Gert Nonnekes heup had er na jaren pijn geen zin meer in. Wandelen was niet langer te doen. Dus ook geen leuke verhalen. Maar inmiddels heeft hij een nieuwe heup -binnenkort verschijnt zijn verhaal hierover- en hij loopt Inmiddels weer als een kievit. Dus tijd voor een wandeling. Een weerzien met Utrecht tijdens een nieuwe aflevering uit de Urban Walkserie.

FOTO 01

We maakten dit jaar nog voor mijn operatie een urban walk in Haarlem en Den Haag, Maar nu is Utrecht na een jaar weer aan de beurt. Leuk dat het toch anders is dan vorig jaar. Start en finish dit keer in het Spoorwegmuseum. Maar zoals altijd weer een prachtige wandeling: oude binnenstad, behouden erfgoed met een verhaal, nieuwbouwwijken, musea, natuur en onderweg wat muziek en versnaperingen. Zo! Verhaaltje klaar…

Nee, natuurlijk niet! Ik neem jullie graag mee op de route, die via het bijgaande kaartje best goed is te volgen.

Om je heen kijken!

Vanaf het Spoorwegmuseum lopen we met de meute mee richting het centrum. Oude straatjes met nog van die sjieke panden. Af en toe een mooie muurschildering of -tekst en zelfs een tegeltableau. Maar dat zie je alleen als je om je heen kijkt of achter je… Dat moet je sowieso doen als je een stadswandeling maakt. Het is maar een tip!

Via de Nieuwegracht en Achter de Dom naar de Domkerk en er omheen naar de Domtoren die nog steeds in de steigers staat. Toch grappig om te zien dat de toren niet aan de kerk vast zit.

De route brengt ons bij Museum Speelklok. Binnenlopend valt het straatorgel van Perlee -puur Amsterdams- meteen op. Als kind op de Dam wilde je luisteren, dansen en een centje in het mansbakkie doen. Mooie zelf spelende muziekinstrumenten, zoals speeldoosjes, orgeltjes en speelklokken sieren de ruimtes. De aapjes-speurtocht is erg leuk voor kinderen.

Promotieactie

Via een paar steegjes, de fotogenieke Oudegracht en Vredenburg komen we in de Lange Elisabethstraat 13. Een bijzondere stop. Maar wel met een heerlijk koekje en een fijn bekertje koffie. De mooie rode staldeuren trekken je naar binnen in ‘De Rode Winkel’. Een monumentaal pand met moderne uitstraling. Binnen een modewinkel met het grootste assortiment Jeans. Leuke promotionele actie waarmee de Urban Walk wordt gesteund.

Het is nog vroeg in de Utrechtse binnenstad.

In het Utrechtse winkelgebied zijn de winkels bijna allemaal nog dicht. Logisch, het is zondag en nog vroeg. We lopen dus door. Komen weer bij de Oudegracht en gaan over de Vollersbrug naar het ‘Museumkwartier’. De naar het water lopende steegjes vertellen een verhaal. Letterlijk zelfs. Met teksten en muurschilderingen.

We steken via de Tolsteegbrug de Catherijnesingel over en lopen langs het volgende water: de Vaartsche Rijn. Onder het station door richting de Watertoren. Met een restaurant bovenin dat een vermelding heeft in de Gault&Millau 2023. Niet zomaar een restaurant dus. Om te onthouden.

Bij Pastoe Foodbar is de eerste stempelpost. De beetje te sterke bak koffie is gratis. De rondgang door de voormalige Stoel- en Meubelfabriek Pastoe is indrukwekkend. Net als eigenlijk het gehele voormalige industriegebied Rotsoord wat zich als hotspot ontwikkelt. Het door sponsor Tombola maken van een polaroidfoto was een leuk intermezzo.

Weg van de bewoonde wereld

Van Rotsoord naar Hoograven. Van de ene voormalige fabriek naar de andere. Eerst de ‘Eerste Nederlandsche Fabriek van Gereedschappen’ (1916). Een fabriek met een bijzondere geschiedenis. De volgende ‘fabriek’ is de ‘Draad en Staalfabriek Neerlandia’. Nu omgetoverd tot een woon-leef gebouw met een horecavoorziening. We werden er naartoe getrokken door een gezellig muziekbandje.

We verlaten langzamerhand de bewoonde wereld en gaan natuur snuiven. De tweede stempelpost is bij de Amateurtuindersvereniging Utrecht-Zuid. Tijd voor een kopje soep ter ondersteuning van de vereniging. Was het ook wel tijd voor. Toch mooi hoor, zo’n volkstuintje in de stad.

Hollandse Waterlinie

We blijven in de natuur en komen in het Beatrixpark met als herkenningspunten de vier Forten Lunet, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. En we lopen over begraafplaats Kovelswade. Vanaf het pad niet te zien, maar als je op de kaart kijkt zie je de symmetrische aanleg van dit Rijksmonument (1901).

Na weerzien met Utrecht nu wachten

Het tracé van de voormalige Oosterspoorbaan leidt ons terug naar het Spoorwegmuseum. Het oude spoor is omgetoverd tot een langgerekt park. Zelfs de rails hebben ze laten liggen en de overspanningen voor de bovenleidingen laten staan. Zo blijft erfgoed in tact. Net als de eerdere fabrieken.

Van de Watertoren achter de muziek aan de natuur in en weer terug naar het Spoorwegmuseum…

En nu is het wachten op het voorjaar. Wachten op de nieuwe reeks Urban Walk-wandelingen. We zijn benieuwd!

Meer lezen over wandelen

Eerder nam Gert ons dus al mee op een wandeling door UtrechtHaarlem, Den Haag en het mooie historische dorp Sloten, Stella Ruisch maakte twee ‘podwalks’ van het programma ‘Het water komt…’ in Zwolle en Tuindorp Oostzaan. Nederland verder te voet verkennen? We beleefden de lente tijdens de Vissenloop in IJmuiden en bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg. En op 9 december begint de kersttijd in het Gelderse Brummen met een echte midwinterhoornwandeling!

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes