Een fotoreportage tussen Abcoude en Maarsseveen

Maar liefst 5 rijstroken telt de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. En toch zullen er met de boodschap afgelopen week dat de snelheid niet hoger mag dan 100 km per uur overdag nog steeds files staan. Zouden die automobilisten weten hoe mooi de omgeving daar weg van snelweg A2 is?  Dat realiseerde ik me, toen ik op een van de laatste mooie zomerdagen, besloot de auto te laten staan en de fiets te nemen richting Maarsseveen, waar ik regelmatig een duik neem in de natuurplas.

Eten met uitzicht op molen en weilanden

Abcoude

Natuurlijk kun je een groot deel langs het Amsterdam-Rijnkanaal maar ik koos voor de route van Abcoude naar Loenersloot. Langs de Angstel richting Baambrugge kom je dan langs een molen die een oerhollands plaatje maakt. Voor een kopje koffie, lekkere lunch of diner kun je prima terecht bij ‘De Punt’ in Baambrugge. Het restaurant heeft binnen de uitstraling van een bruin café. Bier is er ook maar je kunt er absoluut lekker eten. En niet te vergeten: het heeft een terras aan het water met prachtig uitzicht over de weilanden.

Zo mooi, niet ver van Amsterdam

Klassieke concerten in Loenersloot.

Ik fiets dit keer echter door naar Loenersloot, waar het gelijknamige kasteel staat. Het is te bezoeken op afspraak. En af en toe worden er klassieke concerten gegeven. De vriendelijke brugwachter bij de ophaalbrug heeft me verklapt dat hij niet van klassieke muziek houdt. Ik tref hem in gezelschap van een niet onaantrekkelijke jonge vrouw die mij in het Engels aanspreekt. Dat verbaast me, want de brugwachter vertelt van alles aan haar maar wel in het Nederlands. Het blijkt dat ze het kasteel wil bezoeken. Ze spreekt vloeiend Engels maar is Russisch en ze woont in Amsterdam. Dat het hier zo mooi is, niet ver buiten de stad, verbaast haar. 

Op gewone fiets weg van snelweg…

Zomers beeld bij de ophaalbrug in Loenen.

Ze vraagt of ik op een e-bike fiets. En als ik haar vertel dat ik op een gewone fiets ben, kijkt ze me met bewondering aan. Of is het verwondering? Met de boodschap dat ze nu richting de Bussumse heide gaat, stapt ze bij het afscheid op een flitsende spedelec.

Bij Loenen langs de Vecht

Bij Loenen fiets ik door het smalle straatje naar het bruggetje over de Vecht. Er heerst hier niet zo ver weg van de snelweg een prettig zomerse sfeer met veel bootjes op het water. Langs de smalle kant van de Vecht met bruggetjes en sluisjes heb je regelmatig een prachtig uitzicht op de grote buitenhuizen of landhuizen. Ik kan het niet laten om zo nu en dan een foto te maken. Bij Breukelen ligt Kasteel Nijenrode een imposant kasteel en opleidingsinstituut. Langs de Vecht neem ik bij de afslag richting Tienhoven. Ik heb niet goed opgelet en moet daarom na twee kilometer rechtsomkeert. De weg is afgesloten. Terug bij de Vecht rijd ik voorbij Breukelen langs een veldje nieuwsgierige lama’s.

Kasteel Nijenrode

Bijna vergeten na herfstige week…

De Maarsseveense plassen zijn nu vlakbij, mijn einddoel nadert. Na een verkoelende duik en een rustpauze rijd ik terug en ga bij de roemruchte gevangenis in Nieuwersluis de brug bij de Vecht over.

Nieuwersluis nog steeds een gevangenis, niet meer voor soldaten maar voor vrouwen.

Gek, ik rijd dezelfde weg terug maar zie de omgeving nu écht van de andere kant. Bij Abcoude krijg ik toch een beetje zadelpijn. Niet zo gek na een tocht van bijna 60 kilometer, weg van de snelweg. Je zou het na deze herfstige week bijna vergeten. Maar wat was ik nog maar een paar dagen geleden blij dat ik mijn warme fietsbroek kon afstropen!

Zin om nog meer fotoreportages van Kees Rooze te bekijken? Zoals die over de naderende herfst, de liefde voor de Trabant, weerspiegelingen en de verhouding tussen mannen en etalages.