De Noordpolder en de Naardermeerpolder; Ik heb hier op de terugweg gefietst met wind tegen, ik heb hier gewandeld, terwijl mijn schoenen dreigden vast te zuigen in het modderige veen. En ik ben hier als kind met ons gezin, gepropt in een Renaultje 4 naartoe geweest om te kijken naar de bevroren golven van het Gooimeer. Maar nu is het vrijwel windstil onder een milde najaarszon. Niets heerlijker dan te ‘spijbelen’ en op een mooie maandagmiddag een rondje te fietsen door dit voor velen nog onbekende stukje van het Gooi met het historische Muiden en Muiderslot.

De mooie ‘rafelranden’ van Amsterdam

Laat het centrum van Amsterdam een keer voor wat het is en zoek als toerist in eigen land eens de ‘rafelranden’ van de hoofdstad op. Daar waar de stad in het platteland overgaat, is het prachtig wandelen en fietsen. Eerder schreef Kees Rooze al over de Bovenkerkerplas bij het Amsterdamse Bos en in de bocht van A9 naar A1 is er in het uiterste westen van het Gooi nog meer natuur die het bezoeken waard is.

Zoals het Naardermeer, waar de wieg van Natuurmonumenten ooit stond. Rond de vorige eeuwwisseling wilde Amsterdam hiervan nog een vuilstortplaats maken. Door o.a. de bekende schrijver en natuurliefhebber Jac. P. Thijsse werd met de oprichting van de Vereniging daarvoor een stokje gestoken. Gelukkig maar, denk ik als we door de weilanden fietsen. De koeien in de moerassige weiden bij het meer loeien een soort ‘hallo’ als we op het bord kijken hoe we van fietsknooppunt 48 naar 44 gaan. Boven ons hoofd klapwiekt een reiger.

Naardermeer geen vuilnisbelt maar vogelparadijs.
(Openings)-foto: Eric de Redelijkheid/Flickr.com

We zijn hier al over de helft van onze tocht door het Gooi, die begon bij de fietsbrug over de Weespertrekvaart. Daar zijn we door het Diemerbos gereden dat in 1990 werd aangelegd en geldt als een ‘jong’ bos. De stammen zijn inmiddels wel zo hoog dat er een aangename schaduw over het fietspad valt.

Maxis, moderne geschiedenis

Tunneltjes onder de spoorbaan en de ringweg rond Amsterdam geeft je als fietser het gevoel dat je er ook mag zijn in het voorbijrazend verkeer. We gaan voorbij aan de moderne brug links, die leidt naar de nieuwste uitbreiding van Amsterdam, IJburg. Over het Amsterdam-Rijnkanaal stoppen we even bij een monument van de moderne geschiedenis. Dat is het winkelcentrum Maxis, de eerste en de enige van wat een keten XXL-winkels buiten de grote stad moest worden. Inmiddels worstelen gemeenten meer met de vraag hoe ze het publiek weer naar de winkels in de binnenstad krijgen.

Via eeuwenoude dijkjes voert de knooppuntenroute naar Muiden. Op het terrein van de kruitfabriek rijden zandauto’s druk heen en weer, terwijl op de achtergrond al de eerste nieuwbouwhuizen worden bewoond. Een tikkeltje veranderd dus, sinds we hier voor het laatst waren. Zou Peter R. de Vries het nog herkennen? Zijn vader was immers directeur van de Kruitfabriek Muiden Chemie die hier was gevestigd.

Mooi plaatje in Muiden

Door de nieuwbouw is het even zoeken naar de sluis in het centrum van Muiden. Maandag is een rustige dag maar het mooie weer zorgt voor een aardige bezetting op het terras van Graaf Floris V. Niets leuker dan met een drankje in de hand naar het gehannes te kijken van onervaren booteigenaren in de sluis.  Verderop ligt de bruine vloot van door weer en wind getaande schippers  die er hun hand niet voor zouden omdraaien. Geen mooier plaatje dan het gezicht van deze haven en het imponerender Muiderslot op de achtergrond.

Met een drankje kijken naar de boten in de sluis. Foto: Flickr.com/Franklin Heijnen

Moet hier ook altijd even aan Rutger Hauer in de televisieserie Floris denken, omdat het zich ook afspeelde op dit kasteel.  Op het parkeerterrein ontbreken nu de tourbussen met Aziatische en Amerikaanse bussen, zodat we ongestoord van het uitzicht kunnen genieten. Verderop, in de Googweg ligt een tegel op de plek waar die andere Floris in 1296 werd vermoord. Leeftijdgenoten zullen het net als ik nog bij geschiedenisles hebben gehad.

Genieten van het uitzicht op het Muiderslot.
Foto: Flickr.com/jbdodane

Toch maar even afstappen en de brandnetels bij de trap over het dijkje trotseren om een blik over het heldere water van het Gooimeer te laten gaan met in de verte de skyline van Almere. Speedboten en zeilboten kruisen elkaar bij eilandjes in het meer en wij stappen weer op de fiets om verder het Gooi in te fietsen, voor een ijsje in Muiderberg.

Weesp voor finish fietsrondje door Gooi

We fietsen terug naar Weesp langs de drassige weidegronden via molen De Onrust die al eeuwenlang de waterhuishouding van het gebied op peil houdt. Inmiddels is het monumentale havenstadje Weesp een toevluchtsoord voor Amsterdammers die de drukte van de hoofdstad willen ontvluchten. De Hollandse waterlinie drukt met twee forten in de buurt nadrukkelijk een stempel op de omgeving. En zo is Weesp een prima plek om te finishen na een tochtje over de Vecht of zoals in ons geval na een rondje op de fietsdoor het Gooi. Er is keuze genoeg uit restaurants en cafés. Sla dan vooral de Laurentiuskerk niet over. Niet voor een schietgebedje maar voor een heerlijk biertje van de brouwerij die er sinds kort is gevestigd.

Laurentiuskerk
Laurentiuskerk in Weesp.
Foto: Flickr.com/Sean Munson

Op zoek naar inspiratie voor vakantie in eigen land? Deze zomer besteedde Meerdanvijftig.nl aan onze mooie provincies in Rondje door Nederland.