St. Nicolaas rijdt dezer dagen op zijn paard door straten die in kerststemming zijn. En dit weekeinde zijn de kaartjes voor de Country- en Christmasfair in Haarzuilens zelfs al uitverkocht. Gelukkig zijn er de komende weken genoeg alternatieven. Christmas Fairs, Country Fairs en natuurlijk de traditionele kerstmarkten. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: bezoekers laten genieten en vooral iets laten kopen. Uit ervaring kan Gert Nonnekes zeggen: dat lukt vrijwel altijd!

Dit jaar een Italiaans Kerstdiner?

Gezelligheid troef op de kerstmarkten. In Duitsland is er in elke stad en elk dorp wel eentje. Voor een dag, een weekend of een hele week, leuk om naartoe te gaan. Ook in eigen land worden ze steeds vaker georganiseerd. Leuk, met de buren een glühwijntje na het werk.

De afgelopen jaren hebben we er een paar bezocht in binnen- en buitenland. Vorig jaar zijn we voor het eerst ook naar de Country & Christmas Fair bij Kasteel De Haar in Haarzuilens geweest. Deze hele luxe kerstmarkt wordt tot en met morgen voor de 25e keer gehouden, maar helaas zijn er dus geen kaarten meer te krijgen.

Winter in kasteel Duivenvoorde

Gelukkig zijn er nog wel kaarten te krijgen voor een op Italië geënte country fair: ‘De Smaak van Italië’. Op 8, 9 en 10 december is er een wintereditie: ‘De Smaak van de Winter’ bij Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Drie dagen genieten van al het lekkers en moois uit Italië. Je komt absoluut in de sfeer van de ‘feestdagen op z’n Italiaans’, maar ook in winterse sferen. Koop wel snel je kaartjes (€9,50), want het kan zomaar ook uitverkocht zijn.

Nog kaartjes te koop.
Siciliaanse cannoli met koffie.

Ga eens voor een Italiaans kerstmenu ‘di mamma’. Na een workshop of proeverij neem je graag een paar flessen wijn of olijfolie mee naar huis. Dat weten we zelf nog van het zomerevenement! Maar ook de puur Italiaanse ingrediënten en delicatessen laat je niet voor wat ze zijn: kruiden, olijven, kaas, een lekkere cannoli en koffie. Wil je wat eten? Neem dan zo’n lekker plankje met kaas, prosciutto (ham) en andere lekkernijen met natuurlijk een lekker glaasje wijn. Iets sterkers? Limoncello is ook niet te versmaden.

Meer dan alleen maar eten en drinken

Maar het is niet alleen maar eten en drinken hoor! Je komt ook qua muziek en entertainment aan je trekken. En voor onder de kerstboom is er ook van alles te vinden. De Italiaanse modetrends trekken je bij de stands naar binnen: een sjaal, een vest of een mooie jurk. Wat te denken van écht Italiaanse parfum? Of badschuim? Te kust en te keur (en geur). Verder de meest uiteenlopende cadeaus met een Italiaanse signatuur. Voor volwassenen en kinderen, voor jong en oud. Of wil je gewoon een stedentrip naar Rome? Boeken kan ter plaatse!

Volgend jaar naar een échte Christmas Fair

Loop rond in italiaanse sferen en verheug je dan maar alvast op de sprookjesachtige Fair in Haarzuilens van 2024. Het hele terrein rondom het slot De Haar staat vol met stands. Iedereen probeert zijn waar zo duur mogelijk te verkopen (letterlijk en figuurlijk…). Van brocante en antiek tot outdoorkleding voor de wintertijd. Van woondecoratie tot schoonheidsproducten. En van wijnen en delicatessen tot leuke kerstcadeaus.

Leuke kerstshows en kerstmuziek op de Christmas Fair.

Mooi versierde kerstbomen omlijsten het terrein met ook stands en tenten waar je ruimschoots terecht kunt om wat te eten en te drinken. Heerlijke glühwein en warme chocolade -dat hoort er écht bij!- verrukkelijke wafels en andere super lekkere versnaperingen die de wintertijd eer aan doen. De proeverijen en workshops en de leuke muziek en shows maken er een wervelende dag van met voor elck wat wils! Gegarandeerd dat je in de stemming komt voor Kerstmis.

Onthoud het maar vast voor volgend jaar! Je moet er vroeg bij zijn. Houd de website maar goed in de gaten!

Meer lezen om in kerststemming te komen

Vorig jaar bezocht Gert een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland: in Goslar. Maar Maastricht is natuurlijk in eigen land ook een leuke bestemming. Van daaruit kun je ook de traditionele Kribkeswandeling maken. En is dan nu ook een mooi moment om naar Amsterdam te gaan voor het Light Festival?

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes