doen in West Friesland:

  • ANWB’s Rare straatnamenroute wandelen in Enkhuizen (4,5 km)
  • Het waterland van o.a. de Schermer op sportieve wijze ontdekken vanaf de Stand Up Paddle (SUP) of – wel zo gemakkelijk – vanuit een bootje.
  • Biologisch gebrouwen bier proeven bij Bierderij Waterland in Monnickendam (beetje uit de route maar het omrijden hopelijk waard)
  • 20 km Zuiderzee-geschiedenis aan je voorbij laten rijden vanuit de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
  • Een mini-stukje Frankrijk bezoeken in Wognum bij Wijngaard, B&B en Restaurant Saalhof.

Noord-Holland speelt een rol in meer verhalen op Meerdanvijftig.nl. Bijvoorbeeld in Sail Den Helder, het Frans Halsmuseum in Haarlem of Het huis van Hilde in Castricum. En ook rond Amsterdam valt natuur te genieten, bijvoorbeeld bij de Bovenkerkerplas. Of kies voor bezoek nu eens niet voor het centrum maar voor Amsterdam-West.