Op zoek in mijn foto-archief kom ik ze tegen: de foto’s van een weekeindje weg naar de Ooijpolder. En de herinneringen komen onmiddellijk terug.

Elke maand Keuze van Kees

Vijftigplussers kijken meer om zich heen dan jongere generaties. Vandaar dat Kees Rooze elke maand foto’s uit zijn bestanden kiest met een speciaal thema. Ter inspiratie.

Magneet voor wandelaars en fietsers

Natuur Ooijpolder is magneet voor wandelaars en fietsers.

De Ooijpolder bij Nijmegen heeft de aantrekkingskracht van een magneet voor al wie van wandelen en fietsen houdt in Nederland. Sinds eind vorige eeuw behoort de Ooijpolder tot de trots van de natuurbeheerders. Hier werden een van de eerste przewalskipaarden losgelaten, later gevolgd door Konikpaarden.

Uitzicht over de rivieren

De liefde voor rivieren deel ik met mijn vader.

Voor mij heeft de Ooijpolder nog een andere aantrekkingskracht. Ik deel met mijn vader de liefde voor rivieren. Ik ben geen groot liefhebber van bossen, geef mij maar uitzicht en vooral uitzicht over de rivier. En aangezien fietsen ook een hobby van me is, kwam dat samen in een tocht door de Ooijpolder langs de Waal en Rijn.

Fiets verdwenen

Uitzicht op de Rijn.

Na aankomst in Ooij verkenden we de omgeving en zetten de fietsen op -dubbel!- slot bij het hotel. We waren niet de enigen, want er stonden wel vijftig fietsen! Veel zorgen maakten wij ons niet in dit rustige plaatsje. Bovendien hadden wij uitzicht uit onze kamer op onze fietsen. Na een goede nachtrust schoven wij de gordijnen van de hotelkamer open. “Ik zie mijn fiets niet!” meldde mijn echtgenote, licht gealarmeerd. Mijn gedachte was dat de fiets misschien door hotelpersoneel was verplaatst. Maar na het ontbijt bleek hij toch echt verdwenen. Zoiets was er nog nooit gebeurd, reageerde men bij de receptie. Er was nog nooit een fiets gestolen, maar toch was de mooie Koga van mijn vrouw verdwenen. Wij mochten in de lobby op de aanwezige computer digitaal aangifte doen. In Amsterdam had de fiets vele malen in het centrum langs de straat of gracht gestaan. Altijd vonden we hem weer ongeschonden terug.

Weekendje Ooijpolder een aanrader

Mooie zonsondergang bij Nijmegen als bekroning van fietstocht.

Het schemert al in Nijmegen.

Wie Ooij ooit bezoekt, zal onze verbazing begrijpen. Maar we bleven niet bij de pakken neerzitten en huurden een echte Fletcher-fiets. De fietstocht was zo mooi dat we de diefstal snel van ons afzetten. We peddelden richting Pannerden en Lobith. Zoals elke Nederlander weet: daar waar de Rijn ons land binnenkomt. Behalve mooie panorama’s kwamen wij tal van ooievaars op de uiterwaarden tegen in de richting van Millingen aan de Rijn. Inmiddels zijn ze naar zonnige oorden vertrokken en ook wij keerden terug langs de andere kant van de Rijn. Bij Nijmegen werden we getrakteerd op een ondergaande zon achter de beroemde brug, waar Vierdaagse wandelaars menig herinnering aan zullen hebben.
Een weekeindje Ooipolder is écht een aanrader maar zet wel je fiets ergens aan vast én op dubbel slot.