Flevoland centraal in Rondje Nederland

Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat ook niet meer op. Twaalf weken lang laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland, Brabant, Zuid-Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Noord-Holland en Utrecht is nu de beurt aan Flevoland. Dat sinds dit jaar met een bootverbinding vanuit Lelystad een attractie rijker is: De Marker Wadden.

In 4 jaar tijd

Door het uitzicht over het Markermeer vergeet ik even te luisteren naar Natuurmonumentengids Obbe. Meer dan een halve eeuw geleden stond ik net als nu met mijn voeten op nieuw land, aangelegd door mensen. Toen ging het om het prille Flevoland. Deze keer bestaat het duin waarop ik sta krap 4 jaar en behoort het tot de 5 eilanden van de Marker Wadden. Onderdeel van de twaalfde en kleinste provincie van Nederland.

uitzicht op de nederzetting bij de haven op het hoofdeiland, het enige dat voor bezoekers is open gesteld.

Helmgras moest opnieuw aangeplant

Eind jaren zestig was het de bedoeling dat er meer ruimte voor mensen, landbouw en veeteelt zou komen. Op de Marker Wadden moet de natuur juist de hoofdrol krijgen. Ook al is de start   ‘onnatuurlijk’ en hebben mensen de eilanden gemaakt door slib op te spuiten uit het Markermeer. Het helmgras op het duin is door vrijwilligers geplant, vertelt onze gids. Ik heb met ze te doen. “Zie je daar dat nette rijtje?” vraagt Obbe aan ons. “Dat mocht niet van de ecoloog; het moest rommeliger, natuurlijker. Dus moesten ze alles weer opnieuw doen.”

Met hetzelfde ontzag waarmee ik sinds 1976 Almere tot een stad met ruim 200.000 mensen heb zien uitgroeien, zie ik nu de start van een moeraslandschap. Een uniek plan in Europa voor natuurherstel, lees ik op de website van de Marker Wadden. Om wat meer te weten te komen over het hoe en wat van de Marker Wadden sluiten wij ons aan bij een anderhalf uur durende tocht onder leiding van Obbe,  (vrijwillige) gids van Natuurmonumenten.

Bovenop het duin bij het Havenkantoor en het paviljoen legt hij uit, dat door wind en stroming het slib zich ophoopt in het Markermeer en daarmee al het leven dreigt te verdwijnen. De aanleg van de eilanden, moet het slib opvangen, zodat planten en vissen weer kunnen terugkeren. Een veelbelovend project, want inmiddels zijn er op het eiland zelf al ver over de honderd planten- en vogelsoorten gespot. En dat trekt ook -beginnende- vogelaars als mijn dochter en ik.

Honderden soorten planten en vogels op Marker Wadden

Ons groepje bezoekers staat gebogen over prachtig bloeiende planten met betoverende namen als slangenkruid, niet-geurende kamille, goudknopje en wilgenroosje. Die laatste naam duidt op de komst van de eerste bomen op de Marker Wadden. “Maar wilgen willen we hier maar mondjesmaat toelaten”, vertelt Obbe. Om te voorkomen dat het unieke moeraslandschap uiteindelijk een bos wordt. Het blijft dus oppassen op de schijnbaar droge grond rond de plassen op de eilanden, vertelt Obbe. “We gaan eerdaags met alle gidsen oefenen om te kijken hoe je jezelf het beste uit drijfzand kan redden.”

Voor de veiligheid kijken we vanaf de paden hoe tureluurs en visdiefjes hun voedsel oppikken uit het water dat door dijkverlagingen het slib uit het Markermeer moet opnemen. Traag trekt een botter met bruin zeil voorbij de dijk. Er is ook een haven voor varende bezoekers. Via Landal Greenparks kan een handvol huisjes worden geboekt. Dagjesmensen kunnen door bruggen en plankieren op het hoofdeiland maximaal 12 kilometer lang genieten van de rust en de natuur.

Vooral in het voor- en najaar hebben de trekvogels de Marker Wadden ontdekt. “En in het voorjaar is het hier een gele bloemenzee, prachtig”, vertelt Obbe die duidelijk zijn hart al heeft verloren aan het nieuwe natuurgebied. Vervelen kunnen de eilanden in het Markermeer nooit, verzekert hij zijn bezoek. “Het gebied is zo in ontwikkeling, dat het volgend jaar hier al weer andere uitziet.” Zo blijf je altijd nieuwgierig hoe de Marker Wadden er bij een volgend bezoek uitziet….!

Als je toch in Flevoland bent…5 tips voor nog meer uitjes

  • Voor de overtocht naar de Marker Wadden vertrek je vanaf de Bataviahaven, dicht bij Batavialand en bij Bataviastad. In Batavialand kun je alles over watermanagement en het ontstaan van Flevoland te weten komen. Bij Bataviastad moet je je hand op je portemonnee houden, want er zijn zoveel leuke winkels in dit outletcentrum…
Uitzicht op Batavialand vanaf het IJsselmeer. Alle foto’s: ©Stella Ruisch
  • Er zijn weinig kinderen die niet weten wat Walibi is. Juist ja, een fantastisch pretpark in Flevoland, voor wie gek is op achtbanen.
  • Nooit geweten dat er op het vlakke land van de polder ook veel wijngaarden zijn te vinden. Je kunt ze bezoeken en de producten proeven….
  • De Noordoostpolder vormt het oudste deel van Flevoland, het viel midden in de oorlog (1942) droog. Met niet te vergeten vissersdorp Urk en het voormalige eiland Schokland. Vlakbij is ook het Pioniersmuseum over de eerste bewoners van het ingepolderde IJsselmeer.
  • De Marker Wadden zijn prachtig maar er ligt in Flevoland een nog beroemder en beruchter natuurpark: de Oostvaardersplassen. Voor wie wil genieten én discussiëren over natuurbeheer.