Zuid-Holland als afsluiting van ons Rondje Nederland

Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat niet meer op. Twaalf weken lang laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na ZeelandBrabantZuid-Limburg, GelderlandOverijssel, DrentheGroningen, Friesland, Noord-Holland , Utrecht en Flevoland  sluiten we de serie af met een blik op het grootste nationale landschap in Zuid-Holland, het Groene Hart.

“Jij doet Zuid-Holland, jij hebt zulke mooie foto’s van Waddinxveen”. Bij de verdeling van de provincies over de redactieleden was het snel duidelijk. Sinds ik regelmatig de hond van een vriendin uitlaat, maak ik foto’s van mijn woonplaats. Het resultaat is, dat de bebouwde kom van Waddinxveen een groene oase lijkt. Je moet er wel oog voor hebben. Als je loopt, zie je zoveel meer moois, dan wanneer je in de auto zit of op de fiets door het dorp rijdt.

Weg vanuit Waddinxveen

Waddinxveen ligt aan de rand van het Groene Hart, een van de twintig Nationale Landschappen van Nederland. Voor toeristen is er alleen een overnachtingsmogelijkheid op een camping, het enige hotel sloot deze zomer de deuren. Gelukkig zijn er in de omgeving tal van andere mooie plaatsen met een grote keuze aan hotels, B&B’s, vakantieparken en campings. Voor inwoners is Waddinxveen een ideaal startpunt voor tochten in het Groene Hart of voor een bezoek aan een van de steden in de Randstad. Wil je het dorp uit in oostelijke richting, dan kun je kiezen voor de Hefbrug over de Gouwe. De Hefbrug is met bijbehorend brugwachtershuisje een rijksmonument. De brug wordt, net als die in Boskoop en Alphen aan den Rijn, op afstand bediend vanuit Alphen.

Mooi Waddinxveen. Foto: Brigitte Leferink

Pret op de plassen

Het Groene Hart is het grootste Nationaal Landschap van Nederland. Het beslaat delen van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Er zijn prachtige veenweidegebieden, uitgestrekte plassen en historische stadjes. De Reeuwijkse Plassen zijn zomer en winter geliefd bij jong en oud. Zwemmen, surfen, roeien, wandelen en in een strenge winter kilometers schaatsen op het ijs. Een aanrader is een fluisterbootje huren, een gevulde picknickmand mee en de plassen vanaf het water verkennen.. De Nieuwkoopse Plassen zijn ook aan te bevelen. Neem je kano of roeiboot (of huur er één) en peddel door smalle slootjes, over de plassen, scheer langs het riet of lig even stil om vogels te spotten en te genieten van de rust.

Nieuwkoopse plassen schitterend gefotografeerd door Sebastiaan Laan/Pixabay.

Gouda’s glorie

Genoeg van de natuur en behoefte aan cultuur en historie? Gouda is een toeristische trekpleister in Zuid-Holland. De binnenstad met grachten en fraaie panden nodigt uit tot een wandeling, al dan niet onder leiding van een gids. Er zijn verschillende themawandelingen zoals Gevelstenen, Ziekte & Zorg, Water of Erasmus. Bij deze laatste wandeling volg je het spoor van de humanist die zijn kindertijd in Gouda doorbracht. Alle wandelingen starten bij de Kaaswaag op de Markt. Je kijkt dan gelijk uit op het Oude Stadhuys met zijn rode luiken, een geliefde locatie voor trouwerijen. Op een steenworp afstand staat de Sint Jan, beroemd om de zogenaamde Goudse Glazen: tweeënzeventig gebrandschilderde ramen.

Het stadhuis van Gouda. Foto: Pixabay/Remco Poortvliet

Goudse Kaas dankt zijn naam aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De Kaaswaag herinnert daar aan. De kaasmarkt wordt nu alleen nog in de zomermaanden gehouden, als toeristische attractie. Goudse Kaas wordt in fabrieken gemaakt. Goudse Boerenkaas ook op boerderijen in de regio, bijvoorbeeld in Gouderak bij kaasboerderij Hoogerwaard. Je kunt daar met een groep zelf kaas maken (helaas niet nu in coronatijd), streekproducten kopen in de boerderijwinkel of smullen van een kaasfondue.

Bomen in Boskoop

Liefhebbers van bomen en tuinen kunnen hun hart ophalen in Boskoop. Een dorp dat buiten Zuid-Holland nationaal en internationaal bekend is om de circa 770 boomkwekerijen. In het Boomkwekerijmuseum leer je alles over de sierteelt. Het is ook de opstapplaats voor een rondvaart langs de boomkwekerijen. Er liggen er meer dan 750 over een oppervlakte van 1100 hectare, omgeven dor honderden kilometers waterwegen en sloten. Vooral in het voorjaar, als de azalea’s bloeien is het een prachtige tocht.

Goudse Kaas, wie kent het niet?
Bijzondere appelbomen in Boskoop. Foto’s; Pixabay/Djedj/Wolfgang Clausen
Aardbeien drive-in; mmmmmm! Foro: Eline Princen

Op de Proeftuin van Holland vind je de Sortimentstuin Harry v.d. Laar met bijzondere bomen en planten. Zoek je een bijzondere overnachtingsplek, dan kun je terecht op de Proeftuin: Greenfloat is een drijvende hotelkamer, van alle gemakken voorzien, waarbij je vanuit je bed uitkijkt op het water en de boomkwekerijen. Ideaal als je in Boskoop ook het Rosarium, Plantentuin Esveld en de Historische Begraafplaats wilt bezoeken of de buurt al fietsend wilt verkennen.

Ben je met de auto, maak dan een stop bij de Aardbeien drive-in, net buiten Boskoop. Een idee dat ontstond in coronatijd en een geweldige hit blijkt. Dit jaar nog tot september. Wie weet volgend jaar weer.

Vakantie in eigen land

Reisreport publiceerde een reisgids, waarin je de komende 20 jaar vakantie-inspiratie in Nederland kunt opdoen.

Boek en handige app

Dit was de laatste aflevering van de serie Vakantie in eigen land. Smaakt het naar meer? Reisreport publiceerde deze zomer een informatieve reisgids Nederland, Vakantie in eigen land over 20 bijzondere regio’s voor een weekend weg of een lange vakantie. Die 20 regio’s zijn de 20 Nationale Landschappen, van Middag-Humsterland in Groningen tot de Hoeksche Waard en van de Graafschap tot Laag Holland. Ook het hierboven genoemde Groene Hart staat er in. Naast algemene informatie zijn er tips voor wandelen & fietsen, bezienswaardigheden en bijzondere logeeradressen. Bij het boek hoort een app zodat je alle informatie uit het boek ook onderweg bij de hand hebt. Een slimme oplossing, want het boek is te groot en zwaar om in je handtas of rugzak mee te nemen. Het is bedoeld voor thuis, om je voor te bereiden op een mooie trip. De prachtige foto’s van de natuur, kastelen, plaatsen en accommodaties zijn uitnodigend. In deze gids vind je genoeg ideeën om de komende twintig jaar je vakantie in Nederland door te brengen.

Openingsfoto: De Nieuwkoopse Plassen. Pixabay/E. van Coolwijk