Een van de bekendste wellnesscentra in Nederland, Thermae 2000 in Valkenburg lokten Kees Rooze en zijn vrouw de afgelopen jaren regelmatig naar het zuiden. Afgelopen maand gingen ze voor het eerst sinds de coronacrisis weer eens op bezoek. En koppelden er meteen een bezoek aan Maastricht aan vast. Want de kans om te genieten van een bourgondische stad als Maastricht laat je niet voorbijgaan.

Herinnering bij de Sphinx fabriek

We starten ons bezoek bij de voormalige Sphinx-fabriek. Een startpunt voor veel bezoekers van buitenaf, want hier heeft Maastricht voor hen een ruime parkeerplaats aangelegd. De merknaam Sphinx voor sanitaire producten is wijd en zijd bekend. Maar de productie is inmiddels overgenomen door concurrent Geberit. Tegenwoordig is het Sphinx-gebouw een trendy omgeving met een studenten hotel en horeca.

Wie door de vrij toegankelijke gang van het gebouw loopt, krijgt historische informatie over deze plek waar het bekende porselein en keramiek vandaan kwam. Een aanrader voor iedereen die de bourgondische stad Maastricht bezoekt.

Sphinx associeer ik ook met het verhaal van mijn vader. Als jongen voer hij mee met zijn vader op een binnenvaartschip. Daarbij ging de tocht regelmatig vanuit Zeeland naar de Sphinx fabriek, die aan een binnenhaven ligt. Mijn opa was streng voor zijn zoon en mijn vader moest hard werken. Hij moest ‘s nachts op de fiets om alvast de sluizen te schutten. Tegenwoordig is het lossen van schepen machinaal maar ik herinner mij een foto van mijn vader met een baal meel op zijn schouder. Het was een hard bestaan op zo’n jonge leeftijd. Toch heeft mijn vader een passie voor het water op mij overgebracht. Onwillekeurig zoek ik vaak rivieren en kanalen op.

In de gang van de oude Sphinx fabriek….
liggen de herinneringen voor het oprapen.

Op Vrijthof ontkom je niet aan Rieu

In het café waar wij koffie met vlaai nuttigden hingen de posters van eerdere concerten van André Rieu op het Vrijthof. Het is niet mijn muzieksmaak maar zijn jaarlijkse concerten zijn onmiskenbaar een spektakel voor de liefhebbers. En getuige de talloze concerten over de hele wereld, verdient hij respect.

Op deze zonnige dag in oktober zitten de terrassen op het Vrijthof vol. Een gezellige aanblik, vooral voor wie zich het uitgestorven plein in coronatijd herinnert. Na de koffie ging de wandeling richting St. Servaas basiliek en St. Janskerk. Duidelijk is dat het mergel uit Limburg ook als bouwmateriaal voor de eigen kerken is gebruikt.

Het decor van ‘Flikken Maastricht’

Even wanen we ons in Flikken Maastricht, want de stadswal en vestingwerken dienen regelmatig als decor in de populaire televisieserie. Ik houd van de ruwe muren. En ik kan het nooit laten om er steeds weer foto’s te maken. Niet zo ver hier vandaan kom je bij het riviertje de’ Jeker’, dat over de grens in België ontspringt. Wie het stadspark van Maastricht doorkruist, komt de Jeker vanzelf tegen.

Doorkijkje op die bourgondische stad…
…met kerken uit eigen mergelsteen…
…dat doorklieft wordt door het riviertje de Jeker.

Voor ons vormde het park een keerpunt. We wandelden via de voetganger- en fietsbrug over de Maas naar de andere kant van de stad om via de St. Servaasbrug weer terug te keren naar de auto op het parkeerterrein bij de Sphinx. Wellicht voelde onze auto onze tegenzin om de bourgondische stad Maastricht te verlaten. Want de batterijen van de sleutel waren leeg en dus moesten we aan de slag met een noodsleuteltje, dat onze hypermoderne auto weigerde te herkennen. Uiteindelijke lukte het toch om huiswaarts te keren. Maar een nachtje extra in het gastvrije zuiden was geen straf geweest!

De oude vestingmuur zorgt voor romantische sfeer.
St. Servaasbrug markeert de plek waar Maastricht ontstond bij een doorwaadbare plek in de rivier.

Meer over bourgondische stad Maastricht en Limburg

Collega Stella Ruisch koos Maastricht vorig jaar uit om in kerststemming te komen. Op de website van www.bezoekmaastricht.nl vond ze een ‘lichtjesroute’. Ze schreef over de Kribkeswandeling in het nabijgelegen Schin op Geul. Is er dit jaar een kerstmarkt ‘ oude stijl’ in Maastricht? Zo leuk, schreef Marlies Mielekamp al eerder. Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten op de kersttijd. Limburg is in álle seizoenen leuk. Zo wandelden Kees Rooze en zijn vrouw al eerder in het voetspoor van de oermens en verkenden ze de St.Pietersberg.

Alle foto’s: ©Kees Rooze. Openingsfoto van het Vrijthof in Maastricht.