In een artikel over stiltegebieden in Nederland werd de afgelopen week alarm geslagen. In de afgelopen jaren is er in die gearceerde stukjes op de kaart in de atlas leefomgeving steeds meer lawaai geslopen. Al fietsend denkt Kees Rooze terug aan het gelach en het geschreeuw van zijn vrouw, schoonzus en zwager tijdens de vele zomerse vaartochtjes in het natuur- en stiltegebied Botshol in Amstelland. Nu is het een eldorado voor natuur- en vooral vogelliefhebbers. Voor wie meer wil dan alleen de hoofdstad bezoeken.

Wat is het toch lekker fietsen in het gebied dat bekend staat als de Ronde Hoep. Het ligt tussen de rivier de Waver en de Amstel, die verder noordelijk zijn naam aan onze hoofdstad heeft gegeven. Wij starten ons rondje fietsen op een zonnige zaterdagmiddag vanuit Ouderkerk aan de Amstel langs De Waver waar je al meteen een weids uitzicht hebt over het groene polderland. Als je oplet, kun je zomaar een witte reiger of ooievaar spotten.

Ondanks dat je hier vandaan uit vele standpunten nog Amsterdam Zuidoost kan zien liggen, overheerst de schoonheid van het uitzicht. Zeker als het zonnetje zich laat zien. De Ronde Hoep zelf is circa 18 kilometer en zeer geliefd bij wielrenners. Ik snap dat, ook al schrikken wij ons af en toe te pletter als een hele ploeg wielrenners met een schreeuw passeert. Zeker als je een stop maakt om even een foto te maken, moet je goed opletten dat er geen racefietser aankomt. In de zomer is het druk met bootjes en dan is het uitzicht hier misschien nog leuker. Maar het najaar heeft door zijn herfstkleuren ook zijn mooie kanten.

Witte reiger bij Botshol

Huur een roeibootje voor Botshol

Als je langs de  Waver fietst kom je  door het gelijknamige buurtschap. Het riviertje komt uit in de Amstel maar voor je zover bent, zie je komende vanaf Ouderkerk aan de Amstel aan je linkerhand natuurgebied Botshol liggen. Je kan er wandelen maar ook roeien door het waterrijke gebied van slootjes en plassen. Meer dan veertig jaar geleden hebben wij samen met zwager en schoonzus regelmatig een bootje gehuurd bij “Viswater Jansen”.

Ik ben bang dat wij ons in die tijd nog niet geheel bewust waren van het stiltegebied. Want gelachen hebben wij zeker om de gekkigheid die wij met de roeiboot beleefden. Als je een vogelspotter bent, is Botshol een aanrader. Houd er dan rekening mee, dat je niet mag varen in de broedtijd van 1 april tot en met 15 juni

Fascinerende rivieren

Na afscheid van de mooie Waver te hebben genomen, fietsen wij langs de Amstel over een smal weggetje. Er is een mogelijkheid om met het pontje op het einde van de Waver over te steken naar de overkant van de Amstel maar wij kiezen voor de smalle kant met de voorbij suizende racefietsers. Vanuit die kant heb je een mooi uitzicht op de kerk en het oude schoolgebouw van Nes aan de Amstel. Rivieren zijn fascinerend omdat zij voortdurend door weer en wind veranderen. Wind was er ook op onze fietstocht maar wij hadden vooraf berekend dat wij die mee zouden hebben op de terugweg naar Ouderkerk aan de Amstel.

Uitzicht op riviertje De Waver.
De school bij Nes aan de Amstel.
Jeugdherinneringen bij het zien van St. Urbanus.

Het dorp onder de rook van Amsterdam is in normale tijden een prima plaats om te finishen. Maar de talrijke populaire restaurants zijn op dit moment door het coronavirus gesloten.. Dicht bij de splitsing van Waver en Amstel staat een stalletje met honing. De eigenaar komt het net aanvullen en vertelt dat een groot deel van de honing van zijn bijenkasten in de Biesbosch afkomstig zijn.

Gitaar in de St. Urbanus

Ik houd niet van honing maar mijn echtgenote wel. Intussen kijk ik naar de St.Urbanus even verderop. De kerk is gebouwd door Pierre Cuypers, die ook voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam tekende. Op 18-jarige leeftijd heb ik hier gitaar gespeeld bij een trouwplechtigheid van twee leden  van het zangkoor, waarvan ik ook deel uitmaakte. Het is me bij gebleven, omdat ik op dezelfde dag mijn rijbewijs kreeg. Ik moest uiteraard een gitaar en versterker meenemen en mijn vader zei: ”neem de auto maar mee”.

Het was een vrij nieuwe metallic donkerbruine glimmende Ford Cortina. Onder hoogspanning, zo voelde het althans, reed ik met mijn toenmalige vriendin, nu mijn echtgenote, naar Ouderkerk. Tal van obstakels langs de Amstel zoals tractoren moesten worden ontweken om uiteindelijk te moeten parkeren in een piepkleine ruimte. In die tijden hadden auto’s nog geen stuurbekrachtiging, dus het zweet liep langs mijn gezicht. Gelukkig heeft de auto schadevrij het huis van mijn ouders weer bereikt. Maar de ervaring springt bij het zien van de kerk, onmiddellijk weer in herinnering.  

Genoeg te zien in Nederland

Onze fietstocht eindigt  met uitzicht op het mooie door herfstkleuren omgeven gebouwtje aan de achterkant van ”Beth Haim”  de oudste Joodse begraafplaats in Nederland. De Ronde Hoep en Botshol bewijzen dat er nog genoeg valt te zien in Nederland en in de buurt van Amsterdam. En te fietsen!

Beth Haim, oudste Joodse begraafplaats van Nederland.
Alle foto’s: ©Kees Rooze

Kees Rooze ontdekt regelmatig mooie fiets- en wandelroutes rond Amsterdam voor Meerdanvijftig.nl. Zo beschreef hij al de Amstelveense Poel en fietste hij langs de Vecht. Stella Ruisch beschreef hoe mooi het was in de buurt van het Muiderslot. Marlies Mielekamp wandelde in de eerste lockdown in de buurt van Nijmegen maar fietste al eerde rond in de Gelderse regio. Kees Rooze fotografeerde al fietsend hoe mooi de Ooijpolder is.