Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Maakte ze vorige keer iets lekkers van cantharellen, deze keer wordt het een ander herfstgerecht: kastanjecrème. Gemaakt van de ‘restjes’ uit de natuur.

Het regent en het is guur, maar ik verzacht het herfstleed met crème de marrons oftewel kastanjecrème. Ik at dat voor het eerst tijdens een zomerse vakantie in Zuid-Frankrijk. Om de warmte te herinneren, maak ik nu nog elke herfst een pot kastanjecrème. Kastanjes zijn natuurlijk juist herfst- en wintervoedsel. Het is een zoete crème, te vergelijken met chocoladepasta. Het past goed op brood of in een toetje. Ook bedek ik er wel eens een kruimeldeegbodem mee. Slagroom erop en je hebt een heerlijke taart. Of voor de veganisten onder ons met een lactosevrije versie. Dan gebruik ik in plaats van slagroom kokosyoghurt. Dat is amper zuur en lekker dik.

Tamme, geen wilde kastanjes

De tamme kastanjes voor de crème raap ik bij mij in de buurt. Tamme kastanjes herken je door de bolster met prikkels. Wilde kastanjes hebben een gladdere schil, met slechts hier en daar een korte prikkel. Als je wilt plukken of rapen, zorg dan dat je de tamme kastanjes hebt.

Zo maak je kastanjecrème

Nodig:

  • 100 gram gekookte of geroosterde kastanje
  • 100 gram bruine suiker
  • 120 ml water
  • vanillestokje of vanille essence
  • een eetlepel likeur of rum

Bereiding:

Er zijn in plastic verpakte al gepelde kastanjes te koop. Maar voor wie ongepelde kastanjes in huis heeft, zoals ik, vertel ik eerst even hoe je ze het best kan pellen en koken.

Pellen is wel een klusje maar dat moet je ervoor over hebben.

Haal de kastanjes uit de meestal openstaande bolster. Gebruik alleen bolle kastanjes. Platte hebben weinig ‘vlees’. Snijd de kastanjes in kruisvorm aan de bovenkant diep in. Zet ze op met water. Kook ze 10 minuten. Pel ze warm. Dat werkt makkelijker. Een bruin vliesje mag blijven zitten.

Steriliseer een pot met deksel door het vijf minuten in kokend water te laten en dan op een schone theedoek uit te laten druipen.

Verwarm de suiker, 100 ml water en een vanillestokje of vanille-essence in een pan op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de kastanjes toe. Laat 10 minuten koken, terwijl de siroop dikker wordt en de kastanjes zacht. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.

Doe de kastanjes-in-siroop in een blender met nog de 20ml water en mix zo glad mogelijk. Als je het nog fijner wilt hebben, kun je het door de roerzeef met de kleinste openingen malen.

Voeg de rum of likeur toe. Roer om en spatel het geheel in de schone pot. Proef hoe lekker het is geworden en bewaar de pot in de koelkast.

Nog meer zoete ‘sjieke kliekjes’

Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Van overgebleven slagroom en chocolade maak je bijvoorbeeld een heerlijke mousse. Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal, tovert Brigitte Leferink om in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt ze van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.

Openingsfoto: ©Karin de Lange